الف: دزفول
7453 بازدید
اشاره :
در طول دوران هشت سال دفاع مقدس شهرهای مختلف ایران بصورت مرتب باموشکهای اهدایی کشورهای جهان به صدام موررد اصابت قرار می گرفت در اطلاعیه هایی که صدامیان بعثی عراق صادر می کردند همیشه بند الف آن به حمله موشکی به شهر دزفول اختصاص داشت. شلیک های متعدد درطول روزها که این موشکها در اندازه های 3 متری ، 9 متری و حتی 12 متری محله های مختلف شهر دزفول بویژه میدان اصلی این شهر ار هدف قرار می داد. در مطلب پیش رو به مناسبت چهارم خرداد که در تجلیل حماسه مقاومت و پایداری مردم دزفول در برابر دشمن و خالی نکردن شهر این روز نام گذاری شده است بصورت مختصر آن روزگار پرداخته شده است .
دزفول سرزمینی که بارها جهت خوشایند مهمانان صدام موشک 12 متری را حواله این شهر سبز سوخته می کردند تا شاید مردم سنگر شهر را ترک کنند اما...همیشه شهر در رفت وآمد بود ..و آن زمان همه بسیجی و رزمنده ..خانه ها مرد نداشت تنها زنان چرخ خانه را می گرداندند . مردان در جبهه نبرد بودند و زنان و کودکان سالمندان در شهر می ماندند و درآتش و دود ، صدا وسیله ارتباط آنها با آسمان بود و نگاه خدا گریان از ثانیه هایمان . امام خمینی در مورد دزفول این چنین گفت :
«شما دزفولی ها امتحان دادید و از این امتحان خوب بیرون آمدید. شما دین خود را به اسلام ادا کردید»
چرا دزفول ؟
قرارگرفتن دزفول در نقطه ی سوق الجیشی و استراتژیک که به عنوان گلوگاه خوزستان و کلید فتح خوزستان و ایران بشمار می رفت. چرا که با گرفتن دزفول رابطه خوزستان با تهران و صدور نفت و گاز و دیگر فرآورده های صنعتی و نفتی و کشاورزی قطع و در نتیجه ایران سقوط می کرد. نظامیان عراق بارها اعلام کرده بودند که ما باید کاری بکنیم تا مردم «دزفول» شهر را تخلیه کنند تا ما به اهدافمان برسیم. ولی هیچ گاه موفق نشدند.وجود پادگان آرزومندان شهادت پادگان کرخه و پاسداری از پاسگاه های نوار مرزی و دستگیری وابستگان به رژیم بعث عراق. دشمن را در رسیدن به اهدافش ناکام کرد. وجود لشکر7 ولی عصر (عج) و تیپ3 از جوانان خوزستانی به ویژه جوانان خونگرم خط شکن دزفول که در کل عملیات ها خط شکن بودند و نقش محوریت و فرمان دهی رزمندگان در جنگ را داشتند و حمایت بی دریغ مردم از رزمندگان و مهمان نوازی آنها از جوانان ایران زمین با پذیرایی نهار و چای صلواتی و در اختیار گذاشتن تلفن خانه ها و مغازه ها و حمام عمومی ها همه بغض و کینه دزفول را در خود جمع کرده بودند.
دزفول کلید فتح ایران شد و 8 سال مردانه مقاومت کرد ولی تن به ذلت نداد. به دلیل چنین نقش با اهمیت و ایستادگی مثال زدنی مردم این دیار روز چهارم خرداد با نام دزفول نام گذاری شده است.
"بلد الصواریخ" یا شهر موشکها عنوانی بود که عراقیها در طول جنگ تحمیلی به شهر مقاوم و شهید پرور دزفول داده بودند این شهر که مظهر مقاومت مردم در مقابل حملات موشکی عراق نام گرفت در سال ۱۳۶۵ از طرف جمهوری اسلامی ایران با نظر سنجی از مردم ایران به عنوان شهر نمونه معرفی گردید و لوح زرین آن توسط دولت در یکی از میادین آن نصب شد.
این قدردانی بخاطر آن بود که مردم دزفول در طول هشت سال دفاع مقدس با همه ی توان در برابر دشمنان قهرمانانه ایستادند و با وجودی که بیشترین موشک بر پیکره این شهر وارد شد اما در حین جنگ مردم، بخش های تخریب شده شهر را همزمان بازسازی نمودند .
با این همه بخش های گسترده ای از بافت تاریخی دزفول آسیب دید وبیش از ۲۶۰۰ شهید در راه میهن و انقلاب تقدیم شد . دزفول که در طول جنگ تحمیلی ۱۷۲ بار توسط انواع موشکهای ۳ متری و ۹ متری اسکاد B ساخت شوروی ۲۵۰۰ بار توسط توپ و ۳۰۰ بار مورد حملات هواپیماهای دشمن قرار گرفت و در این حملات بیش از ۱۹۰۰۰ واحد مسکونی تخریب گردید ولی هم چنان استوار به مقاومت خود ادامه داد و اراده رژیم عراق را در خالی کردن شهر توسط مردم و در هم کوبیدن آن را بر دل صدام گذارد و چنان مقاوم به عنوان تکیه گاه رزمندگان اسلام و نمونهای از مقاومت برای کل جهان شناخته شد، تا پایان جنگ باقی ماند.
