مرحوم غفوری به روایت بزرگان


1602 بازدید

مرحوم غفوری به روایت بزرگان


متن زیر خلاصه ای از روایت تنی چند از بزرگان در مورد خصوصیات و ویژگی‌های اخلاقی مرحوم حجت الاسلام منصور غفوری است؛ انسان وارسته‌ای در خدمت مردم ، انقلاب ، ولایت فقیه و نظام جمهوری اسلامی بود . 

 

در شکار اخبار و اطلاعات سیاسی خیلی ماهر بود

حجت الاسلام و المسلمین سید‌رضا تقوی رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در گفت‌وگو با تسنیم گفت:حجت‌الاسلام منصور غفوری معاون سیاسی اجتماعی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور یک روحانی خود ساخته بود که از هوش بسیار بالایی برخوردار بود. او ولایتمدار بود و ولایت را با جانش پذیرفته بود. ذهن سیاسی بسیار خوبی داشت و با توجه به اطلاعات وسیع در مسائل سیاسی، به ائمه جمعه کشور‌کمک می‌کرد. مرحوم غفوری‌ در شکار اخبار و اطلاعات سیاسی خیلی ماهر بود و  اخبار و مسائل سیاسی کشور را مثل یک شکارچی شکار می‌کرد. تحلیل سیاسی وی واقع بینانه و از اعتدال خوبی برخوردار بود  یعنی یک روحانی فاضل سیاسی معتدل بود و اسیر افراط و تفریط نمی شد و سعی می‌کرد که در مرز اعتدال حرکت کرده و نظر دهد. برای بنده که مسئول تشکیلاتی با بیش از 700 ائمه جمعه هستم، یک یار و یاور خوب بود که بخش قابل توجهی از مشکلات ما را بر دوش می کشید و به خوبی از پس آن بر می آمد. همچنین در میان ائمه جمعه موقعیت خیلی خوبی کسب کرده بود و در بسیاری از سمینارها دعوت می شد تا مسائل سیاسی را مطرح کنند. در سازمان عقیدتی سیاسی ارتش نیز فعالیت می‌کرد و با درخواست ستاد ائمه جمعه کشور در 7 سال اخیر به ائمه جمعه خدمت کرد. در حوزه پژوهش‌های سیاسی با بسیاری از نهادها و سازمان ها همکاری می‌کرد و تحصیلات حوزوی و دانشگاهی داشت. از نیروهای مفیدی بود که تجربه های زیادی کسب کرده بود و امروز روز ثمر دهی او بود . چرا که در طول دوران انقلاب اسلامی تجربیات بسیار گران‌بهایی کسب کرد و امروز زمانی بود که نظام جمهوری اسلامی  می توانست از این نیروی پخته و کارا استفاده کند اما تقدیر الهی موجب شد تا او از میان ما برود.

 

تربیت شده مکتب امام صادق بود

حجت‌الاسلام جعفر منتظری رئیس دیوان عدالت اداری نیز گفت: مرحوم حجت‌الاسلام منصور غفوری یک روحانی واقعی و تربیت شده در مکتب امام صادق(ع) بود که عملا ما روحانیت را در روش و رفتار ایشان می‌دیدیم. صداقت، پشتکار، صفا و صمیمتی در کار داشت و خستگی‌ناپذیر بودن و ولایت‌مدار بودن از شاخصه‌های بسیار مهم ایشان بود. بنده به بی‌رغبتی ایشان به دنیا غبطه می‌خورم . ایشان یک انسان سالم، صالح، بی توجه به عناوین دنیوی بود و مطمئنا در جوار نعمت‌های الهی متنعم خواهد شد.

