03 خرداد 1393

روایتی از رشادت مردانی از جنس خاک و خاکریز


روایتی از رشادت مردانی از جنس خاک و خاکریز

سالروز آزادسازی خرمشهر نماد روزهای حماسه است و مقاومت، لحظه‌های همدلی و همراهی و ثانیه‌های دعا و نیایش.

خرمشهر در دوران جانکاه جنگ، ایمان را به چشم خود دید و ایثار را؛ آن چه چشمان خرمشهر را جاودانه کرد همهمه «خدا خدا» بود در بحبوبه خون و آتش.

خرمشهر، بلندترین روزهای خود را نظاره‌گر شد آن‌سان که رزمندگان جان برکف، غیرت دینی بر کف نهادند و سربلند کردند جغرافیای خرمشهر را در تاریخ سرافرازش.

قامت نخل‌های بلند خرمشهر با دست همت خرازی‌ها، همت‌ها، کاظمی‌ها و ... سربلند ماند تا «غیر» بداند ایران و ایرانی نه تنها دست از خاک پاک خود نمی‌کشد که حتی لحظه‌ای برنمی‌تابد زخمی شدن غرورش را.

برای آزادی خونین‌شهر، سروقامتان و جان‌برکفان بسیاری، ندای ولایت را به گوش جان خریدند و رهسپار شهر خون و آتش شدند که در همین راستا با یکی از مردان بزرگ روزهای سخت، مردی از جنس خاک و خاکریز، به گفت‌وگو نشستیم ... امیر سرتیپ محمد جوادی ... همان که در روزهای سخت و سترگ دفاع مقدس، جانانه ایستاد و به پاس جانفشانی و ایثار خود از دستان مبارک رهبری، مفتخر به کسب مدال فتح شد.

امیر جوادی با اشاره به فرمایش امام راحل مبنی بر اینکه «خرمشهر را خدا آزاد کرد»، گفت: شرایط عملیات به خاطر سازماندهی نیروهای بعثی، آنچنان سخت و طاقت‌فرسا بود که اگر امدادهای غیبی نبود به طور حتم نمی‌توانستیم به پیروزی دست یابیم.

ویژگی‌های بیت‌المقدس

وی با اشاره به ویژگی‌های عملیات بیت‌المقدس اظهار کرد: این عملیات پس از 40 روز از عملیات فتح‌‍‌المبین قبل از اینکه متجاوز به خود بیاید، انجام شد.

فرمانده تیپ 3 زرهی همدان در دوران جنگ با بیان اینکه این عملیات در منطقه جنوبی خوزستان به وسعت پنج هزار و 500 کیلومتر مربع یعنی سه برابر وسعت منطقه عملیاتی فتح‌المبین انجام شد، گفت: تمام نیروهای مسلح اعم از ارتش، سپاه، نیروی بسیج مردمی، نیروی انتظامی و جهاد کشاورزی در عملیات بیت‌المقدس شرکت داشتند.

وی با اشاره به اینکه برابر مدارک به دست آمده، فرماندهان بعثی از حمله بیت‌المقدس اطلاع داشتند و به یگان‌های خود ابلاغ کرده بودند، گفت: با این حال نیروهای متجاوز با کمترین مقاومت پا به فرار می‌گذاشتند که این امر تحقق جمله معروف امام (ره) را در مورد خرمشهر نشان می‌دهد.

جوادی، عملیات بیت‌المقدس را مهمترین عملیات هشت سال دفاع مقدس دانست و ادامه داد: این عملیات از لحاظ سیاسی حائز اهمیت بود چراکه با موفقیت رزمندگان اسلام، ضمن آزادسازی خرمشهر، مناطق اهواز، حمیدیه و سوسنگرد نیز از برد آتش توپخانه دشمن خارج می‌شدند.

وی افزود: با این موفقیت یکی از بنادر مهم عراق بصره در معرض اشغال و در برد آتش توپخانه نیروهای ایرانی قرار می‌گرفت و برگ برنده عراق یعنی خرمشهر از لوث وجود دشمن پاکسازی و موانع ایجاد شده توسط دشمن در اطراف خرمشهر در برابر اراده رزمندگان اسلام بی‌اثر می‌شد.

فرمانده تیپ 40 سراب در هشت سال جنگ تحمیلی «اصل غافلگیری» را از دیگر ویژگی‌های این عملیات دانست و ادامه داد: درگیر کردن دشمن با قرارگاه قدس یکی از تاکتیک‌های جنگی بود چراکه با این کار نیروهای عراقی از فعالیت «تک اصلی» شامل قرارگاه نصر و فتح بی‌خبر شدند و همین امر باعث پیروزی ما شد.

