سخن نخست


1631 بازدید

تاملی در دیدگاه صریح امام در ماجرای مک‌فارلین

امام خمینی (ره) طی سخنانی صریح در سال 1365 به سوال هشت نماینده مجلس شورای اسلامی از وزیرامور خارجه به بهانه ماجرای سفر مک‌فارلین به تهران، واکنش تندی نشان دادند. نمایندگان مجلس پنج  سئوال از وزیر خارجه پرسیده بودند که متن کامل ان به شرح ذیل است :
« ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
احتراما تقاضا دارد به وزیر محترم امور خارجه ابلاغ گردد تا طبق اصل 88 قانون اساسی در مهلت مقرر در مجلس حاضر و به سوالات ذیل پاسخ دهند:
1- با توجه به این که وزارت امور خارجه عهده‌دار اجرای سیاست خارجی جمهوری اسلامی است و تعیین خط مشی با مقام معظم رهبری و مجلس شورای اسلامی است، در رابطه با جنجال تبلیغاتی اخیر از داخل و خارج کشور در خصوص ارتباط با دولت آمریکا اعلام دارند که این ارتباط در چه سطحی صورت پذیرفته است.
2- نظر به این که مجلس شورای اسلامی هیچ گونه اطلاعی از این فعل و انفعالات نداشته اند، اعلام دارند چه مقامی یا مقاماتی تصمیم به این تماس و ارتباط گرفته‌اند.
3- شنیده می‌شود افرادی خارج از کادر وزارت امور خارجه با هیات آمریکایی تماس گرفته و مذاکره نموده اند، لطفا اعلام دارید که این افراد ماموریتی از جانب وزارت امور خارجه داشته‌اند یا خیر و در صورتی که پاسخ منفی باشد، مجوز قانونی تماس و ارتباط افراد مذکور کدام است؟
4- جریان سفرهیات آمریکایی به ایران به چه صورت و با چه کیفیتی صورت پذیرفته و چه کسانی در ایران با آنها مذاکره نموده، محور مذاکرات چه بوده و مذاکرات به چه تصمیماتی منجر گردیده است.
5-ضمنا موضوع قبلا با وزیرمحترم امورخارجه درمیان گذاشته شده وپاسخ مشارالیه مقنع نبوده است.
احمدحسینی سیرجانی- جلال الدین فارسی- نیکروش- سید محمد خامنه‌ای- موسویان- حسنعلی النجفی رهنانی- فهیم کرمانی (با سوال بند چهارم موافقم) اسرافیلیان» (روزنامه رسالت 28آبان 1365)
در این باره امام خمینی در 29 آبان ماه 1365 سال‌روز میلاد رسول اکرم (ص) و امام جعفر صادق (ص) دردیدار با مردم، یعنی دقیقا در فردا ی روزی که این سئوال ها در روزنامه رسالت منتشر می شود سخنان مهمی را به شرح ذیل بیان می فرمایند :
« ...آنهایی که می‌گفتند ما چه می‌کنیم و قطع رابطه می‌کنیم و از این مسائل می‌گفتند، امروز معلوم شد که با عجزو ناله درپیشگاه این ملت آمده‌اند و می‌خواهند که رابطه برقرار کنند، می‌خواهند عذر تقصیر بخواهند و ملت ما قبول نمی‌کند. این یک مسئله است، مسأله‌ای است که از تمام پیروزی‌ها بالاتر است.
رئیس آمریکا با آن همه به قول خودش جلال و جبروت، کسی را از مقامات عالی بفرستد به اینجا که با مقامات اینجا ملاقات کنند و هیچ یک از آنها حاضر به ملاقات نشود. این مسأله بزرگی است که دنیا را منفجر کرده و باید هم بکند، مسأله مهم است.
 الان تسابق می‌کنند تمام کشورهای بزرگ برای رابطه پیدا کردن با ایران، این چی است؟ این افراد ایران است؟ این جمعیت کثیر ایران است؟ ایران جمعیتی ندارد در مقابل عالم. این ایمان جوان‌های ماست، این برکات رسول اکرم (ص) است، این برکات امام صادق (ع) است. این برکاتی است که چشم دنیا را خیره کرده است. اتفاق امروز یک چیز مهمی است. نه فقط او را، کرملین هم همین طور است، آنها هم مسابقه می‌کنند با آمریکا در رابطه با ایران.
من نمی‌خواهم در این روز مبارک اسباب افسردگی اشخاص بشوم، لیکن می‌خواهم عرض کنم چرا اینقدرما عقب‌افتاده هستیم؟ چرا ما باید به واسطه اغراض نفسانیه اینقدر خودمان را ببازیم؟ چرا باید وقتی که دنیا به تزلزل درآمده برای این بی‌اعتنایی ایران به کاخ سفید، چرا ما باید توجیه کنیم مسائل آنها را؟ چرا ما باید اینقدر غربزده باشیم یا شیطان‌زده؟
من هیچ توقعی نداشتم از بعض این اشخاص، ولو بعضی‌شان در نظر من پوچند، لیکن از بعضی از این اشخاص که سابقه دارند هیچ توقع نداشتم که در این زمان که باید فریاد بزنند سر آمریکا، فریاد می‌زنند سر مسئولین ما! چه شده است؟ شماها چه‌تان است؟ چه کردید شماها؟ شماها چرا باید تحت تأثیر تبلیغات خارجی واقع بشوید یا تحت تأثیرات نفسانیت خودتان؟ در یک همچون مسأله مهمی که باید همه شما دست به هم بدهید و ثابت کنید به دنیا که ما وحدت داریم، وحدت ما اینطور شده است و در روزی که هفته وحدت است چرا شماها می‌خواهید تفرقه ایجاد کنید؟ چرا می‌خواهید بین سران کشور تفرقه ایجاد کنید؟ چرا می‌خواهید دو دستگی ایجاد کنید؟ چه شده است شما را؟ کجا دارید می‌روید؟ این تذهبون؟ من نمی‌توانم که آن طوری که می‌خواهم، با شما صحبت نکنم و نمی‌خواهم در روز عید رنجش برای شما پیدا کنم، لیکن شما انصاف بدهید که در یک همچو وقتی، وقت همچو اموری است؟
امیدوارم که شما باز توجه کنید به مسائل، توجه کنید به دنیا، توجه کنید به خودتان، توجه کنید به قدرت خودتان. نشکنید این قدرت را، گرچه شماها نمی‌توانید، لیکن نباید یک همچو کاری در ایران بشود. من نمی‌خواهم دل شما را بشکنم، لیکن شما دل ملت ما را نشکنید، شما دل مسئولین ما را نشکنید، شما هی تندرو و کندرو درست نکنید، دو دستگی ایجاد نکنید، این خلاف اسلام است، خلاف دیانت است، خلاف انصاف است، نکنید این کارها را.» (صحیفه امام ، جلد 20 صفحه 163 و 160)
هشت نماینده مجلس، یک روز بعد ازسخنرانی  امام خمینی (ره)، سوال خود را از وزیر امورخارجه  به دلیل بی‌اطلاعی ازماجرای مذاکرات مک‌فارلین پس گرفتند.