 

دارای غیرت و سوز نسبت به انقلاب بود

حجت‌الاسلام شهاب مرادی با اشاره به شخصیت مرحوم غفوری گفت: آقای غفوری مردی مهربان، صمیمی، بی‌آلایش، پاک و دارای یک غیرت و سوز نسبت به انقلاب اسلامی و ولایت فقیه بود. او دارای یک مشی معتدل در مدیریت در شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه بود . مردی بسیار شجاع، صریح و در بیان مواضع و تفکری که داشت ملاحظه منفعت شخصی را نمی‌کرد. مهمترین اصل برای ایشان دفاع از رهبری و نظام بود . من او را در دوستی و رفاقت برادری نازنین و دوست داشتنی یافتم.

 

غفوری مدافع دین و انقلاب از موضع عقل و اعتدال بود

دکتر امیر محبیان دوست و همکار چندین ساله حجت الاسلام منصور غفوری در پی  درگذشت وی پاره ای از خصایل و فضایل ایشان را توصیف کرد. محبیان در مورد شنیدن خبر درگذشت اظهار داشت: هر چند این خبر را با ناباوری دریافت کردم، اما خبر درست بود و همه ما تسلیم تقدیر الهی هستیم که خیر و صلاح ما را بهتر از ما می داند. او پیرامون آشنایی خود با آن مرحوم گفت : منصور غفوری دوستی ارجمند و نیروی پاک و خالص انقلاب بود که با همه وجود خود را در مسیر ارزش های دینی قرار داده بود.آشنایی ما در معاونت سیاسی ائمه جمعه و دیدار مستمر حداقل هفته ای یکروز و هر بار حدود ده ساعت جلسه و کار مداوم بود. واقعا معتقدم غیبت حاج منصور غفوری ارزش های او را بیش از حضورش آشکار خواهد کرد. این رزمنده و جانباز جنگ تحمیلی تا زمانی که می توانست بدون هرگونه ادعایی، در خدمت دفاع از دین و کشور و پس از آن با صراحت و صداقت کم نظیری در دفاع از ارزش های دینی آنهم از موضع عقل و اعتدال پرداخت. ما هیچگاه ندیدیم که حاج منصور غفوری پا را از مسیر اعتدال بدور گذارد و سخنی را ولو مشهور بدون سند بپذیرد. این دقت او بسیاری از گفته ها و کرده ها را اصلاح می کرد. حجت الاسلام غفوری مدرس دانشگاه در حوزه ارتباطات و مدیر مسول نشریه ای بود که از چارچوب انقلاب دفاع می کرد. عنوان معاونت سیاسی شورای سیاستگزاری ائمه جمعه بر او چیزی نیفزود بلکه او بر غنای مطالب افزود. او مردانه بر پای این مسئولیت ایستاد و امیددارم ائمه جمعه تقدیر مناسب را از این خدمتگزار عقل و دین در سنگر امامت جمعه را بعمل بیاورند. دفاع عقلانی و مستدل او از حریم اسلام، انقلاب ، امام و رهبری مثال زدنی بود، بدون تردید این سنگر ، مدافعی عاقل و مستحکم را از دست داده است. در طی سال ها همکاری و دوستی از او جز خیر و پاکی و صداقت ندیدم. خداوند او را با اولیا محشور کند و به خانواده او صبر عطا فرماید.

 

به تمام معنا غیرتمند بود

آیت‌الله صدیقی در خصوص شخصیت مرحوم حجت‌الاسلام منصور غفوری گفت: ایشان یک روحانی با نشاط، پرشور و به تمام معنا غیرتمند بود. وجود ایشان غیرت اسلامی، تشیع و ولایت بود و حساسیت خاصی در این مورد داشت . آدمی بود که شعله بود و هیچ قرار نداشت.

 

شایسته، فعال و مخلص بود

آیت‌الله موحدی کرمانی با اشاره به شخصیت مرحوم غفوری گفت: اگر بخواهیم یک روحانی شایسته، فعال، مخلص، ولایی، متدین، خدمتگذار و دلسوز را معرفی کنیم به نظر من اگر آقای غفوری را معرفی کنیم، درست است.