سالهای جنگ، دزفول پذیرای بیشترین موشکها و بمبها و حتی خمپارههای رژیم بعث عراق بود. هر بار که صدام میخواست شهرهای ایران را موشکباران کند سهمیه دزفول ثابت و محفوظ بود. یک روز قبل از هر موشکباران رادیوی عراق در برنامهای مضحک به اصطلاح میخواست شهروندان غیر نظامی را از شهرهایی که قرار است توسط موشک یا بمبافکن هدف قرار دهد مطلع کند تا شهرها را ترک کنند. در این برنامه اسم شهرها با ترتیب حروف ابجد خوانده میشد. شهر اول همیشه دزفول بود و شهرهای بعد از آن بنا به وضعیت و موقعیت تفاوت میکرد. گوینده رادیو عراق که سعی میکرد با صدای زمخت و نخراشیدهاش فارسی صحبت کند میگفت : الف: دزفول به همین دلیل امروزه تندیس "الف دزفول" در جاده ی ساحلی و در انتهای خیابان آیت الله قاضی و میدانی به همین نام در نزدیکی بقعه رودبند و پارک دووه به احترام سال ها ایستادگی و ایثار مردم دزفول نصب گردیده است.
مهدی صبوری زاده از رزمندگان دوران جنگ تحمیلی در باره حضور خودش در دزفول در دوران دفاع مقدس می گوید :
13 نفر بچههای یک محل بودیم که با هم به جبهه اعزام شدیم و به دزفول رفتیم. آنجا مخابراتی در دسترس نبود تا خبر سلامتیمان را به خانواده بدهیم. یکی از مغازهها در دزفول تلفن داشت. از او اجازه خواستیم به تهران زنگ بزنیم. گفتیم که هزینه تماس را هم پرداخت میکنیم. تماس طولانی شد اما آن پیرمرد هزینهای از ما نگرفت و گفت محال است که من از رزمندگان پول بگیرم. از ما خواست که هر زمان به استحمام و تلفن نیاز داشتیم به او مراجعه کنیم.
مدتی من و سعید از آنها جدا شدیم؛ اما پس از عملیات والفجر یک مجددا دور هم جمع شدیم. مخابرات شهر شلوغ بود؛ به همین خاطر به نزد آن پیرمرد رفتیم تا با خانوادههایمان تماس بگیریم. وقتی وارد حجره شدیم به گرمی از ما استقبال کرد و گفت «دو نفر از شما کم شده». گفتیم در عملیات شهید شدند. مثل پدری که فرزندش را از دست داده، شروع به گریه کرد.
دزفول مردمان شریفی دارد که قابل قیاس با هیچ کجای دنیا نیست. بیشترین موشکهای رژیم بعث به دزفول اصابت کرد. دزفولیها مردم مقاومی بودند. اینکه میگویند «دزفول شهر مقاومت» بی دلیل نیست.
امیر سیدرضا آشنا جانشین ارشد ارتش جمهوری اسلامی ایران در جنوب غرب کشور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به نقش بی نظیر پایگاه چهارم شکاری وحدتی دزفول در هشت سال دفاع مقدس می گوید:
« پایگاه چهارم شکاری دزفول در دوران دفاع مقدس مهمترین نقش را در بین پایگاه های نیروی هوایی ارتش ایفا کرده است. نقش پایگاه چهارم شکاری دزفول در تغییر معادلات صحنه نبرد به نفع نیروهای اسلام در دوران دفاع مقدس محوری و تعیین کننده بود. زیرا اگر مقاومت، رشادت و ایستادگی این پایگاه در دوران دفاع مقدس به ویژه ماه های ابتدایی جنگ تحمیلی نبود، سرنوشت جنگ به گونه ای دیگر رقم می خورد. امیر آشنا با یادآوری حضور فعال پایگاه چهارم شکاری در عملیات های مهم دوران دفاع مقدس اظهار کرد: پایگاه چهارم شکاری دزفول در عملیات های بزرگی چون کمان 99 و تمامی عملیات های رزمندگان در دوران دفاع مقدس حضور مؤثر و بی نظیری داشته است.»
وی با تاکید بر ضرورت انتقال تجارب ارزشمند فرماندهان، خلبانان و پرسنل پایگاه چهارم شکاری دزفول به نسل های آینده و نیروهای رزمی جوان کشور گفت: پایگاه چهارم شکاری دزفول پس از پایان جنگ تحمیلی به یکی از پایگاه های آموزشی نیروی هوایی ارتش تبدیل شده که تجارب ارزشمند فرماندهان این پایگاه در حال انتقال و آموزش به 2 گردان آموزشی این پایگاه است. باید گفت پایگاه چهارم شکاری دزفول به عنوان پایگاه مقدم هوایی در طول هشت سال دفاع مقدس مقاومت جانانه ای داشته و خلبانان دلیر این پایگاه نیز رشادت غیرقابل توصیفی در دفاع از حریم هوایی و زمینی میهن اسلامی از خود نشان دادند. این پایگاه که در هشت سال دفاع مقدس به عنوان پایگاه مقاومت شناخته شد در دوران دفاع مقدس 50 خلبان شهید تقدیم دفاع از اسلام و میهن کرد. این پایگاه همچنین 450 شهید ، جانباز و آزاده تقدیم کرده است.
پایگاه "دزفول پایتخت مقاومت ایران"
نظرات