08 اسفند 1392

پیش‌نویس قانون اساسی جدید تسلیم امام شد


پیش‌نویس قانون اساسی جدید تسلیم امام شد

به گزارش خبرنگار تاریخ خبرگزاری فارس، در روز ۹ اسفند ۱۳۵۷ پیش‌نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی تهیه شد و برای آخرین اظهارنظر‌ها تسلیم امام خمینی شد. این مطلب را دکتر ناصر میناچی، وزیر اطلاعات و تبلیغات و خیرات در یک گفت‌وگوی تلفنی با کیهان اظهار داشت. وی تاکید کرد که این قانون بزودی پس از آخرین اصلاحات و اظهارنظرهایی که از سوی امام خمینی در آن به عمل می‌آید، منتشر خواهد شد. دکتر میناچی در این گفت‌وگو تایید کرد که رئوس قانون اساسی جدید‌‌ همان است که هفته گذشته در کیهان چاپ شد و تغییرات عمده‌ای در آن داده نشده است.

دست‌اندرکاران تهیه قانون اساسی جمهوری اسلامی می‌گویند که تمام آزادی‌های پیش‌بینی شده در تمام مواثیق و اعلامیه‌های بین‌المللی مثل اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و دیگر عهدنامه‌ها یک‌جا در این قانون ریخته شده و هیچ نوع محدودیتی برای هیچ گروه و دسته‌ای با هر گرایش و طرز تفکری در آن قائل نشده‌اند.

در پیش‌نویس قانون اساسی حقوقی که برای مردان شناخته‌شده در مورد زنان نیز اعمال می‌شود. در این پیش‌نویس تاکید شده است رییس‌جمهوری با رای مستقیم مردم برای ۴ یا ۵ سال انتخاب می‌شود و فقط قدرت اجرایی دارد و حق دخالت در قوای دیگر را ندارد. نخست‌وزیر نیز به انتخاب رییس‌جمهوری و تایید مجلس شورا که تنها مجلس قانونی ایران خواهد بود تعیین می‌شود و تقریبا نقش معاون رییس‌جمهوری را خواهد داشت. در این قانون، اصول و نهاد‌ها طوری گنجانده شده که صاحبان قدرت و ثروت نمی‌توانند در ساخت حکومتی نقشی داشته باشند و بدین ترتیب ناگزیرند به مردم نزدیک شوند و ثروت خود را به نفع مردم تعدیل کنند.

 

به نوشته کیهان، در قانون اساسی جدید همچنین تقویت و حمایت از صنایع بنیادی و اصیل و نیز حمایت از کشاورزان به عنوان یکی از نهاد‌ها پیش‌بینی شده و تاکید شده که هر کشاورزی روی هر زمینی که کار می‌کند مالک آن خواهد بود، ولی حق فروش، بورس‌بازی و دلالی روی آن را ندارد. همچنین سعی خواهد شد که صنایع مونتاژ به تدریج جای خود را به صنایع مادر و بنیادی بدهند و استثمار کارگر و کشاورز بکلی از میان برود.

 

*بنیاد مستضعفان با فرمان امام خمینی تشکیل شد

بنیاد مستضعفان و جانبازان در تاریخ 9 اسفند 1357، با فرمان حضرت امام خمینی، خطاب به شورای انقلاب تاسیس شد. این بنیاد تحت امر ولایت فقیه و توسط هیات امنا مطابق مقررات بخش خصوصی در چارچوب قانون اداره می‌شود،‌ رئیس بنیاد، عضو هیات امنا می‌باشد. به موجب فرمان امام، ‌تمام اموال منقول و غیر منقول سلسله پهلوی و گردانندگان اصلی سیاست این رژیم،‌ در اختیار بنیاد قرار گرفت. شورای انقلاب با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: «در پی صدور فرمان امام خمینی،‌ رهبر انقلاب اسلامی،‌ درباره مصادره اموال منقول و غیر منقول خاندان پهلوی و کارگردانان اصلی رژیم پیشین و صرف آن در امور رفاهی مستضعفان و محرومان،‌ شورای انقلاب اسلامی، ‌اقدام به ایجاد مؤسسه‌ای به نام بنیاد مستضعفان کرده است:‌ وظیفه این بنیاد شناسایی و ضبط این اموال،‌ اعم از املاک و سپرده‌های بانکی و پول نقد و غیره و ایجاد واحدهای‌ مسکونی برای محرومان است.» هیات موسس این بنیاد حضرات آیات شهید بهشتی، سیدعلی خامنه‌ای، اکبر هاشمی رفسنجانی، موسوی اردبیلی و آقایان احمد جلالی،‌ علی‌اصغر مسعودی و مهندس سحابی بودند که بنا به تصویب این هیات،‌ مهندس علینقی خاموشی به ریاست بنیاد منصوب گردید. شهید حاج مهدی عراقی در اداره امور و سازماندهی ابتدایی آن تلاش گسترده‌ای داشت. حساسیت و ضرورت نظارت دقیق تر بر این مجموعه و هماهنگی بیشتر آن با برنامه‌های دولت باعث شد که در تاریخ 26/6/1359،‌ امام،‌ نخست‌وزیر وقت، شهید رجایی را برای اداره بنیاد منصوب نمایند و فرمودند:‌ « چون وضع بنیاد مستضعفین،‌ موجب نگرانی اینجانب است و مسائل آن پیچیده است،‌ لازم است جنابعالی امور بنیاد را در دست گرفته و تحت نظر اشخاص متدین،‌ متعهد و کاردان، ‌آن را به نفع مستضعفین اداره نمایید. پس از ایشان نیز مهندس میرحسین موسوی،‌ محسن رفیقدوست و فروزنده مسئولیت این نهاد را برعهده داشته‌اند این بنیاد دارای سه بخش اقتصادی،‌ جانبازان و محرومان و مستضعفان است.


فارس