 

خوش فکری و نگاه عالمانه  غفوری در مسائل سیاسی زبانزد بود

  حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابوالفضل موسوی دامغانی معاون فرهنگی شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه کشور گفت : مرحوم غفوری انسانی عالم و مبارز بود. قبل از انقلاب نیز مجاهد بوده و زندان رژیم پهلوی را تحمل کرد و بعد از انقلاب در جبهه بارها شرکت داشت. مرحوم غفوری انسانی خستگی ناپذیر و به‌شدت دلسوز نسبت به جامعه و نظام جمهوری بود. از روحیه‌ای متعهد، اخلاقی متین و منش بسیار خوبی برخوردار بود. ذکاوت سیاسی او برای خیلی‌ها زبانزد بود. مرحوم غفوری از آنجایی که یکی از رجال سیاسی کشور بود، دیدگاه سیاسی ایشان نسبت به مسائل مختلف قابل توجه بود. تمام دیدگاهها و رویکردها را رصد می‌کرد و اظهار‌نظر و تحلیل می‌نمودند. ایشان انسانی فرهیخته و خوش فکر در مسائل سیاسی بود. مرحوم حاج‌آقا غفوری تمامی جریان‌های سیاسی را در نظر می‌گرفت و با نگاهی عالمانه و مثبت مورد ارزیابی قرار می‌داد. خوش فکری و نگاه عالمانه  غفوری در مسائل سیاسی زبانزد بود. از همان ابتدا بر ساخت مسجد ولیعصر(عج) نظارت داشته‌ و امام جماعت این مسجد را بر عهده گرفتند. ایشان امام جماعتی موفق بودند. این مسجد هم فعال می‌باشد و هم نیروهای انقلابی در این مسجد نماز برگزار می‌کنند. حضور نیروهای سپاهی و وزارت دفاع در مسجد ولیعصر(عج) به وضوح دیده می‌شود و امام جماعت یک جمع خوش فکر، انقلابی و مبارز بودن کار ساده‌ای نیست. جلب رضایت این نیروها هم سعه صدر و اخلاق خاص و هم دانش روز می‌خواهد که مرحوم غفوری از همه این علوم و سجایا برخوردار بودند. خاطرات زیادی را از مرحوم غفوری از زمانی که  معاونت سیاسی و اجتماعی شورای سیاستگذاری ائمه‌جمعه را به عهده داشتند دارم. به این نکته باید اشاره کنم که مردم کشورما از نظر بینش و آگاهی سیاسی در سطح بالایی قرار دارند. بنده با مرحوم غفوری مباحثات زیادی داشتیم و گاهی مباحثات ما  بالا می‌گرفت و گاهی اتفاق می‌افتاد که در این بحث‌ها تند می‌شدیم ولی هیچ گاه یک کلمه‌ای خلاف ادب از زبان ایشان جاری نمی‌شد و در مباحاث بسیار جسور  و اهل بحث بودند. بلافاصله بعد از بحث با ادب با طرف مقابل برخورد می‌نمودند.

 

