تاریخچه تاسیس بنیاد شهید


5658 بازدید

تاریخچه تاسیس بنیاد شهید

روز 25 اسفند 1358 به موجب فرمان حضرت امام خمینی(ره) و به منظور تجلیل و تکریم از شهدا و جانبازان و ایثارگران و خانواده های مکرم آنان مجموعه ای تحت عنوان «بنیاد شهید انقلاب اسلامی» تشکیل شد. متن فرمان امام خمینی(ره) خطاب به آقای به این شرح است :

جناب حجت الاسلام آقای حاج شیخ مهدی کروبی – ایده الله تعالی

 ملت شریف ایران می دانند که نهضت اسلامی و پیروزی انقلاب اسلامی مرهون فداکاری قشرهای مختلف ملت است که در صف اول باید شهدای انقلاب و کسانی که در این راه معلول و آسیب دیده شده اند محسوب داشت لهذا باید رسیدگی کامل به خاندان شهداء و آسیب دیدگان و معلولین در این راه چه در حال انقلاب و چه قبل و بعد آن به نحو احسن و با مراعات احترام آنان بشود لهذا لازم است سازمانی به سرپرستی جنابعالی و هیئتی از معتمدین متدین و آگاه و آشنای به بدین گونه امور برای این مقصد مهم تاسیس شود که با اجراء طرح های مفید آن ملت و دولت انقلابی دین خود را در مقابل این گروه فداکار در راه انقلاب اسلامی ادا نماید. شورای انقلاب موظف است برای این مشروع مهم بودجه کافی تصویب نماید و در اجرا آن سرعت عمل به خرج دهد و دولت و متصدیان امور موظف هستند موارد زیر را مورد تصویب و اجراء سریع قرار دهند:

1- اولویت فرهنگی یعنی در مدارس و دانشگاه با تسهیلات مقتضی وارد شوند.

2- اولویت اقتصادی یعنی مسکن، زمین، وسایل زندگی و سایر مایحتاج زندگی برای آنان تهیه گردد.

3- اولویت در استخدام یعنی خانواده شهدا و معلولین در استخدام دولت اولویت داشته و آنان که قدرت خدمت دارند به استخدام دولت برآیند.

4- کارت مجانی برای سوار شدن آنان در اتوبوس های دولتی داخل شهرها تهیه گردد.

5- کارت نیمه بها برای استفاده از وسایل نقلیه بین شهری مثل قطار، هواپیما و غیره.

6- تشکیل دفترچه مخصوص برای قدرت خرید از تعاونی های دولتی.

7- بیمه درمانی و استفاده از کارت ویژه خرید دارو.

8- قرار دادن حقوق رسمی برای معلولینی که قدرت کار ندارند و خانواده شهدا بالنبسته به افراد آن خانواده.

9- ایجاد برنامه هایی در رادیو به عنوان معلولین و خانواده شهدا.

10- سازمان موظف است بدون فوت وقت معلولین و آسیب دیدگانی که احتیاج به معالجه دارند تحت علاج قرار دهد و در صورتی که با تصدیق طبیب لازم است برای معالجه به خارج کشور بروند اسباب مسافرت و مخارج معالجه آنان را فراهم نمایند. ضمناً متذکر می شود که اگر سازمان در موارد مرقومه به اشکالی برخورد نمود و یا از طرف بعضی متصدیان ابهامی شد این جانب را مطلع نمایند تا در رفع آن بطور مقتضی عمل نمایم - روح الله الموسوی الخمینی

  پس از خاتمه جنگ تحمیلی در سال 1367 به منظور رسیدگی شایسته به امور جانبازان مسئولیت اداره امور جانبازان که تا آن زمان تحت پوشش بنیاد شهید بودند با فرمان حضرت امام خمینی(ره) بر عهده بنیاد مستضعفان قرار گرفت و نام این نهاد به بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی تغییر یافت. در سال 1369 هم زمان با بازگشت آزادگان عزیز به آغوش میهن اسلامی ستاد رسیدگی به امور آزادگان زیر نظر ریاست جمهوری تاسیس و امور مربوط به رسیدگی به خانواده های این عزیزان که تا آن زمان تحت پوشش بنیاد شهید بودند به این ستاد وا گذار شد. پس از درخواست مسئولان نهادهای ایثارگری و بر اساس فرمان مقام معظم رهبری و طبق مصوبه شورای عالی اداری در تاریخ 19/2/83 تجمیع نهادهای ایثارگری در ساختاری یکپارچه در بدنه دولت به تصویب رسید و به این ترتیب بنیاد شهید و امور ایثارگران شکل گرفت.

منابع :

- سایت بنیاد شهید و ایثارگران

  • صحیفه امام ، ج 12 ، ص 185 و 186