نگاهی به نتایج حمله به افغانستان پس از ۱۲ سال/معمایی که هر روز پیچیده‌تر می‌شود


2129 بازدید

نگاهی به نتایج حمله به افغانستان پس از ۱۲ سال/معمایی که هر روز پیچیده‌تر می‌شود

افغانستان بعد از اشغال توسط آمریکا نه تنها شاهد آرامش نبود بلکه اکنون طالبان قدرتمندتر شده و واشنگتن نیز عملاً در حل این مشکل همچنان ناتوان و نیازمند کمک است.
 به گزارش خبرگزاری فارس، 12 سال قبل در چنین روزهایی اولین موشک‌های چند ده هزار دلاری آمریکایی به سوی چادرهای یک دلاری افغان‌ها شلیک شدند تا جنگی جدید به بهانه مبارزه با تروریسم به فاصله چند هفته بعد از حملات 11 سپتامبر، آغاز شود.
حمله آمریکایی‌ها با عنوان «عملیات بلند مدت آزادی» آغاز شد و نیروهای این کشور در کنار نیروهای ناتو طی یک ماه با سقوط کابل، بر روی کاغذ کار را تمام کردند اما به واقع این آغاز نبردی فرسایشی برای آنها بود.
هرچند آمریکایی‌ها همانطور که از نامگذاری عملیات می‌توان استنباط کرد از طولانی شدن حضور در افغانستان ناخرسند نبودند چرا که این کشور به دلیل قرار گرفتن در منطقه‌ای نزدیک به مرزهای چین، روسیه، هند و ایران دارای اهمیت راهبردی بود ولی این حضور هزینه‌هایی بیش از برآوردهای پنتاگون داشت.
نیروهای طالبان پس از آغاز عملیات به غارهای مخفی خود در کوه‌های هندوکش و نزدیک مرز پاکستان پناه بردند که هم دارای تجهیزات کافی بود و هم دربرابر حملات هواپیماهای B52 مقاوم بودند.
به مرور زمان طالبان نه تنها پس از حمله از عرصه سیاسی و امنیتی افغانستان حذف نشد بلکه به مرور قوی‌ترهم شد و حالا آمریکایی‌ها پس از 12 سال در تلاشند تا با رسیدن به توافق سیاسی با طالبان زمینه را برای خروجی آبرومندانه از افغانستان فراهم کنند.
بنابر گزارش‌ها آمار نیروهای خارجی کشته شده در افغانستان بیش از 4 هزار نفر است و این عدد برای نیروهای پلیس و ارتش افغانستان بیش از این است، طالبان اکنون قدرتمندتر از گذشته هر زمان که اراده کند می تواند سفارت آمریکا، ستاد کل نیروهای ناتو و دیگر مراکز نیروهای غربی را هدف قرار ‌دهد.
از سوی دیگر دولت افغانستان نیز با وجود تلاش‌ها از مقابله با شبه نظامیان با تجربه طالبانی که جنگ با نیروهای ارتش سرخ شوروی را نیز در کارنامه خود دارند، ناتوان بوده است.
بمب‌های کنار جاده‌ای، انفجارهای متعدد در پایتخت، حمله مسلحانه و... بخشی از قدرت‌نمایی طالبان پس از 2001 در افغانستان شده و آمریکا تنها با حملات کور هواپیماهای بدون سرنشین به روستاها و مناطقی که گمان می کند طالبان در آنجا حضور دارد باعث کشته شدن غیر نظامیان افغان می‌شود. 
اکنون شرایط دشوار افغانستان عملاً از کنترل ناتو و آمریکا خارج شده و هر ماه کشوری جدید خواستار خروج نیروهایش از افغانستان یا کاهش این نیروهاست، آمریکایی‌ها درحالی که تلاش داشتند تا با طالبان وارد توافق شوند با ادامه حملات آنها اکنون به این درک رسیده‌اند که برای باز کردن این کلاف سردرگم باید به سراغ قدرت‌های تاثیرگذار منطقه بیاید.
البته آمریکا از جنگ افغانستان تجربه‌ای گرانبها گرفته که تاثیر این درس تاریخی در ماه‌های اخیر در منصرف شدن واشنگتن از حمله به سوریه مشاهده شد، کاخ سفید اکنون دریافته است که حملات نظامی با برآوردهای سطحی چیزی جز گرفتار شدن در باتلاق‌هایی خطرناک نیست.


فارس،