از دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران تا بحران اوکراین، روسیه و ناتو


1623 بازدید

از دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران تا بحران اوکراین، روسیه و ناتو

• دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران 

گسترش حکومت‌های مردم‌سالار و ارتباطات جهانی موجب افزایش نقش مردم در سیاست خارجی کشورها شده است. دولت‌ها و صاحب‌نظرات سیاست خارجی دریافته‌اند که سیاست خارجی دیگر مختص دولت‌ها و دیپلمات‌ها نیست و برداشت و نگرش مردم به دولت‌ها، نقش مهمی در موفقیت و شکست سیاست خارجی آن‌ها دارد. در سال‌های گذشته دولت‌ها از طریق ایجاد تشکیلات و انجام اقداماتی که به دیپلماسی عمومی معروف است، می‌کوشیدند تصویری مثبت از خود نزد ملل دیگر جهان ترسیم کنند. 

کتاب حاضر در چهار بخش دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران را مورد بررسی قرار می‌دهد. در بخش اول نگاهی نظری به دیپلماسی عمومی دارد؛ بخش دوم زمینه‌ها و ضعف‌های تاریخی موثر در شکل‌گیری تصویر ایران نزد ملل دیگر را بررسی کرده و تحولات برجسته تاریخی که خطوط تصاویر ملت‌ها در نزد ملل دیگر را به وجود می‌آورند، مرور می‌کند. بخش سوم ساختارها و سازمان‌های رسمی جمهوری اسلامی ایران در دیپلماسی عمومی را بررسی کرده و در بخش پایانی تصویر ایران نزد ملل دیگر به اجمال مرور می‌شود.
 
مطالعه این کتاب می‌تواند برای دانشجویان رشته‌های علوم سیاسی، روابط بین‌الملل، علوم ارتباطات و کارشناسان حوزه سیاست و روابط خارجی مفید باشد. 

چاپ نخست کتاب «دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران»، نوشته «محمود یزدان‌فام»،‌ در 310 صفحه با شمارگان یک‌هزار و 500 نسخه و بهای14 هزار تومان منتشر شده است. 

• مجموعه امنیتی منطقه‌ای قفقاز جنوبی 

کتاب «مجموعه امنیتی منطقه‌ای قفقاز جنوبی» با هدف برطرف کردن خلا متون روشمند در مطالعه منطقه قفقاز جنوبی تدوین شده است. این کتاب «نظریه‌ مجموعه امنیتی منطقه‌ای» را مبنای نظری کار خود قرار داده و با استخراج متغیرهای این نظریه آن را در تحولات امنیتی منطقه قفقاز جنوبی به کار بسته است.


نظریه مجموعه امنیتی منطقه‌ای از قابلیت بسیار بالایی در تحلیل نظام‌مند سطوح مختلف تحلیل و نقش بازیگران مختلف و نیز تبیین چالش‌های هویتی و قومی منطقه قفقاز جنوبی برخوردار است. کتاب ضمن وفاداری به ساختار نظریه، مولفه‌های اصلی آن را از منظر جامعه‌شناسی سیاسی، روان‌شناسی سیاسی، اقتصاد سیاسی، جغرافیای سیاسی و ژئوپولیتیک بررسی کرده تا بحث جامعی ارائه دهد. 

بررسی جایگاه ایران در روند تحولات ساختاری منطقه قفقاز جنوبی و ارائه چشم‌اندازی از تحولات آن در آینده از دیگر ویژگی‌های این کتاب است. مطالعه این کتاب برای کارشناسان و پژوهشگران مسائل قفقاز و دانشجویان رشته‌های روابط بین‌الملل، مطالعات منطقه‌ای و جغرافیای سیاسی مفید خواهد بود.

چاپ نخست کتاب «مجموعه امنیتی منطقه‌ای قفقاز جنوبی»، نوشته «ولی کوزه‌گر کالجی» با مقدمه شیرین آکینر (مرکز تحقیقات اوراسیا- دانشگاه کمبریج بریتانیا)،‌ در280 صفحه، شمارگان یک‌هزار و 500 نسخه، بهای12 هزار و 500 تومان منتشر شده است.

• عدالت و امنیت ملی 

کتاب «مجموعه مقالات عدالت و امنیت ملی» مجموعه‌ای از مقالاتی است که توسط کارشناسان و صاحب‌نظران این حوزه به رشته تحریر درآمده است. در این مجموعه تلاش شده تا نسبت مفهوم عدالت با مطالعات امنیتی ارزیابی شود. کتاب از چهار منظر موضوع عدالت و امنیت را مورد توجه قرار داده است. بخش اول رویکردی نظری و اسلامی دارد. بخش دوم با نگاهی حقوقی ـ قضایی نسبت عدالت و امنیت را بررسی کرده و بخش سوم رویکردی اجتماعی ـ اقتصادی به موضوع داشته و نهایتا بخش چهارم رویکرد عادلانه در سطح فراملی و بین‌المللی را بررسی می‌کند.