مادیات ، شهرت و مقام در نظر وی جایگاهی نداشت

حجت الاسلام والمسلمین محسن ذوالفقاری عضو شورای کارشناسی سیاست‌گذاری ائمه جمعه کشور در گفت‌وگویی با اشاره به برخی خصوصیات اخلاقی و فردی و اجتماعی حجت‌الاسلام مرحوم غفوری گفت: این مرد پرتوان، پرتلاش، خدوم، مخلص و بی‌ریا عمرش را برای نظام جهموری اسلامی فدا کرد و از وقتی که خودش را شناخت از قبل از انقلاب در شهرستان خوانسار و پس از آن وقتی که به تهران آمد و در حوزه علمیه مشغول به تحصیل شد لحظه‌ای از خدمتگزاری به امام(ره)، رهبری و انقلاب فروگزار نکرد. او سابقه بیش از 30 ماه حضور مخلصانه را در جبهه‌های جنگ داشت و فداکاری، رشادت و اخلاص وی برای همه زبانزد بود. پس از جنگ مسئولیت‌‌های مختلفی در دانشگاه و اقامه نماز و مسجد و برنامه‌های دینی داشت و آخرین  مسئولیتش هم معاون سیاسی شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه بود. این مرد ، کم‌نظیر بود به‌طوری که مادیات، شهرت و مقام برای وی جایگاهی نداشت و فقط می‌خواست در راه رضای خدا به خلق خدمت کند. هروقت که در سفرهای کاری به شهرستان‌ها می‌رفتیم به وی می‌گفتم: کمی استراحت کن! ولی می‌گفت: الآن وقت استراحت نیست و باید کار کرد. من در مدت دوستی 30ساله با وی حتی یک بار نیز گله‌گزاری از او چه از خدا و چه از خلق خدا ندیدم. همیشه شاکر نعمت‌های خدای متعال بود. خدمت‌گزاری برای وی اصل بود و هیچ‌گاه نشنیدم که از کسی بدی بگوید. اگر با کسی اختلاف نظر داشت خیلی محترمانه می‌گفت: من این نظر را قبول ندارم. او در تفکرات،  نظرات و عملکردش خیلی ثابت‌قدم بود. صحبت‌ها و سخنرانی‌های مقام معظم رهبری برای مرحوم غفوری خیلی مهم بود. سخنرانی‌های معظم‌له را فصل‌بندی و موضوع‌بندی می‌کرد و می‌گفت که باید به نظرات ایشان عمل کنیم و معتقد بود که اگر در مواردی هم با ولی فقیه اختلاف سلیقه داریم باید سلیقه ولی را مدّ نظر قرار دهیم و بر اساس آن حرکت کنیم. او نمونه بارز تبعیت از ولی فقیه بود به‌طوری‌که معتقد بود اگر اختلاف سلیقه‌ای با ولی داریم باید نظر او را بر نظر خود مقدم بدانیم. یکی دیگر از خصوصیات اخلاقی مرحوم حجت الاسلام غفوری رسیدگی به امور مردم و حل مشکلات آن‌ها بود به‌طوری‌که تا ساعات طولانی شب نسبت به این کار مبادرت می‌کرد و معتقد بود که باید مشکلات مردم حل شود و همیشه در این راه پیش‌رو بود. او از نظر فردی و اجتماعی هم شخصیت کم‌نظیری بود. در جامعه امروزی که اغلب افراد توقعات مادی و اجتماعی دارند من نشنیدم که حتی یک بار در مورد این مسائل  حرفی زده و یا این مسائل را مطرح کند. او خیلی راحت کنار مخالفین خودش برخورد خاضعانه و خاشعانه‌ای داشت. تحمل مخالف را من در این فرد به‌خوبی می‌دیدم. وقتی که به‌عنوان مثال من در مورد موضوعی با وی اختلاف سلیقه داشتم و یا گاهی اوقات با تندی با وی برخورد می‌کردم، او با آرامی سخن می‌گفت و نمی‌گذاشت کسی از او ناراحت و رنجیده‌خاطر شود.

 

مرد کار و عمل بود

حجت‌الاسلام والمسلیمن سید محمدرضا طباطبایی‌نسب در خاطره‏ای از چگونگی تلاش و فعالیت مرحوم غفوری این‏گونه یاد می‏کنند: مهم‏ترین خاطره بنده به زمانی برمی گردد که ایشان به عنوان معاونت سیاسی ائمه جمعه معرفی شدند. قرار بر این شد که بنده ایشان را معرفی نمایم. در جلسه معرفی ، مرحوم غفوری این صحبت را نمودند« که من یک سربازم و آمدم تا در اینجا کار کنم . هر کسی که کار انجام دهد من مخلصش هستم و هر کسی نخواهد کار کند بدانید که نمی‌تواند در کنار من باشد و اینجا میدان کار و عمل است.»

