نمایش آثار نفیس سهروردی


3206 بازدید

نمایش آثار نفیس سهروردی

دو نسخه نفیس از آثار سهروردی برای نخستین بار در موزه کتاب و میراث مستند به نمایش گذاشته شد.

به گزارش روز دوشنبه گروه فرهنگی ایرنا از سازمان اسناد و کتابخانه ملی، شرح فارسی رساله «هیاکل النور» با عنوان «نهایه الظهور» از آثار یحیی بن حبش سهروردی معروف به شیخ اشراق ( 549-587 ق.) برای اولین بار در موزه کتاب و میراث مستند، در معرض دید عموم قرار گرفت.

یکی از این نسخ، نسخه خطی نهایه الظهور، شرح فارسی رساله هیاکل النور است که با مقدمه و شرح هیکل های اول تا سوم توسط میرزا قاسم علی اخگر حیدر آبادی (متوفای بعد از 1365 قمری) در سال 1365 قمری فراهم آمده است. شیوه کار شارح در این متن، نقل عین عبارت های عربی هیاکل النور، ترجمه آنها به زبان فارسی و افزودن توضیحاتی بر آن است. از ویژگی های این شرح، تفصیل و بیان نکات دقیق عرفانی با توجه به فلسفه اشراق است.

هیاکل النور از آثار س‍ه‍روردی به زبان عربی و یک دوره مختصر فلسفه اسلامی بر اساس مکتب اشراق است که شامل هفت هیکل (جسم) است و درباره وجود، ماهیت، نفس و تجرد، بحث می کند. این اثر چندین بار به زبان عربی شرح شده اما ظاهراً تنها شرح فارسی آن، نهایه الظهور است که علامه حکیم میرزا قاسم علی حیدرآبادی متخلص به «اخگر»، شاعر، عارف و حکیم اشراقی شیعی مذهب حیدرآباد دکن در قرن چهاردهم آن را به رشته تحریر درآورده است.

این شرحِ منحصر به فرد در منابع موجود معرفی نشده و تنها نسخه باقیمانده از آن به خط مؤلف به شماره 13560 در کتابخانه ملی موجود است.

این اثر به خط نستعلیق و دارای 292 برگ با قطع 17 در 26 سانتیمتر است، کاغذ آن فرنگی نخودی و جلد مقوایی با روکش کاغذی است که عطف و گوشه های آن تیماج قهوه ای روشن است. نسخه خطی یادشده، اساس تصحیح محمد کریمی زنجانی اصل قرار گرفته که زیر نظر مهدی محقق انجام شده و انتشارات انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در سال 1385 آن را چاپ کرده است. موزه کتاب و میراث مستند سازمان اسناد و کتابخانه ملی، با هدف معرفی هر چه بهتر این سازمان و معرفی منابع موجود در مخازن، تاسیس شده است.

رئیس اداره موزه و یادمان های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران می گوید: این موزه برای پویایی، سعی دارد در مناسبت های مختلف، آثار مرتبط با آن مناسبت از منابع موجود را شناسایی و در معرض نمایش قرار دهد.

آفرین امامی می افزاید: از میان مناسبت ها و تقویم فرهنگی سال، مناسبت هایی را با منابع موجود شناسایی کرده و تصمیم داریم آثاری را در همین ارتباط به نمایش گذاریم. به گفته وی، نمایشگاه حاضر به مناسبت بزرگداشت سهروردی با توجه به شناسایی منابع موجود در مخزن مخطوطات، از طرف اداره کل نسخ خطی و با توجه به درخواست موزه کتاب و میراث مستند، برای اولین بار به مدت یک هفته از 10 مرداد در موزه نمایش داده می شود. بازدید برای عموم آزاد است.

موزه میراث کتاب و میراث مستند ایران بهمن ماه سال گذشته با حضور معاون اول رئیس جمهوری در کتابخانه ملی ایران گشایش یافت.


ایرنا