پیام بهارستان ویژهنامه مالیه و اقتصاد منتشر شد
«پیام بهارستان» فصلنامه متون و تحقیقات ایرانی، ویژه نامه مالیه و اقتصاد از سوی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منتشر شد.
تاکنون سه مجلد ویژه نامه حقوق و قانون مشتمل بر رسالات و اسناد متعدد، مجلدی ویژه مردم شناسی و فرهنگ عامه تحت عنوان ویژهنامههای پیام بهارستان منتشر شده است و هم اکنون نیز ویژهنامه رسالات و اسناد مالی و اقتصادی منتشر شده است.
سید علی آلداود در یادداشت خود آورده است: اهل فن به خوبی میدانند که در این زمینه تاکنون فقط فعالیتهای پراکندهای صورت گرفته و این رسالهها و اسناد که تعداد آنها نسبتاً زیاد است هنوز تدوین و تنظیم نشده مگر به صورت پراکنده و اکثراً نسخ خطی آن در کتابخانهها محفوظ مانده است.
فهرست مطالب این شماره به این قرار است:
یادداشت مدیر مسئول/ محمد رجبی
یادداشت دبیر ویژهنامه/ سید علی آلداود
بخش اول- دیوان استیفاء و منابع اخذ مالیات در دوره اسلامی
بررسی کتابشناسانه آثار استیفاء در دوره اسلامی/ علی صفری آققلعه
بخش دوم- اقتصاد کشاورزی در دوره قاجار
گزارش اقتصادی و زراعی روستاهای پیرامون اصفهان در عصر قاجار/ سید علی آل داود با همکاری عمادالدین شیخالحکمایی
گزارشی در تعدیل قانون زراعتی در چند روستا/ الهام ملکزاده
نظامنامه انجمن صرافان تهران/ الهام ملکزاده
بخش سوم- زندگی اقتصادی مردم ایران در قرن پیش
زندگی اقتصادی و شیوه معیشت مردم خوربیابانک در اواخر عصر قاجاریه/ عبدالکریم حکمت یغمائی
چند رساله اقتصادی و اجتماعی از بدایع نگار تهرانی/ مهبانو علیزاده
بخش چهارم- مؤسسات تجاری مدنی در ایران پیش از مشروطه
شرکتهای تجاری ایرانی پیش از انقلاب مشروطه/ مسعود تازه
بخش پنجم- اخذ مالیات در عصر مشروطه
مداخله روس و انگلیس در امور مالیاتی ایران/ شقایق فتحعلیزاده
بخش ششم- اسناد حقوقی، مالی و نظامی، برگردان کتابچههای مالیاتی از خط سیاق
گزیده اسناد تنظیمی در محاضر شرع/ مسعود حبیبی مظاهری
اسناد عبدالحسین میرزا فرمانفرما/ دکتر منصوره اتحادیه، مریم کاشفنیا
دو دفتر از اسناد مالی کشور در سالهای 1288 و 1299ق/ نرگس پدرام
کتابچه سیاقیه مواجب شش ماهه صاحب منصبان و سواران ایل چهاردولی/ شقایق فتحعلیزاده
دکتر محمد رجبی مدیرمسئول و رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در مقدمه این مجله نوشتهاند:
یکی از فعالیتهایی که در سالهای اخیر، کتابخانه مجلس شورای اسلامی وجهه همت خود قرار داده نشر رسالات خطی و اسنادی است که تاکنون در گنجینه کتابخانه محفوظ مانده و فقط معدودی اهل فن و صاحب نظران از وجود آنها آگاهی داشته و بعضاً بدان مراجعه میکردند،اما به سبب حجم بسیار این اسناد و رسالات گرانقدر کمتر مورد استفاده قرار میگرفت. از اینرو تدوین، تبویب، تنظیم و استخراج این رسالهها و اسناد و نشر تدریجی آنها در کتابها یا نشریات کتابخانه مجلس کمک خوبی برای محققان رشتههای گوناگون بود.
محققان اذعان دارند که تدوین و نگارش تاریخ واقعی هر ملت زمانی به سرحدّ کمال خود خواهد رسید که همه اسناد و مدارک و کتب خطی مربوط به وضعیت اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی آن قوم انتشار یابد و در معرض استفاده محققان قرار گیرد. بسیاری از این اسناد و مدارک و کتابها و رسالات که برخی از آنها منحصر به فرد است هم اکنون در گنجینه کتابخانه مجلس شورای اسلامی محفوظ است و کتابخانه مجلس مصمم است که با نهایت اهتمام به تدوین و انتشار آنها بپردازد. یکی از روشهای گذشته و حال ما، درج رسالات و اسناد نه چندان تفصیلی و مختصر در نشریات و مجلات کتابخانه است. خوشبختانه بر تعداد اینگونه نشریات در سالهای اخیر چند عنوان دیگر افزوده شده که هر کدام به موضوعی خاص میپردازند.
کتابخانه مجلس میکوشد که علاوه بر نشر مکتوب این آثار، آنها را به سرعت در فضای مجازی نیز منتشر سازد. هرچند بر تعداد استفاده کنندگان این قبیل آثار در اینترنت به سرعت افزوده میشود،اما نباید فراموش کرد که هنوز دستهای از دانشمندان و محققان ما با این ابزار خو نگرفتهاند، بنابراین کتابخانه مجلس نیز اهتمام دارد که حداقل در تیراژ اندک هم که شده نشریات خود را به صورت مکتوب منتشر سازد.
جلد حاضر شمارهای از ویژهنامه پیام بهارستان است که مخصوص مباحث مالیه و اقتصاد است و از آنجا که تا به حال کمتر به صورت مستقل به آن پرداختهاند، امید است که مورد توجه صاحب نظران قرار گیرد. کتابخانه مجلس از دبیر محترم ویژه نامه که با کوشش پیگیر خود مجموعه حاضر را از میان اسناد خطی و رسالات کتابخانه مجلس فراهم آورده سپاسگزار است.
«پیام بهارستان ویژه نامه مالیه و اقتصاد» به صاحب امتیازی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، مدیر مسئولی و سردبیری محمد رجبی، دبیر ویژهنامه سید علی آلداود، مدیر اجرایی و دبیر تحریریه کورش نوروزمرادی نگاشته و منتشر شده است.
برای تهیه این فصلنامه میتوانید به آدرس زیر مراجعه کنید:
میدان بهارستان، خیابان مجاهدین اسلام، نبش خیابان آجانلو، پلاک 236، فروشگاه مرکزی کتابخانه مجلس شورای اسلامی. تلفن: 33548146و 33548148.
ical.ir
نظرات