مردی که چشمها مبهوت هنرش شد
شاید آن روزی که ناصرالدینشاه قاجار در بازدید از مدرسهی دارالفنون شیفتهی نقاشیهای یک نوجوان کاشانی شد، کسی تصورش را هم نمیکرد این نوجوان در آینده با سرانگشتان هنرمندش دست به خلق نقاشیهایی بزند که همه را به حیرت وادارد.
محمد غفاری معروف به «کمالالملک» از معروفترین و محبوبترین نقاشان ایرانی است. آنچه بیش از همه باعث محبوبیت کمالالملک شده، چهرهای مردمی است که او در طول زندگیاش آن را حفظ کرد. با وجود حضورش در دربار پادشاهها و خلق آثاری برای آنها، او هرگز وجه مردمی و سادهی خود را از دست نداد.
زندگی محمد غفاری، داستان ملاقاتش با ناصرالدینشاه، حضورش در دربار و خلق تابلوهایی خیرهکننده از معمولیترین سوژهها و منظرهها، از کمالالملک شخصیتی جذاب و دوستداشتنی ساخت.
محمد غفاری در سال ۱۲۲۴ در کاشان و در خانوادهای هنردوست به دنیا آمد. قدم زدن و بازی در طبیعت زیبای روستای «کلده» کاشان، روح او را با عشق به طبیعت پیوند داد. پیوندی که تا سالها ردپایش را در نقاشیهای او میتوان یافت. علاقه محمد به نقاشی از طرف پدرش که استاد کشیدن منظره و چاپ سنگی بود با استقبال روبهرو شد.
محمد در ۱۳ سالگی برای ادامه تحصیل به دارالفنون رفت. سه سال از حضور محمد در این مدرسه میگذشت که بازدید ناصرالدینشاه از دارالفنون، او را شیفته کارهای این هنرمند نوجوان کرد. او با دیدن پرترهای که محمد از اعتضادالسلطنه (رییس وقت مدرسه دارالفنون) کشیده بود، کمالالملک را به دربار برد. شاه اتاقی از عمارت شمسالعماره را در اختیار او گذاشت تا به کشیدن تابلوهایش مشغول شود.
کمالالملک پس از مرگ ناصرالدینشاه به اروپا رفت و از موزههای فلورانس، لوور و ورسای دیدن کرد. او سالهایی از عمر خود را در اروپا گذراند و به مطالعه آثار معروف موزههای دنیا پرداخت. یکی از مهمترین کارهای او تأسیس مدرسه صنایع مستظرفه بود. بسیاری از هنرمندان معاصر که به وزنههایی در هنر نقاشی تبدیل شدند، در این مدرسه تعلیم دیدند و معروف شدند. او ۲۷ مردادماه ۱۳۱۹ در زادگاهش درگذشت و آثارش برای همیشه در تاریخ هنر ایران جاودانه شدند.
هر سال همزمان با سالروز درگذشت کمالالملک آرامگاه این هنرمند در نیشابور گلباران میشود.
ایسنا و تابناک
نظرات