04 اسفند 1392

کتاب‌شناسی ولایت فقیه


کتاب‌شناسی ولایت فقیه

تألیف: سلمان حبیبی

تاریخ انتشار: آبان 1392

تعداد صفحات: 392

شابک: 6ـ 641ـ 419ـ 964‍ـ978

نوبت چاپ: اول، پاییز 1392

قیمت: 120,000 ریال

شمارگان: 1000

معرفی کتاب:

موضوع «ولایت فقیه»، محوری‌ترین و مهم‌ترین پایه‌ی نظام سیاسی اسلام در عصر غیبت امام زمان (عج) است. این موضوع از آغازین سال‌های عصر غیبت، همواره مدّ نظر فقیهان و عالمان و نخبگان جامعه‌ی اسلامی بود و آنان به تناسب شرایط زمانی و مکانی که در آن قرار می‌گرفتند، نسبت به آن اظهارنظر می‌کردند و ابعاد جدید و نویی از آن را به روی دیگران می‌گشودند. اما نظریه‌ی «ولایت فقیه» در آخرین سال‌های قرن بیستم، از حوزه‌ی اندیشه به حوزه‌ی عمل قدم نهاد و کارآیی و صلاحیت عملی خود را در اداره‌ی امور جامعه، بر همگان آشکار ساخت. حضرت امام خمینی(ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر این اندیشه‌ی کارآمد توانست با وجود کارشکنی‌های همیشگی قدرت‌های سلطه‌گر دنیا، حکومت اسلامی را بنیان نهد و آن را به خوبی اداره کند.
اهمیت نظریه‌ی ولایت فقیه و اثبات کارآمدی آن در دنیای کنونی، به گونه‌ای است که آن را می‌توان یگانه میدان سرنوشت‌ساز تقابل فرهنگی اسلام با اندیشه‌های مخالف در عصر حاضر دانست. این نظریه می‌تواند با ارائه‌ی الگوی شایسته و ایجاد جامعه‌ای آرمانی، بر تجدید هویت اسلامی ملت‌های مسلمان، تأثیر شگرف و انکارناپذیری برجای گذارد. همین واقعیت‌ها و مسائل ناگفته‌ی دیگر، لزوم تلاش پیگیر و همیشگی برای تبیین روزافزون نظریه‌ی ولایت فقیه را به خوبی آشکار می‌سازد.
یکی از بهترین، مؤثرترین و سودمندترین کارها در این راه، ارائه‌ی «کتاب‌شناسی ولایت فقیه» است؛ کتاب‌شناسی‌ای که اطلاعات کامل و جامعی از پژوهش‌های انجام‌شده را فراروی پژوهشگران بگذارد و راه را برای انجام پژوهش‌های تازه و پرهیز از کارهای تکراری هموار کند. این پژوهش، فرصتی برای محققان فراهم می‌آورد تا با نگاه به تاریخچه‌ی مسائل مطرح‌شده در این حوزه، توان و انرژی علمی خویش را برای انجام کارهای نو و کشف ابعاد جدید بگذارند و این عرصه را پایان‌یافته تلقی ننمایند و به نوسازی و به‌روزرسانی نهادهای برخاسته از این اندیشه همت گمارند.
در کتاب‌شناسی ولایت فقیه، ابتدا به معرفی کتاب‌های مستقل و غیرمستقل فارسی و عربی پرداخته شده و سپس پایان‌نامه‌هایی که در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی مختلف دفاع شده، مورد توجه قرار گرفته‌اند. در قسمت پایانی کتاب به مقالات نگارش‌یافته در این موضوع اجمالاً اشاره شده است. از آنجا که مقالات زیادی در روزنامه‌ها و نشریات در این موضوع به چاپ رسیده است، سعی نویسنده بر این است که مقالات منتشرشده‌ی مجلات معتبر معرفی گردند.


مرکز اسناد انقلاب اسلامی