خصوصیت اخلاقى هویدا


2168 بازدید

خصوصیت اخلاقى هویدا


به : 342 تاریخ 31/6/54

از : 20 ه 22 شماره : 68770/20 ه 22



در مورد خصوصیات اخلاقى آقاى هویدا نخست‏وزیر موارد زیر را اعلام مى‏دارد.

1ـ نامبرده فوق‏العاده و بیش از حد متعارف به دوستان و اقوام خود توجه دارد و در هر فرصت مناسب براى این دو طبقه کار مثبت و مثمرثمرى انجام مى‏دهد.

2ـ کمتر شنیده شده که خود ایشان مستقیما در امر سوءاستفاده‏اى شرکت داشته باشند و گفته مى‏شود از طریق دوستان و اقوام نزدیک خود که در رأس کارهاى حساس مى‏باشند مبادرت به سوءاستفاده مى‏نماید ضمنا موضوع سوءاستفاده‏هاى یداللّه‏ شهبازى معاون اسبق نخست‏وزیر در امور تعاون زبانزد عام و خاص است و اکثرا معتقدند که نامبرده بدون نظر آقاى نخست‏وزیر حتى آب نمى‏خورد.

3ـ تعدادى عقیده دارند که ایشان انحراف جنسى دارد و بعضا افراد نزدیک به ایشان به طور ضمنى گاهگاهى موضوع را تأیید مى‏نمایند مضافا در نخست‏وزیرى شایع بود که خانم هویدا روابط جنسى نزدیک با آقاى پرویز راجى1 مشاور مخصوص نخست‏وزیر و سفیر شاهنشاه آریامهر داشته است.

4ـ از نقطه‏نظر روابط عمومى به جرأت مى‏توان اظهارنظر نمود که در بوروکراسى ایران کمتر توجه مى‏شود یکى از عمده‏ترین عواملى که باعث استحکام و ثبات ایشان در نخست‏وزیرى شده همین روابط عمومى گسترده مى‏باشد به طورى که در مراسم عروسى ـ تولد و یا سایر جشنها براى کلیه مقامات اعم از داخلى و یا خارجى هدایاى بسیار نفیس و گران قیمت تهیه و ارسال مى‏دارد و شایع است که ایشان در هر بیمارستان نیز عواملى دارد و به محض اینکه یکى از مقامات حساس مملکتى به بیمارستان اعزام شود بلافاصله سبد گلى از طرف ایشان تهیه و فرستاده مى‏شود.

نظریه شنبه : امکان دارد صحیح باشد.

نظریه سه شنبه : موضوع بند یک و چهار امکان دارد صحیح باشد و در مورد بند دو و سه نمى‏توان اظهارنظر نمود.

نظریه چهارشنبه : خبر قابل بررسى است ضمنا در مورد اینکه ایشان شخصى بورکرات «پاى‏بند بودن به امور مکاتباتى زیاد» مغایر با فرمایشات ایشان مى‏باشد...

محتشم 30/6/54

اداره دوم 30/6/54

محترما به استحضار مى‏رساند 30/6/

ارسال گردید 30/6/

















1ـ پرویز راجى فرزند عبدالحسین در سال 1315 ش به دنیا آمد. در انگلستان تحصیل کرد. در سال 1338 به ایران بازگشت و وارد شرکت نفت شد. در آنجا به لطف آشنایى با امیرعباس هویدا تا ریاست دفتر او در شرکت نفت ترقى کرد. با انتصاب هویدا به نخست وزیرى راجى نیز به سمت ریاست دفتر نخست وزیرى منصوب شد. رابطه راجى با اشرف پهلوى، خواهر شاه زبانزد خاندان سلطنت و رجال دربار بود. در خرداد 1355 متعاقب باخت کلان امیر تیمور سفیر شاه در انگلستان و از دست دادن همه دارایى‏اش در قمارخانه‏هاى لندن، پرویز راجى به مأموریت سفارت ایران در لندن فرستاده شد. او از این تاریخ تا ششم بهمن 1357 سفیر دولت شاهنشاهى ایران در انگلستان بود و بعد از آن متوارى شد.

راجى خاطرات سفارت خود را در سال 1983 با عنوان خدمتگزار تخت طاووس در لندن به چاپ رساند که حاوى برخى از رویدادهاى آن دوران است. این کتاب پس از ترجمه به زبان فارسى در ایران منتشر شد. راجى جوانترین دیپلمات ایرانى به هنگام منصوب شدن به سفارت بود. در اسناد سفارت امریکا از راجى به عنوان دستیار ادارى و سر آشپز کابینه هویدا یاد شده است.