آمار شهدا و مجروحان جنگ تحمیلی
جوانان غیور و دلیر مردان ایرانی در قالب گردان های رزمنده ارتش ، سپاه ، نیروهای انتظامی و بسیج مردمی از شهریور ماه سال ۱۳۵۹ تا مرداد ۱۳۶۷ در برابر ارتش متجاوز بعثی عراق جنگیدند . اگرچه در روزهای اول جنگ بدلیل مشکلات موجود در ارتش و نرساندن کمک به نیروهای مردمی ، متجاوزان عراقی موفق شدند در عمق 150 کیلومتری کشور نفوذ کنند و شهرهای متعددی را به اشغال درآورند.
اما به تدریج با بسیج نیرویهای مردمی و بازسازی کادر های ارتش ایران و تقویت نیروهای سپاه از سال دوم جنگ ، کم کم ایران توانست دشمن متجاوز را از خاک ایران بیرون براند.
در جریان این جنگ هشت ساله که بخاطر طول زمان و میزان خرابی ها و خسارات وارد شده به هر دو کشور ، به عنوان یکی از فاجعه های انسانی قرن بیستم پس از دو جنگ جهانی اول و دوم شناخته می شود ، ایران اسلامی شاهد از دست دادن ۲۲۱ هزار و ۶۸۲ نفر شهید بزرگوار بود . همچنین در این جنگ تحمیلی ، ۵۵۴ هزار و ۸۵۸ رزمنده به افتخار جانبازی نائل شدند. به طوری که از این تعداد ۶۰ درصد جانباز زیر ۲۵ درصد و ۴۰ درصد باقی مانده جانباز ۲۵ درصد و بالاتر هستند.
البته باید توجه داشت آمار جانبازان جنگ تحمیلی دقیق نیست زیرا بسیاری از قربانیان جنگ تحمیلی هیچ اقدامی برای ثبت نام خود در لیست جانبازی و قربانیان جنگ نکرده و گروهی هم به دنبال اثبات جانبازی خود هستند.
علاوه بر این ۲۵۰ هزار رزمنده در معرض گازهای شیمیایی قرار گرفتند که اگر این آمار را بر جمع مصدومان بیفزایم میتوان گفت جنگ تحمیلی فقط در طرف ایران بیش از ۸۰۰ هزار مجروح و مصدوم داشته است.
۲ میلیون کشته و زخمی عراقی در جنگ صدام علیه ایران
در این میان هیچ گاه آمار رسمی از تلفات نیروهای عراقی در دوران دفاع مقدس اعلام نشد. ولی برای نخستین بار یاسین المعموری رئیس جمعیت هلالاحمر عراق اعلام کرد جنگ هشت سالهای که عراق علیه ایران داشت بیش از دو میلیون کشته و زخمی برای دولت بعث به همراه داشت.
این شهروند عراقی که امروز بر صندلی هلالاحمر عراق تکیه زده است، میگوید: ۸ سال جنگ ایران و عراق، ۸ سال جنگ صدام با ایران بود و مردم عراق هیچ گونه دخالت و رضایتی از این جنگ نداشتند و مبارزات مردمی در طول این سالها علیه رژیم بعث و صدام گواه بر این مدعا است. صدام حسین به دلیل داشتن تفکرات هیتلری حتی به مردم خودش هم رحم نمیکرد که گواه این مدعا حمله شیمیایی عراق به شهر حلبچه عراق است. در این جنگ تعداد یک میلیون مجروح و یک میلیون کشته عراقی به جای مانده است و زیرساختهای عمرانی و تاسیساتی و صنعتی عراق ویران شد.
بطوریکه صدام حسین رئیس جمهور عراق به عنوان بانی اصلی این جنگ به عنوان مسئول فاجعههای جنگی تاریخ بشری در قرن بیستم شناخته شده است. چرا که در این جنگ ارتش عراق از مواد شیمیایی علیه کردهای عراقی، مردم و نظامیان ایران استفاده کرد. این جنگ را جنگ تحمیلی نامیدند چون آغازگر آن عراق به رهبری صدام بود. البته سازمان ملل نیز عراق را به عنوان متجاوز جنگی اعلام کرد.
با اندکی حذف و اضافه از خبرگزاری مهر