14 اردیبهشت 1393

مرگ «مک کارتی»‌ بانی تفتیش عقاید در آمریکا


مرگ «مک کارتی»‌ بانی تفتیش عقاید در آمریکا

جوزف مک کارْتی، سیاست‏مدار معروف امریکایى، در سال 1909م به دنیا آمد. او پس از اتمام تحصیلات خود وارد فعالیت‏های حزبی شد و در37 سالگی به نمایندگی سنای امریکا برگزیده شد.

مدتی پس از فرار چیانکایچک، رهبر چین ملی که مورد حمایت امریکا بود، مک کارتی در نطق شدیداللحنی اعلام کرد که شکست دولت امریکا در چین، به سبب وجود کمونیست‏ها در وزارت خارجه امریکاست.

سخنان تند مک‏کارتی باعث شد دستگاه قضایى امریکا به پیگیری این اتهام بپردازد. از قضا اتهام مک کارتی واقعیت داشت و تعداد زیادی از کارمندان وزارت امور خارجه، به عنوان جاسوسان کمونیست از کار بر کنار شدند و تحت بازجویى قرار گرفتند.

انتشار خبر بازداشت این افراد، موجی از تبلیغات ضد کمونیستی را در مطبوعات و محافل سیاسی امریکا به همراه آورد. این موج که مک‏کارتیسم لقب گرفت و به مدت چندین سال افکار عمومی مردم امریکا و جهان را به خود مشغول داشت، باعث شد که تمامی حرکات کمونیست‏ها با بدبینی شدید ارزیابی شود و از این پس دولت‏نیز نسبت به کل تحرکات دولت‏های کمونیستی حساسیت فراوانی از خود نشان دهد.

از جمله آثار این بدبینی، راسخ‏تر شدن عزم امریکا برای شرکت گسترده و فعال در جنگ کره در سال‏های 1950 تا 1953م بود. جوزف مک کارتی با افکار و عقاید تند ضد کمونیستی خود، هرگونه افکار لیبرال و ترقی‏خواه را به کمونیسم نسبت می‏داد.

به پیشنهاد او کمیته‏های تحقیق کنگره و مراجع قضایى امریکا، بسیاری از مقامات امریکایى، دانشمندان، نویسندگان و هنرمندان را تحت تعقیب و بازجویى قرار دادند و عده زیادی را به اتهام تمایلات کمونیستی از کار برکنار کردند.

اصطلاح مک کارتیسم تا سال‏ها، در مباحث سیاسی برای بیان طرز تفکر کسانی که هر جریان لیبرال و مخالفی را به کمونیست‏ها نسبت می‏دهند یا به هر جریان مخالفی بر چسب کمونیستی و گرایش‏های دست چپی می‏زنند، به کار می‏رفت. جوزف مک کارتی سرانجام در چهارم مه 1957م در 48 سالگی جان سپرد. 


فارس