16 دی 1392

۴ دستاورد مشترک اندیشه شیخ صفی‌ و رهبران انقلاب اسلامی از زبان رحیم‌صفوی


۴ دستاورد مشترک اندیشه شیخ صفی‌ و رهبران انقلاب اسلامی از زبان رحیم‌صفوی

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نخستین همایش بین‌المللی بزرگداشت شیخ‌ صفی‌الدین اردبیلی امروز دوشنبه 16 دی‌ماه با حضور مقامات لشکری و کشوری برگزار شد. 

سیدیحیی رحیم‌ صفوی، دستیار و مشاور عالی مقام معظم رهبری در این همایش گفت: من به عنوان یک معلم جغرافیای سیاسی از چگونگی شکل‌گیری دولت‌ملت‌ها، مدیران حاکم بر مردم و سرزمین‌ها و تعامل میان آنها سخن می‌گویم و تحلیلی تطبیقی از دو رخداد سیاسی‌فرهنگی ایران و تاثیر آن در ساخت قدرت سیاسی و تمدن نوین ایرانی اسلامی ارائه می‌دهم. تاریخ نشان داده است اندیشه عالمان دینی و عارفان مکتب اهل‌بیت(ع) به دلیل عنایات الهی از شعاع و نفوذ در اخلاق سیاسی مردمان عصر خود برخوردار بوده‌اند که منشأ ظهور یک قدرت بزرگ سیاسی مذهبی و بنیان‌گذار فرهنگ مدنیت و تمدن‌سازی در طول تاریخ ایران شده است.

وی ادامه داد: مقصود من از دو رخداد سیاسی ظهور شیخ صفی‌الدین اردبیلی و تشکیل حکومت شیعی در ایران و تطبیق آن با بروز انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) و تشکیل حکومت جمهوری اسلامی است. ایجاد تغییر در شاکله ملی و جهانی یک واقعیت تاریخی است که همواره در بستر جهان‌بینی و منظومه‌ فکری استوار بوده است. همه تحولات سیاسی بزرگ دارای ریشه‌های عمیق عرفانی، فلسفی و ایدئولوژی‌های اندیشمندان پیشین بوده‌اند.

دستیار و مشاور عالی مقام معظم رهبری افزود: هر چه بناهای اعتقادی که تکیه مستحکم دولت‌ها و قدرت‌ها است، قوی‌تر و مبنای عرفانی، فلسفی در تشکیل نظام سیاسی از قوای بالاتری برخوردار باشد، ظهور جوامع تمدنی در ادوار گوناگون با استقبال مردم شکل می‌گیرد که این از راز جاودانگی و گسترش جغرافیایی برخودار خواهد بود. دو اصلاح «بلوشیف» و «ردشیف» در میان ستارگان به کار می‌رود، شاید بتوان همین اصطلاح را در بروز قدرت و ساخت جامعه به کار برد. اگر جامعه‌ای تحت تاثیر رهبران ربانی و عرفانی باشد با رشد و توسعه فرهنگی روبرو می‌شود و اصطلاحا می‌توان آن را در قلمرو «بلوشیف» قلمداد کرد. چنانچه جامعی هرچند پیشرفته، با ابتذال، زوال، ناپایداری در ارزش‌های اخلاقی و انسانی روبه رو باشد در اصلاح «ردشیف» نام می‌گیرد.

رحیم‌صفوی تصریح کرد: شرایط ایران در این دو مقطع تاریخی و ظهور عارف بزرگ ایران شیخ‌ صفی‌الدین اردبیلی که شخصیت تاثیرگذار تاریخ اسلام محسوب می‌شود در رابطه با بروز انقلاب اسلامی مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرد. قدرت‌های سیاسی بر مبنای ایدئولوژی اسلامی و مذهب تشیع و قدرت مردم پایه در تاریخ 500 ساله ایران توانستند به تشکیل یک قدرت مقتدر منجر شوند. شاخصه اول حکومتی که شیخ‌ صفی‌الدین باعث بوجود آمدن آن بود وحدت ملی و ایجاد فضایی یکپارچه از نظر سیاسی براساس حب اهل‌بیت بود. شاخصه دیگر اندیشه شیخ‌ صفی‌الدین شکل‌گیری هویتی بود که به تولید مدنیت و تمدن‌سازی نوین ایرانی اسلامی و توسعه فضاهای معماری به سبک اسلامی منجر می‌‌شود.

وی افزود: در 500 سال گذشته ما با 2 مرحله تمدن‌سازی روبه‌رو بودیم، اول تمدن‌سازی دوره صفویه و دوم مرحله تجدید حیات تمدن‌سازی جدید به رهبری امام و ایجاد انقلاب اسلامی بود. سومین شاخصه ظهور صفی‌الدین اردبیلی، توسعه، نفوذ فرهنگی و فضایی ژئوپولتیکی توسعه نرم‌افزاری مکتب تشیع به مناطق پیرامونی از خاورمیانه تا شمال آفریقا و شرق آسیا بود. در این زمان دسترسی به عمق فرهنگی عرفان ایرانی و اسلامی که هم در زمان صفویه و هم زمان کنونی موجود است به فراتر از مرزها رسید. بیداری اسلامی قطعا تحت تاثیر انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری است.

دستیار و مشاور عالی مقام معظم رهبری دستاورد چهارم اندیشه شیخ صفی‌الدین اردبیلی را مقابله با قدرتهای متجاوز به ایران و حفظ استقلال کشور دانست و ادامه داد: صفویه با عثمانیان که چندین بار تبریز را اشغال کردند و همچنین با ازبک‌ها که به مرقد امام رضا(ع) توهین کردند و نیز با پرتغالی‌ها در جنوب کشور جنگیدند. در زمان امام خمینی و 8 سال دفاع مقدس که تمام قدرت‌های جهانی به کشور حمله آورده بودند فرزندان معنوی امام با فرماندهی کل قوا به میدان آمده و کشور را حفظ کردند.

رحیم‌صفوی ادامه داد: عزت‌آفرینی مبتنی بر تحول علوم انسانی است و کفایت دیپلماسی در خارج از مرزها در صحنه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی و ارتقای پرستیژ ایران در نظام بین‌المللی حاصل تمام تلاش‌های صورت گرفته بود. جایگاه ژئوپولتیکی انقلاب اسلامی در مقیاس جهانی چه در زمان صفویه و چه در زمان کنونی افزایش یافت. همانطور که در عصر صفویه مجاهدت‌ها و مبارزه‌ها برای استقلال ادامه یافت در عصر کنونی نیز انقلاب اسلامی توانست مانند آن سال‌ها عزت ملی و شجاعت ملت ایران را چند برابر کند.


تسنیم،