آیتالله بروجردی الگویی روشن برای سبک زندگی اسلامی است
گفتوگو با تدوینگر «فخر دوران» به مناسبت سالروز رحلت آیتالله العظمی بروجردی(ره):
«فخر دوران» نام اثر ارزشمند مرجع عالیقدر آیتالله العظمی صافی گلپایگانی است که به قلم رسای معظمله و اهتمام حجتالاسلام والمسلمین محسن اکبری گردآوری و منتشر شده است. به گفته حجتالاسلام والمسلمین اکبری، خاطرات زندگی آن استاد بزرگ شیعه میتواند الگویی روشن را برای سبک زندگی اسلامی تبیین کند و همین امر، نیاز ما را به مطالعه کتابهایی که در سیره و روش زندگانی آن فقیه والامقام نگاشته شدهاند، روشنتر میسازد.
حجتالاسلام والمسلمین محسن اکبری در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با اشاره به اینکه سیزدهم شوال مصادف با 30 مردادماه، سالروز رحلت آیتالله العظمی بروجردی (ره)، بزرگمرد عرصه فقه، تاریخ و سیاست است، درباره امتیاز کتاب «فخر دوران» نسبت به سایر آثاری که تاکنون در این موضوع نوشته شدهاند، اظهار کرد: تاکنون در بیان اوصاف و حکایتهای زندگی مرحوم آیتالله العظمی بروجردی(ره) کتابهای زیادی به رشته تحریر درآمده است اما هر یک از نویسندگان این آثار تنها به ابعادی از شخصیت عالم فقید پرداختهاند.
وی ادامه داد: یکی از کتابهایی که در عین اختصار توانسته ابعاد زیادی از شخصیت آن مرجع عالیمقام را با قلمی رسا و بیانی شیوا طرح کند، «فخر دوران» اثر مرجع عالیقدر آیتالله العظمی صافی گلپایگانی است.
تدوینگر کتاب «فخر دوران» یکی از امتیازهای کتاب «فخر دوران» را مولف آن دانست و گفت: آیتالله العظمی صافی گلپایگانی تنها واسطه در نقل خاطرات، حکایات و اوصاف مرحوم آیتالله العظمی بروجردی(ره) است.
گردآورنده کتاب «فخر دوران» گفت: اطلاع بر فضایل، مناقب، سجایای علمی و اخلاقی آن بزرگمرد تاریخ مکتب تشیع، آن هم از زبان شاگردی عالیمقام میتواند راهبر و راهنمای ارزشمندی برای مشتاقان علم و فقاهت باشد. به همین دلیل، این اثر ارزشمند به قلم زیبا و بیان شیوای معظمله نوشته شده است.
وی در پاسخ به این سوال که «این کتاب از چه بخشهایی تدوین یافته است؟» گفت: این اثر در چهار بخش گردآوری شده است؛ بخش نخست شامل پیام معظمله به مناسبت سالروز رحلت آیتالله العظمى بروجردی است که به ابعاد مختلف شخصیت آن فقیه عالیمرتبه در عباراتی موجز و بسیار رسا میپردازد.
حجتالاسلام والمسلمین اکبری ادامه داد: بخش دوم کتاب فخر دوران متن دفتر خاطراتی است که با دست خط معظمله حدود چهل سال پس از فوت مرحوم آیتالله العظمی بروجردی نوشته شده است که تاریخ معتبری برای برخی وقایع آن زمان محسوب میشود.
وی گفت: بخش سوم این اثر گرانسنگ، متن مصاحبه مجله حوزه با معظمله است که دارای مباحثی درباره سبک علمی مرحوم استاد و بعضی خاطرات ایشان است. همچنین بخش چهارم این کتاب، به سخنان معظمله درباره سبک اصولی و اجتهادی آن فقیه بزرگ که در مجله نقد و نظر به طبع رسیده است، اختصاص دارد.
گردآورنده کتاب فخر دوران درباره پیشینه آشنایی معظمله با مرحوم آیتالله العظمی بروجردی(ره) هم اظهار کرد: آشنایی و رابطه معظمله با استاد بزرگوارشان محدود به جلسات درس و استفتا نبوده است، بلکه پدر ایشان، مرحوم آیتالله العظمی آخوند ملامحمد جواد صافی سابقه آشنایی دیرینهای با آیتالله العظمی بروجردی داشت و نزد ایشان از احترام بالایی برخوردار بود، طوری که آن مرحوم خطاب به والد معظمله گفته بودند که «من یک شب هم شما را از دعا فراموش نمیکنم».
وی افزود: از آغاز استقرار آیتالله العظمی بروجردی در قم و زعامت حوزه علمیه تا پایان عمر شریفشان، حضرت آیتالله العظمی صافی و برادر بزرگوارشان مرحوم آیتالله علی صافی(ره) در خلوت و جلوت، مجلس درس، مجالس استفتا و اغلب مجالس ایشان حضور داشتند و آن مرحوم همیشه علاقهمند بودند که مجالسشان به ویژه جلسات درس و استفتا از معظمله فوت نشود.
وی با اشاره به خاطراتی که میتواند برای خوانندگان کتاب فخر دوران جالب باشند، گفت: ماجرای نامه «جرج جرداق مسیحی» به آیتالله العظمی بروجردی(ره) و ارجاع آن نامه و کتاب به حضرت آیتالله العظمی صافی از خاطرات جذاب و معرفتبخش این کتاب است، زیرا هنگامی که جرج جرداق، دانشمند مسیحی، کتاب «الإمام على صوت العدالة الانسانیة» را به مرحوم آیتالله اهدا کرد، ایشان به طور اختصار آن را مطالعه کردند و سپس برای مطالعه دقیق و اظهار نظر و نقد، کتاب را به معظمله دادند. آیتالله العظمی صافی گلپایگانی هم آن کتاب را مطالعه کردند و در 19 مورد نظر جرج جرداق را دارای اشکال دانستند که آنها را به معظمله ارایه کردند. البته این قضیه شرح زیادی دارد که علاقهمندان میتوانند آن را در صفحه 101 این کتاب مطالعه کنند. خاطرات بسیار زیبا و درسآموز دیگری هم در بخشهای مختلف کتاب آمده است که میتواند مورد استفاده خوانندگان قرار گیرد.
وی در پاسخ به این سوال که «فخر دوران در چند صفحه و به چه بهایی روانه بازار کتاب شده است؟» گفت: چاپ نخست این اثر سال گذشته با شمارگان سه هزار نسخه، در 130 صفحه و به بهای 25 هزار ریال روانه بازار کتاب شد و علاقهمندان میتوانند با تماس با دفتر معظمله آن را تهیه کنند.
سیزدهم شوال مصادف با 30 مردادماه، سالروز رحلت آیتالله العظمی بروجردی (ره)، بزرگمرد عرصه فقه، تاریخ و سیاست است.
نظرات