26 آذر 1392
اسناد موجود از زبان فارسی در هند، به ۶۰ کیلومتر می رسد
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نخستین همایش بینالمللی اسناد ایرانی همزمان با چهارمین جشنواره هفته پژوهش امروز دوشنبه 25 آذرماه با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اسحاق صلاحی سازمان اسناد و کتابخانه ملی محمد رجبی رئیس کتابخانه مجلس، سفرا و رایزنان فرهنگی 45 کشور جهان برگزار شد.
در این مراسم دبیر همایش اسناد ایرانی، دبیر همایش هفته پژوهش، رئیس آرشیو دولتی آنکارا، معاون آرشیو هندوستان، رئیس کتابخانه ملی پاکستان، سفیر مکزیک در ایران، رئیس کتابخانه مجلس، رئیس دانشگاه امیرکبیر، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سخنرانی کردند. همچنین در ادامه این همایش از کتابهای جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی رونمایی شد و به برگزیدگان این همایش جوایزی جهت تقدیر اهدا شد. در پایان نمایشگاه مشترک ایران و 5 کشور آمریکای لاتین نیز با حضور وزیر ارشاد افتتاح شد.
فرید احمد، معاون آرشیو ملی هند در این همایش از سوی رسایت آرشیو ملی هند و وزیر این کشور به اندیشمندان ایرانی تبریک گفت و افزود: میراث فرهنگی ایران و ابراز تمایل ایرانیان به سمت هویت فرهنگی برای ملت هند خوشایند است. من به شخصه دیدهام که سفارت جمهوری اسلامی ایران در هند و خانه فرهنگ این کشور در هند، تلاش بسیاری در حوزه اسناد انجام داده است.
وی ادامه داد: روابط ایران و هند به دوران تاریخی بسیار مشترکی با هم برمیگردد. اسناد و مجموعه عظیمی از آرشیو اسناد در خصوص زبان فارسی در هند وجود دارد که اگر در تسلسل هم قرار گیرد، شاید به 60 کیلومتر میرسد. آرشیو هندوستان اسناد مختلفی را نگهداری میکنند همه کشورها تلاش میکنند تا اسناد مربوط به ملت خود را حفاظت کنند.
معاون آرشیو ملی هند تصریح کرد: جمع آوری اسناد دولتی هند از سال 1997 آغاز شد که مراکز آرشیوی مختلفی در این حوزه به فعالیت مشغول هستند. این مجموعه آرشیوی هند، بسیار پراکنده است و شامل کتابخانههای کوچک، مراکز آرشیوی بزرگ میشود که محل تجمع اسناد است.
فرید احمد در ادامه سخنانش افزود: حفظ اسناد به مثابه حفظ میراث فرهنگی هر کشور است. نمایش اسناد و آرشیو حمایتی برای محققان عرصه علمی و فرهنگی محسوب میشود. در حوزه حفظ و نگهداری اسناد ما از طریق دیجیتالسازی این فعالیتها را پیگیری میکنیم. آرشیو هند در حوزه دیجیتالسازی که سناریوی جهان امروز است، عقب نیست و نقش فعالی در این عرصه دارد.
وی اضافه کرد: مطالبات آرشیوی هند از سال 1941 شروع شد و آرشیو کشورهای مختلف نیز در این فاصله زمانی قوت گرفت. اکثر کشورهای آسیای شرقی در این مسیر تلاش کردند و دورههایی را برگزار کردند که از این طریق دانشجویان بسیاری در حوزه اسناد به جامعه تحویل داده شد.
معاون آرشیو ملی هند یکی از مراکز آرشیوی هند را کلکته معرفی کرد و گفت: این مرکز که از قرن پنجم کار خود را با همکاری ژاپن آغاز کرده و به جمع آوری آرشیوها مبادرت دارد. اسناد موجود در هند فقط به این مورد محدود نمیشود و به دورههای بسیار گذشته نیز برمیگردد. از سال 748 همه اسناد به آرشیو هند منتقل شد و رئیس آرشیو ملی نقش برجستهای در ساماندهی آنها داشت.
فرید احمد در پایان اظهار داشت: یکی از کارهای دیگر برگزاری دوره آموزشی و کنفرانسهایی است که از اندیشمندان کشورهای مختلف دنیا دعوت به عمل میآورد ایران نیز در برخی از این کنفرانسها شرکت میکند. با برگزاری جشنوارههای مختلف این فرصت به کشورها داده می شود که تجربههای خود را به ملتهای گوناگون ارائه کرده و با برقراری تعاملات درصدد آگاهیبخشی در حوزه آرشیو برآیند. به روز رسانی آرشیو فعالیتهای اسنادی از جمله اولویتهای ما محسوب میشود.
تسنیم،