04 شهریور 1393
تاریخ شفاهی زندگی و مبارزات شهید مصطفی چمران در کتاب «پرستوی دهلاویه»
مؤسسه فرهنگی هنری و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی در جدیدترین اثر خود کتاب پرستوی دهلاویه؛ تاریخ شفاهی زندگی و مبارزات شهید مصطفی چمران تألیف مجید نجف پور را منتشر کرد.
این کتاب اثری است در حوزهی تاریخ شفاهی،البته سخنگفتن از شهید دکتر مصطفی چمران این مرد عمل، نه مرد سخن، این نمونه کامل هجرت، جهاد و شهادت، این مالک اشتر جنوب لبنان و عباس کربلای خوزستان دشوار است.مجموعه پیش رو سعی بر آن دارد با استفاده از اسناد و نامهها و دست نوشتههای به جامانده از آن شهید بزرگوار و خاطراتی که در گنجینه غبارگرفته از یاران آن شهید به زنده کردن نام و یاد آن شهید در قالب مجموعهای از زندگی پرماجرای شهید چمران بپردازد.
در قسمت هایی از مقدمه ی این کتاب چنین می خوانیم:
مصطفى چمران که در سال ١٣١١ ه.ش متولد شد، دوران کودکى و تحصیلات ابتدایى خود را در دبستان انتصاریه تهران و دوره متوسطه را در دبیرستانهاى دارالفنون و البرز سپرى کرد و سپس وارد دانشکده فنى دانشگاه تهران شد و در سال ١٣٣٥ ش در رشته برق فارغالتحصیل و شاگرد ممتاز گشت. او با استفاده از بورس شاگردان ممتاز دانشگاه براى ادامه تحصیل راهى آمریکا شد و ابتدا در دانشگاه تگزاس فوق لیسانس مهندسى برق و سپس در یکى از بزرگترین و مهمترین دانشگاههاى معروف آمریکا «برکلی» دکترى خود را در رشتهی الکترونیک و فیزیک پلاسما دریافت نمود و مدتى در یکى از مراکز مهم تحقیقاتى آمریکا مشغول به کار بود. پس از شکست اعراب در جنگ ١٩٦٧م، چمران براى فراگیرى فنون نظامى و جنگهاى چریکى راهى مصر شد و مدتی در مصر ماند. بعد از فوت جمال عبدالناصر به دعوت امام موسى صدر رهبر شیعیان لبنان به آن سرزمین قدم نهاد. در لبنان پایهگذارى سازمان چریکى مسلحی را برعهده گرفت و همزمان با روشنگرى اسلامى و مذهبى و تقویت روحیه و اعتقادات اسلامى و مکتبى، ورزیدهترین، زبدهترین و شجاعترین رزمندگان اسلام را تربیت نمود که فرزندان و شاگردان آنها امروز نیز در لبنان براساس همین اعتقادات و روحیهی شهادت طلبى، حماسهها مى آفرینند.
مصطفی چمران پس از پیروزى انقلاب اسلامى ایران مشتاقانه همراه با گروه ٩٢ نفره نخبگان مذهبى و سیاسى لبنان به ایران آمد و به دیدار امام خمینی رحمة الله علیه شتافت و بنا به توصیه امام راحل در ایران ماند. سپس برای فرونشاندن توطئههاى جدایى طلبانه در کردستان ـ با آنکه معاون نخست وزیر بود ـ لباس رزم بر تن کرد و سلاح بر دوش گرفت و با سازماندهى و به کارگیرى نیروهاى مسلح و به خصوص قوای مردمى، به خنثى سازى توطئههاى دشمنان انقلاب اسلامی برآمد و نام خود و پاوه و حوادث حماسهساز آن و فرمان تاریخى امام خمینى رحمة الله علیه را براى همیشه در تاریخ ثبت نمود. سپس با آغاز جنگ تحمیلى راهى خوزستان شد و فرماندهى نیروهاى داوطلب مردمى نظامى را تحت عنوان «ستاد جنگهاى نامنظم» برعهده گرفت. او در ماههای آغازین جنگ رشادتهای زیادی از خود نشان داد و سرانجام در سی و یکم خرداد ماه 1360 در مسیر دهلاویه ـ سوسنگرد براثر اصابت ترکش خمپاره به شهادت رسید. امام خمینی در پیامی به مناسبت شهادت شهید چمران فرمودند: «او جنگجویی پرهیزگار و معلمی متعهد بود که کشور اسلامی ما به او و امثال او احتیاج مبرم داشت... او در حیات، با نور معرفت و پیوستگی به خدا قدم نهاد و در راه آن به جهاد برخاست و جان خود را نثار کرد. او با سرافرازی زیست، و با سرافرازی شهید شد و به حق رسید...».
کتاب «پرستوی دهلاویه؛ تاریخ شفاهی زندگی و مبارزات شهید مصطفی چمران» با شمارگان1500 نسخه، در 300 صفحه و به قیمت نه هزار و پانصد تومان در شهریورماه سال جاری روانه بازار نشر شد.
لازم به ذکر است علاقهمندان جهت تهیه این کتاب می توانند به فروشگاه این مرکز در خیابان انقلاب،خیابان 12فروردین، بعد از خیابان شهدای ژاندارمری نبش مجتمع ناشران و یا با شماره تلفن های 66953607 و 66961536 تماس بگیرند.
رسا