 

اصولگرایی مرحوم غفوری در عمل بود؛ نه در حرف

حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالعلی ابراهیمی، معاون امور استان‏های شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور، مرحوم حجت‌الاسلام والمسلمین غفوری را این‏گونه معرفی نمودند:

مرحوم غفوری ظرفیت اخلاقی ساخته و پرداخته شده‌ای داشت. در مورد ویژگی اخلاقی ایشان هیچ گونه ناخالصی، خود بینی و خود پسندی وجود نداشته و کاملاً انسانی متواضع  و فروتن بودند.  برخورد و رفتار ایشان در راستای معادلات اخلاقی قرار داشت و هیچ گونه افراط و تفریطی در این مورد نداشتند. هیچ موقع راضی نبودند که دیگران را فدای خودشان کنند و از دیگران به عنوان سکوی ترقی استفاده نمایند. مرحوم غفوری هیچ وقت از روشهای ناصحیح برای رسیدن به اهداف استفاده نمی‌کردند و به شدت از سوء استفاده در مسائل دینی و اخلاقی پرهیز می‌کردند. در گفتار و رفتارش همیشه سعه صدر، متانت و اخلاص را رعایت می‌نمودند. در ارتباط با دیگران رئوف و مهربان بودند و احساسات لطیفی در مقام دوستی و رفاقت داشتند. در رفتار با دیگران از هر گونه افراط و تفریطی دوری داشتند. به مسائل سیاسی شناخت کامل داشتند و سعی ایشان این بود که در مسیر سیاسی به صورت جبهه‌ای عمل و حرکت کنند. ایشان رویکردی اصول‌گرایانه نه در مقام حرف بلکه در عمل داشتند و هرگز اصول گرایی را در حیطه مسائل سیاسی خلاصه نمی‌کردند. مرحوم غفوری اصول گرایی را به عنوان یک شاخص و صراط مستقیم دنبال می‌کردند. در مسائل و جریانات، تقوای سیاسی و دینی داشتند.  همچنین در موضوعات سیاسی حتی با آنهایی که از نظر خطی موافق نبودند سعی می‌کردند امتیازاتشان را همراه با نواقص در نظر داشته باشند؛ کاری که سیاسیون کمتر رعایت می‌کنند. به‌شدت ولایت پذیر و تابع ولایت فقیه بودند . هرگز حاضر نبودند ولایت فقیه را در انحصار گروه و یا جریان خاصی خلاصه کنند و ولایت فقیه را پیشرو و در رأس تمامی جریان‌ها و قضایا می‌دیدند. خط فکری و حرکتی ایشان بر این راستا استوار بود.

ایشان در معاونت سیاسی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه خیلی منظم، پیگیر و دقیق بودند. حجت‌الاسلام غفوری خط سیاسی نزدیک به 770 شهر که نماز جمعه برگزار می‌شود را مشخص و تنظیم می‌کردند. در عین حال ایشان امام جماعت بودند و فعالیت‌هایشان در منصب امامت و مدیریت مسجد باعث انتخاب بهترین امام جماعت از سوی ائمه جماعت می‌شد. مدیریت ایشان در مسجد ولیعصر(عج) خوب و قابل ستودن بود و کارها و اقدامات ایشان در این مسجد باعث شده بود که مسجد ولیعصر به یکی از بهترین مساجد محوری تهران تبدیل شود. مرحوم غفوری یکی از شاخصه‌های امام جماعت را برگزاری نماز جماعت صبح می‌دانست . ایشان مقید به نماز جماعت صبح بود و ارتباط صمیمی با مردم در مسجد داشتند و حتی یک سال به عنوان برترین امام جماعت و مسجد ایشان نیز به عنوان برترین مسجد در تهران انتخاب شد که مورد تقدیر قرار گرفت. مسجد ولیعصر(عج) به واسطه امامت مرحوم غفوری مسجدی فعال، زنده و پویا بود.