مطالعه این کتاب علاوه بر آن‌که می‌تواند در تدوین و اجرای نقشه راه کشور به مسئولان اجرایی کمک کند، متنی راهگشا برای دانشجویان مختلف علوم انسانی و اجتماعی در زمینه فهم ارتباط عدالت و امنیت است.

چاپ نخست کتاب « عدالت و امنیت ملی (مجموعه مقالات)»، ویراسته «داود غرایاق زندی»،‌ در 264 صفحه با شمارگان یک‌هزار و 500 نسخه و بهای 12 هزار تومان منتشر شده است.

• بحران اوکراین؛ دلایل، پیامدها و چشم‌انداز 

تاریخ سرزمین اوکراین مملو از رقابت، جنگ و بحران است و این مساله نیز ریشه در موقعیت جغرافیایی آن کشور دارد؛ موقعیتی که این کشور را بر لبه چند محیط ژئوپلیتیکی مهم قرار داده است. مناطق پیرامونی اوکراین همیشه تنش‌زا بوده‌اند؛ تنش‌هایی که هرچند اغلب، خود اوکراینی‌ها نقشی در ایجاد آن‌ها نداشته‌اند، اما خواسته یا ناخواسته به میان آن‌ها کشانده شده‌اند. معرکه‌گیری قدرت‌های بزرگ در محیط پیرامونی اوکراین و تبدیل این کشور به میدان معرکه، اتفاق جدیدی نیست و سابقه آن، حداقل به قرن 14 میلادی بازمی‌گردد. در سال 2013 اوکراین بار دیگر به میدان رقابت و منازعه نیروهای داخلی از یک سو و قدرتهای بزرگ از سوی دیگر تبدیل شده است، منازعه‌‌ای که هر روز بر گستره و شدت آن افزوده می‌شود و احتمالا پیامدهای کوتاه مدت و بلندمدت مهمی را در سطوح مختلف بر جای خواهد گذاشت. 

کتاب «بحران اوکراین؛ دلایل، پیامدها و چشم‌انداز» نوشته «مهدی شاپوری»،‌ در چهار فصل، با نگاهی جامع به ریشه‌های شکل‌گیری این بحران، پیامدهای آن را در سه سطح مختلف تشریح می‌کند. فصل اول چگونگی و چرایی شکل‌گیری بحران اوکراین را مورد بررسی قرار می‌دهد. فصل دوم به ارزیابی نقش و مواضع قدرت‌های شرقی یعنی روسیه، چین و ایران در این بحران می‌پردازد. در فصل سوم کنش‌ها و مواضع قدرت‌های غربی در این بحران بررسی شده و نهایتاً در فصل چهارم ضمن جمع‌بندی و نتیجه‌گیری و تشریح پیامدهای این بحران، چشم‌اندازی برای آن ترسیم شده است. مطالعه این کتاب برای علاقه‌مندان روابط بین‌الملل به طور عام و کارشناسان و دانشجویان مسائل اروپای شرقی و روسیه، علوم سیاسی، مطالعات منطقه‌ای و جغرافیای سیاسی مفید خواهد بود. 

• روسیه و ناتو

کتاب «روسیه و ناتو» روابط فدراسیون روسیه و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی را در فاصله زمانی سال‌های 2000 تا 2011 مورد بررسی قرار می‌دهد. در این کتاب نویسنده از رهگذر مقایسه دو دوره نسبتا متمایز ریاست جمهوری «ولادیمیر پوتین» و «دمیتری مدودف» نشان داده است که چگونه تحولات روابط روسیه و ناتو و ویژگی‌های کلی حاکم بر هر یک از این دوره‌ها بر سیاست این کشور نیبست به موضوع گسترش ناتو تاثیر گذاشته است. 

این کتاب از یک سو در پی شناساندن تأثیر آنارشی و تغییر و تحولات بین‌المللی و از سوی دیگر نقش نگرش و محیط ادارکی نخبگان حاکم بر جهت‌گیری روسیه نسبت به ناتو و گرایش استراتژیک این سازمان برای جلب اعضای بیشتر در منطقه اوراسیاست. از آنجا که این کتاب سیاست خارجی روسیه، گسترش ناتو به شرق و سرانجام تحول روابط روسیه و ناتو و تاثر آن بر روابط دو جانبه با ایران را مورد بررسی قرار داده است، مطالعه آن برای پژوهشگران و دانشجویان علوم سیاسی، روابط بین‌الملل و مطالعات منطقه‌ای به ویژه مطالعات اوراسیا و آسیای مرکزی و قفقاز مفید خواهد بود.

چاپ نخست کتاب «روسیه و ناتو»، نوشته «سید حسن میرفخرایی»، در 236 صفحه، شمارگان یک‌هزار و 500 نسخه با بهای9 هزار تومان منتشر شده است.


ایبنا