13 اردیبهشت 1393
نمایش مراحل مختلف صنعت چاپ به مردم
در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران «سالن صنعت چاپ» نیز برای نشان دادن کارکرد این صنعت به مردم در نظر گرفته شده که هدف از آن نشان دادن دستگاههای چاپ قدیم و ارتباط بخش های مرتبط و هماهنگ آن با یکدیگر است . با توجه به اینکه سالهای زیادی از ورود صنعت چاپ به کشور میگذرد، اکثر مردم علاقه زیادی به دیدن این صنعت و آشنایی بیشتر با آن دارند. اکنون بسیاری از دستگاههای قدیمی چاپ در کشور ما در حال کار است ولی بسیاری از مردم هنوز نمیدانند جزء جز زندگی آنها وابسته به صنعت چاپ است و روزانه صدها مورد از محصولاتی که مردم مصرف میکنند به طور مستقیم یا غیرمستقیم با صنعت چاپ در ارتباط است. مردم در این سالن میتوانند مراحل چاپ از ابتداییترین مرحله تا مراحل پایانی آن را مشاهده کنند و ببینند که پس از چاپ چه اتفاقی برای یک کتاب میافتد.
سالن چاپ کتاب که یکی از سالنهای بزرگ در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است سال گذشته برای نخستین بار در نمایشگاه برپا شد ولی امسال هم ، به دلیل استقبال مخاطبان ، خدمات خود را به بازدیدکنندگان ارائه می دهد. در این بخش دستگاهها و ماشینآلات صنعت چاپ نظیر «چاپ» دستگاه دو ورقی و جیتوی، بخش «لیتوگرافی» ، بخش «صحافی» دستگاه تاکن، ماشین برش اهرمی ، ماشین برش دستی ، دستگاه جلد سازی ، دستگاه چسب گرم، دستگاه آستر چسبان ، دستگاه بادگیری ، ماشین حروف ریزی و حروفچینی ، دستگاه ترتیب کن و دستگاه چاپ دیجیتال همراه با کارکرد هریک در برابر دیدگان بازدیدکنندگان از بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به نمایش گذاشته شده اند. نمونه هایی از دستگاههای چاپ سنگی نیز همراه با تصاویر متعدد آنها که بر دیوارها نصب گردیده در برابر دید عموم قرار دارد . یکی از متصدیان «سالن صنعت چاپ» می گوید چاپ سنگی در اواخر قرن 18 میلادی در آلمان اختراع شد و در دوره قاجار به ایران وارد گردید . به گفته وی در 1235 قمری برای اولین بار کتابی به نام «رساله جهادیه» با چاپ سنگی در تبریز چاپ و منتشر شد. این کتاب در زمان جنگهای ایران و روسیه و با هدف بسیج و تهییج مردم به جهاد علیه روسیه نوشته شده بود . وی می افزاید اولین روزنامه چاپی که به زبان فارسی در ایران منتشر شد در 1253قمری در چهارمین سال سلطنت محمدشاه قاجار بود و اولین کتاب چاپ سنگی در تهران «تاریخ معجم» نام داشت که در 1259 ق به چاپ رسید.
یکی دیگر از متصدیان «سالن صنعت چاپ» می گوید استفاده از صنایع سنتی در امر چاپ کتاب در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز کم و بیش در مورد چاپ بعضی نشریات رواج داشته و حتی اکنون نیز می توان آثاری از این گونه صنایع قدیمی را در صنعت چاپ مشاهده کرد .
نمایشگاه صنعت چاپ که در حاشیه برگزاری بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران دائر گردیده بازدیدکنندگان خاص خود را دارد و جمعیت مشتاقان این حرفه به ویژه در روزهای پنجشنبه و جمعه چشمگیرتر است .