24 آذر 1399
آفات انقلاب از دیدگاه شهید مطهری
شهید مرتضی مطهری در کتاب «نهضتهای اسلامی در صد ساله اخیر» مینویسد: هر انقلابی در صورت بیتوجهی به آن، ممکن است دچار آفتزدگی شود. به گفته وی آفتهائی که انقلابها و نهضتهای اسلامی را همواره تهدید میکنند،عبارتند از:
1ـ نفوذ اندیشههای بیگانه برای مخدوش ساختن چهره انقلاب که ممکن است از طریق دشمنان و یا دوستان ناآگاه، صورت گیرد. این نفوذ خطری است که کیان انقلاب و اسلام را تهدید میکند.
2ـ تجددگرائی افراطی که عبارتاست از آراستن اسلام به آنچه از اسلام نیست و پیراستن آن از آنچه از اسلام است با هدف رنگ زمان زدن و به روز کردن. این آفت بزرگی است که انقلاب را تهدید میکند.
3ـ ناتمام گذاشتن انقلاب به معنای بیتوجهی به ضرورت پیگیری اهداف اولیه انقلاب اسلامی. به قول شهید مطهری در هر نهضت، مرحله سازندگی و اثبات به مراتب از مرحله پیش از آن که مرحله نفی و انکار است، دشوارتر میباشد.
4ـ رخنه فرصت طلبان. هر انقلاب مادام که مراحل دشوار اولیه خود را طی میکند، سنگینی بارش بردوش افراد مؤمن و مخلص قرار دارد ولی همین که به بار نشست سرو کله افراد فرصتطلب برای چیدن ثمرههای آن پیدا میشود. میدان دادن به این گونه افراد،خطری است که دوام انقلاب را مورد تهدید قرار میدهد.
5ـ تغییر دیدگاه که به معنی از دست دادن عدالت و اخلاص در مرحله تقسیم غنائم ودستاوردهای انقلاب است. تغییر دیدگاه به معنی امتناع عمدی درتحقق هدفهائی است که وعده آن در آغاز انقلاب به مردم داده شده بود.
اگر چه شهید مطهری کتاب «نهضتهای اسلامی در صد ساله اخیر» را سالها قبل از شکلگیری انقلاب اسلامی به رشته تحریر درآورده ولی دیدگاه وی راجع به آفات انقلاب، هم اکنون نیز که در آستانه 30 سالگی انقلاب اسلامی هستیم مصداق دارد. یعنی الآن نیز پدیدههائی چون نفوذ اندیشههای بیگانه، تجددگرائی افراطی، ناتمام گذاردن انقلاب، رخنه فرصتطلبان و تغییر دیدگاه متولیان انقلاب و نظام جمهوری اسلامی نسبت به انتظارات معقول و منطقی مردم، آفاتی هستند که میتواند نهضت و نظام را از درون تهدید نماید.
مجله الکترونیکی « دوران » ش 26