21 اسفند 1392

ساخت"آمریکا آمریکا"به‌سفارش حاج‌احمدآقا


 احمدعلی راغب آهنگساز سرود انقلابی "آمریکا آمریکا ننگ به نیرنگ تو خون جوانان می‌چکد از چنگ تو" با گله‌مندی از کم‌کاری هایی که در حوزه حفظ و حراست سرودهای انقلابی صورت گرفته است به خبرنگار مهر، گفت: دستگاه‌های دولتی و غیردولتی هر سال تنها در ایام دهه فجر از هنرمندان فعال در سال‌های اولیه انقلاب یاد می‌کنند. متاسفانه نگاه درستی نسبت به حفظ و حراست داشته‌های انقلاب در حوزه‌های مختلف صورت نمی‌گیرد. 

هیچ تلاشی برای حفظ آثار موسیقایی انقلاب نمی‌شود

این آهنگساز در ادامه افزود: بی‌اعتنایی به دستاوردهای انقلاب اسلامی در طول سال در سال‌های متمادی به جایی رسیده که گویی انقلاب ایران تنها در ده روز خلاصه می شود. این درحالی است که هیچ کار جدی در حوزه جمع آوری آثار موسیقایی انقلاب صورت نگرفته است. 

آهنگساز سرود "شهید مطهری" در ادامه افزود: هنرمندان فعال در عرصه ساخت سرودهای انقلاب اعم از آهنگساز، ترانه‌سرا و خواننده پس از گذشت سی و چهار سال از بهار انقلاب، دیگر در شرایطی نیستند که بتوانند آثاری از آن دست را خلق کنند بنابراین باید جوان‌های فعال در عرصه موسیقی را برای ساخت و یا بازسازی سرودهای انقلاب ترغیب و تشویق کرد.

وی در ادامه افزود: ضمن اینکه فعالان در این عرصه در این زمانه عمری را گذرانده‌اند و باید شرایطی فراهم شود تا خاطره‌های آنها ثبت و ضبط شود اما متاسفانه کم‌کاری در این زمینه بسیار به چشم می‌خورد.

730 صفحه خاطراتم را نوشته‌ام

راغب درادامه افزود: البته ناگفته نماند که دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی از من خواسته تا مجموع خاطرات خود را بنویسم و تا کنون هم 730 صفحه از خاطرات دوران فعالیتم را گردآوری کرده ام و تقریبا برای چاپ آماده است. در حال حاضر فعالیت در این عرصه و بیان خاطره‌های پیران انقلاب در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی باید مهم‌ترین فعالیت مسئولان باشد اما متاسفانه توجه کافی به این مهم نمی شود.

احمدعلی راغب در ادامه صحبت های خود با اشاره ای به مجموع فعالیت های خود در اوایل انقلاب گفت: انقلاب اسلامی تازه شکل گرفته بود و هنوز جایگاه خودش را آنگونه که باید پیدا نکرده بود که جنگ شد. در آن زمان هر فردی به سهم خود در هر حرفه و جایگاهی که بود برای انقلاب و دفاع از میهن با توجه به بضاعت خود از جان مایه می گذاشت. از همین رو من هم به سهم خودم به عنوان یک هنرمند رسالتی داشتم و باید دین خودم را نسبت با هنر و آوای دلنشین موسیقی ایران به سرزمین خودم ادا می‌کردم.

سرود مطهری را اولین بار حضرت امام (ره) و حاج احمد آقا شنیدند

وی در ادامه افزود: از همین رو در آن دوران سرود "شهید مطهری" را برای صدای محمد گلریز با شعری از حمید سبزواری ساخته بودم و برای اولین بار حضرت امام (ره) و حاج آقا سید احمد خمینی این سرود را شنیدند و عوامل ساخت این سرود را مورد تقدیر قرار دادند.

وی در ادامه افزود: پس از آن به سفارش حاج آقا احمد خمینی که آمریکا را یکی از مشکلات انقلاب اسلامی می‌دانستند پیشنهاد ساخت سرودی مبنی بر قطع ارتباط با آمریکا داده شد. من هم اطاعت امر کردم و در مدت 10 روز موسیقی سرود "آمریکا آمریکا" را ساختم و سبزواری هم کلام این سرود را نوشت و پس از پایان نگارش موسیقی این سرود، دنبال صدایی کوبنده و شایسته فضای این سرود گشتم تا اینکه به آقای اسفندیار قره باغی رسیدم . وی صدایی "باس" دارد و خواننده توانایی است که دست آخر با او برای خواندن آواز این سرود به توافق رسیدیم.

راغب در پایان صحبت‌های خود در پاسخ به این پرسش که جایگاه سرود به عنوان هنری قابل عرضه در دوره‌های مختلف تاریخی کجا است؟ گفت: مقوله سرود در هنر موسیقی بیش از تاثیرگذاری به نوعی الگوسازی فرهنگی محسوب می‌شود که به نوعی بیانگر دگرگونی نظام های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی است و سرود وظیفه دارد این تغییرات را به درستی به گوش مردم برساند ولی متاسفانه جایگاه سرود در شرایط فعلی در هنر موسیقی ما متزلزل شده است و دیگر اثری از سرود به معنای آنچه در گذشته وجود داشت شنیده نمی‌شود.

به یاد روزهای دور:

آمریکا آمریکا ننگ به نیرنگ تو
خون جوانان ما می چکد از چنگ تو
ای ز شراره ستم شعله به عالم زده
امن و امان جهان یکسره بر هم زده
بر سر هر خرمنی در دل هر گلشنی
آتش بیداد تو صاعقه غم زده
ثروت انبوه تو خون دل توده هاست
کین تو بر سینه ها دشنه ماتم زده
دزد جهان خواره‌ای دیو ستم پاره‌ای
عقرب جراره‌ای روبه مکاره‌ای
جور و جفا در تو هست مهر و وفا در تو نیست
زهر بلا در تو هست شهد صفا در تو نیست
در همه دور زمان چون تو ستم کاره نیست
عامل هر فتنه ای صلح و صفا در تو نیست

آمریکا آمریکا ننگ به نیرنگ تو
خون جوانان ما می چکد از چنگ تو
در همه گیتی به پاست نائره جنگ تو
گوش جهان خسته طبل بد آهنگ تو
مظهر شیطان تویی دشمن انسان تویی
ای همه اهریمنی سرحد فرهنگ تو
رسم تو عصیانگری کار تو ویرانگری
تیره شده عالم از حیله و نیرنگ تو
دشمن هر ملتی موجب هر ذلتی
سایه هر وحشتی فتنه هر امتی
جور و جفا در تو هست مهر و وفا در تو نیست
زهر بلا در تو هست شهد صفا در تو نیست
در همه دور زمان چون تو ستم کاره نیست
عامل هر فتنه ای صلح و صفا در تو نیست
آمریکا آمریکا ننگ به نیرنگ تو
خون جوانان ما می چکد از چنگ تو

شاعر: حمید سبزواری
خواننده: اسفندیار قره باغی
ملودی سرود: احمدعلی راغب
اجرا: ارکستر بزرگ رادیو

 

سال تولید:  1358


مهر