وی افزود: البته عملیات سه قرارگاه فتح، نصر و قدس وابسته به هم بودند به این معنا که در صورت عدم موفقیت هر یک از این قرارگاه‌ها، عملیات با مشکل مواجه می‌شد.

جوادی همزمان شدن مرحله دوم عملیات قرارگاه‌های فتح و نصر با پیشروی قرارگاه قدس 3 تیپ 316 مستقل زرهی را از دیگر توفیقات الهی دانست که زمینه‌ساز موفقیت این عملیات شد.

وی اوج تلاش و نهایت برادری، خستگی‌ناپذیری نیروها، توکل به خدا و تلاش برای دستیابی به اهداف ملی را باعث موفقیت در این عملیات سخت دانست.

آماده شدن برای عملیات بیت‌المقدس

فرمانده قرارگاه مقدم ارتش در غرب کشور در دوران جنگ تحمیلی در ادامه با گریزی به مرحله انجام عملیات گفت: طرح‌ریزی عملیات بیت‌المقدس (کربلا 3) از دهه دوم فروردین‌ماه سال 61 آغاز و تا اواخر فروردین تهیه و تکمیل و به یگان‌های شرکت‌کننده ابلاغ شد.

وی افزود: لشگرهای ارتش و سپاه که در عملیات فتح‌‌المبین شرکت کرده بودند از غرب دزفول به منطقه اهواز تغییر مکان دادند.

جوادی با بیان اینکه همزمان اقدامات شناسایی به منظور کسب خبر از آخرین وضعیت نیروهای دشمن انجام شد، گفت: با توجه به اینکه پل‌های شناور موجود برای عبور ارتش و سپاه کافی نبود از نیروی دریایی 300 قایق هجومی و تعدادی غواص به منطقه اعزام و تمرین و آموزش پرسنل یگان‌های عملیاتی به منظور سوار و پیاده شدن را آغاز کردند.

وی با بیان اینکه در این مرحله ایثارگران جهاد نیز نسبت به تعمیر و راه‌اندازی پل‌ها اقدام می‌کردند، افزود: با خاتمه استقرار یگان‌ها در مناطق تعیین شده و برقراری قرارگاه‌ها و یگان‌های فرماندهی مشترک سپاه و ارتش، همه چیز برای آغاز عملیات سرنوشت‌ساز آماده بود.

این بازنشسته ارتش عنوان کرد: من در زمان اجرای عملیات بیت‌المقدس افتخار فرماندهی تیپ 316 مستقل زرهی شهید قهرمان که به نام تیپ 3 لشکر 16 زرهی بود را داشتم.

وی ادامه داد: طی سه عملیات موفقیت‌آمیز در تاریخ پنجم دی‌ماه سال 59، پتجم مرداد‌ماه سال 60 و 10 شهریورماه سال 60 با نام‌های «نصر»، «شهید رجایی و باهنر» و «کرخه‌نور» دشمن را از حوالی جاده حمیدیه و سوسنگرد به جنوب رودخانه کرخه‌نور به طول 50 کیلومتر راندیم.

جوادی افزود: عملیات بیت‌المقدس در قالب سه قرارگاه عملیاتی فتح، نصر و قدس تحت کنترل عملیاتی قرارگاه کربلا سازماندهی شد.

وی تصریح کرد: ماموریت یگان‌های مانوری قرارگاه قدس «تک پشتیبانی» بود به این معنا که با عبور از رودخانه کرخه نور نیروهای دشمن را در جنوب رودخانه منهدم و آماده ادامه تک بودند.

جوادی در ادامه اظهار کرد: ماموریت یگان‌های مانوری قرارگاه‌های نصر و فتح نیز عبور از رودخانه کارون و تصرف و تحکیم سرپل بود که کار تک اصلی را انجام می‌دادند.

وی با بیان اینکه عملیات بیت‌‌المقدس در ساعت 30 دقیقه بامداد روز جمعه 10 اردیبهشت‌ماه سال 61 با رمز «علی ابن ابیطالب» شروع شد، گفت: از لحظه شروع عملیات، پرسنل تیپ 3 زرهی همدان با شور عملیاتی زایدالوصفی با رعایت اصل غافلگیری و به سرعت به مواضع دشمن حمله کردند اما با توجه به نبود زمین کافی برای مانور، به علت نزدیکی به مواضع دشمن، این تبادل آتش سنگین به مدت 6 شبانه‌روز ادامه داشت.

این بازنشسته ارتش ادامه داد: اجرای آتش سنگین تمام جنگ‌افزارهای دشمن در شب‌ 15 و 16 اردیبهشت به حدی بود که تصور می‌شد دشمن اقدام به تک علیه تیپ کرده است.