ایشان علاوه بر این فعالیت‏ها، در عرصه فکـر و اهل قلم نیز صاحب سبک بودند. مدیر مسئولی و صاحب امتیازی هفته‌نامه وظیفه را عهده‌دار بودند و همچنین مدرس رشته روزنامه نگاری در دانشگاه بودند. ایشان از جمله نویسندگان کتاب ارزشمند شرح اسم (زندگی و سوابق مبارزاتی قبل از انقلاب مقام معظم رهبری) بوده‌اند.

 

مرحوم غفوری امام جماعتی نمونه بود

محمد علائیان، یکی از اعضای هیات امنای مسجد حضرت ولیعصر(عج) در مورد مرحوم غفوری گفت: مرحوم غفوری از جامعیت کامل برخوردار بوده و یک امام جماعت نمونه بودند. ایشان دغدغه بسیار شدیدی برای نظام جمهوری اسلامی و تقید خاصی نسبت به مقام معظم رهبری داشتند. بدون استثناء در بیشتر سخنرانی هایشان چه بین یا بعد نماز  از سخنان مقام معظم رهبری در ارتباط با موضوعات گوناگون توضیحاتی می‌دادند. وظیفه خودشان می‌دانستند که سخنان رهبری را به مخاطبانشان منتقل کنند. مرحوم غفوری از بینش و آگاهی سیاسی بالایی برخوردار بودند و با توجه به اینکه معاونت سیاسی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه را به عهده داشتند از بصیرت سیاسی بالایی برخودار بودند و مسائل سیاسی روز را خیلی خوب و جذاب برای نمازگزاران و مخاطبان تحلیل و تبیین می‌نمودند. سعه صدر و اخلاق خوش مرحوم غفوری زبانزد مردم بود و ایشان به همه فرصت می‌داد خیلی راحت و بدون واهمه حرف و سوالاتشان را مطرح کنند. تعهدکاری از دیگر ویژگی برجسته مرحوم غفوری می‌باشد. ایشان کار را خوب انجام می‌داد و هم خوب کار می‌کرد مرحوم غفوری سعی می‌کرد که کار و مسئولیتش را درست و به نحو احسن انجام دهد. به گونه‌ای که آیت‌الله جنتی به مرحوم غفوری اطمینان کامل نسبت به انجام کار واگذاره شده داشتند و این عقیده را در مورد مرحوم غفوری داشتند که مسئولیت واگذار شده را با توجه به عدالت و ریزبینی که دارند به صورت کامل و جامع انجام می‌دهند. ایشان در آخرین سخنرانیش، مهمترین دغدغه هایش را دین، ولایت فقیه ، نظام جمهوری اسلامی و شهداء نام بردند. ایشان بسیار راغب بودند که در دین بدعت به وجود نیاید و تاکید ایشان در عزاداری‌ها این بود که مسجد ولیعصر(عج) باید طوری عمل کند که امام زمان(عج) راضی باشد. مواقعی که برای ساکنان محل مشکلاتی به وجود می‌آمد با جمع کردن هیأت امنای مسجد و همچنین افراد شناخته شده محله سعی  داشتند تا مشکل بوجود آمده را تا حدودی حل نمایند. در کمک به فقراء هیچ کوتاهی و کاهلی نداشتند. اینها واقعاً نکته‌های ظریف و قشنگی هستند که بنده از ایشان یاد گرفته ام.

