نگاهی به کتاب‌های «مبدا نهضت» و «نامه نیمه خرداد»


1647 بازدید


سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درآیین رونمایی از کتاب‌های «مبدا نهضت» و «نامه نیمه خرداد» بر خلق آثار بیشتر درباره نهضت پانزده خرداد تاکید کرد. وی با بیان این‌که امسال پنجاهمین سالگرد قیام 15 خرداد سال 1342 را شاهدیم، اظهار کرد: همواره یکی از سفارشات امام خمینی(ره) این بود که نهضت 15 خرداد به فراموشی سپرده نشود  چرا که این رویداد، نقطه عطف در تاریخ مبارزات ملت ایران به شمار می‌آید.
وی ادامه داد: همیشه در طول تاریخ افرادی از گروه‌های چپ و ملی‌گرایان حضور داشتند که با تمام وجود به این موضوع که اسلام می‌تواند منشا تحول باشد، معتقد نبودند. این افراد خود را از صفوف قیام 15 خرداد جدا کردند و حرکت مردم را حرکتی کور می‌پنداشتند در حالی که امام خمینی (ره) همواره تاکید داشتند که این حرکت، نتیجه‌بخش است.
حسینی عنوان کرد: امام خمینی (ره) حرکت خود را حتی در زمان تبعید در ترکیه و نجف اشرف نیز استمرار بخشیدند که نتیجه این استمرار روز 22 بهمن به صورت کامل مشهود بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در سال 1342 شاید مردم انسجام خوبی نداشتند و حرکت‌شان برگرفته از غیرت دینی و مذهبی آن‌ها بود چرا که نمی‌خواستند رژیم ستمشاهی را بپذیرند اما به تدریج که حرکت مردم تداوم پیدا کرد ارتباط میان علمای بلاد مختلف نیز انسجام یافت.  این مقام مسوول بیان کرد: شاید دلیل این‌که رژیم شاه تصور می‌کرد دیگر می‌تواند هر اقدامی را انجام دهد، مرحوم شدن شخصیت‌های برجسته دینی مانند آیت‌الله بروجردی و آیت‌الله کاشانی در آن روزها بود. آن‌ها فکر می‌کردند با این اتفاق دیگر هیچ کس مانع پیشبرد اهدافشان نیست غافل از این‌که خدا ذخیره‌ای به نام امام خمینی(ره) دارد.
وی با اشاره به کتاب «مبدا نهضت» گفت: این کتاب حدود 52 مقاله درباره قیام 15 خرداد را دربردارد. این مقاله از سوی افرادی ارایه شده‌است که با تاریخ معاصر به‌ویژه با حرکت امام خمینی (ره) آشنایی کامل داشتند.
حسینی درباره کتاب «نامه نیمه خرداد» گفت: عموم مردم می‌توانند از این اثر با هدف آشنایی با نهضت 15 خرداد و این‌که چه اتفاقاتی در این رویداد رخ داده است، استفاده کنند. این کتاب ماهیت و ابعاد قیام 15 خرداد، خاطرات نقل شده از این قیام و افرادی که در این واقعه نقش آفرین بودند و همچنین عناوین برخی از کتاب‌هایی که در این باره تالیف شده‌اند، ارایه کرده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: در گذشته روشنفکرانی که دغدغه مردم را نداشتند و با درد و مشکلات آن‌ها آشنا نبودند از قیام 15 خرداد خود را دور کرده بودند و نه تنها از دور هم دستی بر آتش نداشتند بلکه حرکت مردم را استهزا می‌کردند. جلال آل احمد آن‌ها را توبیخ می‌کند که چرا در این رویداد حساس ساکت نشسته‌اید و هیچ اقدامی انجام نمی‌دهید. در این ایام نیز که دشمن با تحریم قصد شکست نظام جمهوری اسلامی را دارد، جمعی از افراد به جای این‌که برای خنثی کردن حرکت دشمن قدم بردارند، اقدامات آن‌ها را توجیه می‌کنند. این افراد نظام را به جنجال آفرینی و تنش‌زایی متهم می‌کنند در حالی که در طول تاریخ ثابت شده است اسلام هیچگاه تنش زا و خطرآفرین نبوده و نخواهد بود.
این مقام مسوول قیام 15 خرداد را حرکتی ناب و خاص دینی دانست و گفت: روحانیت در این قیام سال‌های سال در زندان‌ها شکنجه‌ها را تحمل کردند و در نهایت با بیداری که در جامعه به وجود آمد همه زحمات به نتیجه رسید. در این میان وظیفه ما معرفی چهره‌های برجسته این حوزه به جامعه به‌ویژه قشر جوان است. بنابراین همه نویسندگان و رسانه‌ها باید در این راستا گام بردارند و این افراد را که پیشگامان نهضت امام خمینی (ره) هستند، به جامعه معرفی کنند