وی گفت: با این وصف پرسنل تیپ، تلاش و فشار بی‌امان خود را با تقدیم شهیدانی همچون همه‌کسی، سروان رضایی، سروان فتحی، ستوان وزیری و دیگر شهیدان برای عبور از 2 پل حنانه و فردوس روی رودخانه کرخه‌نور که به وسیله آتش‌تراش تیربارهای دشمن پوشانیده شده بود، ادامه می‌دادند.

جوادی تاکید کرد: ارتش عراق محورهای نیروهای ایرانی را برای آزادسازی خرمشهر در شمال به جنوب یعنی از محور کرخه‌نور برآورد کرده بودند.

وی ادامه داد: به همین لحاظ دشمن تلاش اصلی پدافندی خود را در ضلع جنوبی کرخه‌نور خصوصاً در برابر تیپ 3 زرهی متمرکز کرده بود و با ایجاد استحکامات دفاعی فشرده در عرض و عمق از قبیل خاکریز بلند و عریض و متوالی، ایجاد میادین مین، سیم خاردار و استقرار یگان‌های زرهی ساحل جنوب کرخه‌نور را به صورت یک خط پدافندی محکم درآورده بود.

این فرمانده دوران دفاع مقدس اظهار کرد: دشمن امکان عبور از رودخانه کارون را برای نیروهای ایرانی ضعیف برآورد کرده بود ضمن اینکه عبور از رودخانه کارون مشکل بود و نیاز به امکانات خاص داشت.

وی ادامه داد: با این شرایط، دشمن نیروی ضعیفی را در حاشیه رود کارون مستقر کرده بود که همین موقعیت، فضای کافی مانور برای یگان‌های قرارگاه فتح و نصر را فراهم کرده بود.

جوادی گفت: فشار و اجرای آتش سنگین توسط قرارگاه قدس طی 6 شبانه‌روز بر روی دشمن باعث می‌شد آن‌ها نتوانند از نیروهای مستقر در جنوب کرخه‌نور علیه یگان‌های قرارگاه‌های فتح و نصر استفاده کنند.

وی با اشاره به شکست دشمن و فرار آن به سمت مرزهای کشورش گفت: در این موقعیت نیروهای تحت امر بنده با دستور من، به تعقیب دشمن پرداختند اما دیگر تیپ‌ها به دلیل در حرکت بودن یگان‌ها و عدم شناخت محل یگان‌ها به تیپ ما نرسیدند.

این بازنشسته ارتش ادامه داد: در آن موقعیت با یک تیپ زرهی با استعداد زیر 75 درصد در بیابانی که رو به روی ما دشمن بود و در اطراف نیز هیچ‌گونه توپخانه تقویتی و یا یگان پشتیبانی وجود نداشت، شب را به صبح رساندیم.

وی با بیان اینکه آن شب سخت‌ترین شب زندگی‌ام بود، گفت: هر لحظه با خودم تصور می‌کردم ممکن است نیروهای عراقی به سوی ما آتش بگشایند اما از سوی دیگر به خود امید می‌دادم که رزمندگان جان‌برکف دشمن را از منطقه بیرون کرده‌اند و جان تیپ من در امان خواهد بود.

جوادی با بیان اینکه تا صبح حتی لحظه‌ای خواب بر چشمان‌مان نرفت، ادامه داد: نیروهای تحت امر با صبر و اقتدار، منتظر دستور بنده بودند و با وجود خستگی بسیار هیچ اعتراضی به شرایط پیش آمده نمی‌کردند.

وی تاکید کرد: وطن‌دوستی نیروهای همدانی باعث شده بود تا کیلومترها دشمن را تعقیب کنند که مبادا دوباره هوس بازگشت به خرمشهر را بکند.

فرمانده تیپ 3 زرهی همدان در دوران جنگ ادامه داد: وقتی هوا روشن شد به نیروهایم دستور دادم به سمت حاشیه شرقی هورالعظیم حرکت کنیم، در جریان این پیشروی پاسگاه‌های اشکان، ساسان، برزگر، خاتمی، طلاییه قدیم و جدید و شهابی را از لوث وجود دشمن پاکسازی کردیم.

وی افزود: دشمن با این حماسه‌آفرینی به سوی خاک خود فرار کرد تا بندر بصره را به منظور جلوگیری از سقوط آن مستحکم کند.

جوادی با بیان اینکه این افتخار نصیب تیپ 3 زرهی همدان شد، گفت: نیروهای همدان همواره با ایثار و از خودگذشتگی در کنار سایر نیروهای کشور برای آزادسازی خرمشهر اقدام کردند و در این راه ذره‌ای ترس و واهمه از دشمن را به خود راه ندادند.


فارس