 

***

حجت‌الاسلام منصور غفوری متولد اول اسفند 1341 در خوانسار بود. وی دارای فوق لیسانس علوم ارتباطات بوده و در هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی عضویت داشت. و همچنین در دوره دکتری دانشگاه عالی دفاع ملی قبول شده بود اما فرصت تحصیل پیدا نکرد. غفوری، مدیر مسؤولی و صاحب امتیازی هفته نامه وظیفه را عهده‌دار بود و همچنین مدرس رشته روزنامه نگاری در دانشگاه علامه طباطبایی بوده است. وی در حوزه پژوهش‌های سیاسی با بسیاری از نهادها و سازمان‌ها همکاری می‌کرد و تحصیلات حوزوی و دانشگاهی را نیز دارا بود. او سمت معاونت سیاسی اجتماعی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه را به عهده داشت.

ایشان در گفتگو با نشریه آدینه تهران این‏گونه به تشریح فعالیت‏های خویش پرداختند: « در معاونت سیاسی در واقع یک بخش از کارها به گزینش ائمه جمعه مربوط می‌شود و بخش دیگر در مشارکت دیگر معاونت‌های موجود در شورای سیاستگذاری است و بخش دیگر هم در ارتباط با خود‌ امام جمعه است. بخشی که مربوط به‌امام جمعه‌ها می‌شود این است که ما در طول هفته، مناسبت‌های عمده سیاسی داخلی و بین‌المللی را رصد نموده و پس از اولویت‌بندی، مباحث اصلی را در اختیار ائمه جمعه قرار می‌دهیم.در واقع نقش مشاوره‌‌ای برای آنان داریم. وظیفه دیگری که در معاونت سیاسی انجام می‌شود تهیه بولتن خبری محرمانه است که هر ماه برای ائمه جمعه ارسال می‌شود و در نهایت اگر ائمه جمعه نیاز به مشاوره‌‌ای در رابطه با تحولات روز، احزاب، جریانات و‌ گروه‌ها هم احساس کردند و تماسی با معاونت سیاسی داشته باشند، تلاش خواهد شد تا به نوعی آگاهی بخشی سیاسی برای ائمه جمعه هم صورت‌ گیرد.»

ایشان معتقد بودند: نماز جمعه یک نماز عبادی، سیاسی است، چراکه سیاست عین دیانت است، یعنی باید دیانت در کنار سیاست تعریف شود و ما نمی‌توانیم مردم را به دینی سفارش کنیم که آنها را از سیاست دور می‌کند. امام جمعه باید تلاش کند مردم را به دینی دعوت کند که می‌گوید با سیاست در آمیخته شوید و مردم باید خود را با سیاست‌های نظام هماهنگ کنند. انگیزه امام جمعه، اخلاص، کارکردن، عشق و علاقه است و بی‌توقع و ساده در کنار مردم زندگی می‌کند و باید با امام جمعه همکاری و او را حمایت کرد. کار و فعالیت امام جمعه بسیار ظریف است و امام جمعه از همه نهادها پرکارتر، مظلوم‌تر و کم‌توقع‌تر است. ائمه جمعه در سراسر کشور مستقل هستند و دولتی نیستند و حقوق و مزایایی از دولت نمی‌گیرند و تنها شهریه‌ای ناچیز و تبرک از رهبر معظم انقلاب اسلامی دریافت می‌کنند.

مرحوم غفوری با اشاره به تاثیر نماز جمعه، گفته بودند: تاثیری که نماز جمعه دارد این است که هنگامی که مردم در نماز جمعه شرکت می‌کنند نسبت به دشمنان هوشیار می‌شوند و امام جمعه در این میان وظیفه دارد مردم را نسبت به دشمنان هوشیار کند. نماز جمعه یک نماز معمولی نیست و نماز جماعت را می‌توان بدون حکم خواند، ولی نماز جمعه احتیاج به حکم دارد، چراکه نمازجمعه یک نهاد مستقلی است که از رهبری مشروعیت می‌گیرد و بدون حکم ولایت فقیه مشروعیت ندارد. نهاد نماز جمعه با توجه به اینکه هیچ بودجه‌ای ندارد و از طرف مردم حمایت می‌شود توانسته است با همین بضاعت اندک، کارهای فرهنگی بسیاری انجام دهد.