۵۱۴ اثر واصل شد/ تجلیل از دو پیشکسوت شعر انقلاب در اختتامیه
در مراسم پایانی سومین جشنواره سراسری شعر انقلاب از دو چهره پیشکسوت و تلاشگر این عرصه به نامهای حسین اسرافیلی و محمدرضا عبدالملکیان تجلیل میشود.
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، نشست خبری سومین جشنواره سراسری شعر انقلاب صبح امروز 6 آبان با حضور علی داوودی دبیر هنری جشنواره و علیرضا قزوه مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری برگزار شد.
بر اساس این گزارش علی داوودی دبیر هنری جشنواره ضمن ارائه گزارشی بر لزوم استمرار این جشنواره تاکید و توضیح داد: بسیاری میپرسند آیا لزومی بر استمرار جشنواره وجود دارد یا نه که باید گفت، حداقل کارکرد جشنواره معرفی نیروهای آماده به خط است تا در هر موقعیتی با اتکا به آنها بدانیم لشکری فرهنگی از شاعران داریم که برای هر بحثی صحبت و سخنی دارند که این مهم از توفیقات است خصوصا امروز که با هجمههای شدید هر لحظهای دشمن مواجهایم.
داوودی با تاکید بر اینکه شعر یکی از پایگاههای حمایتکننده است، چرا که زبان رسمی ما به نوعی شعر است، تصریح کرد: این جشنواره با نام جشنواره شعر انقلاب شناخته و برگزار میشود، اغلب سؤال میشود که وقتی میگویید جشنواره شعر انقلاب آثار باید در چه حیطهای باشد آیا شعر آئینی و یا دفاع مقدس هم شعر انقلاب محسوب میشود؟ البته انقلاب یک مفهوم گسترده دارد که شامل همه این مباحث میشود شامل نگرش به موضوعات متعالی و ارزش های انسانی است. از این رو مسائل سیاسی روز، اجتماعی، فرهنگی، دینی و عرفانی را هم شامل میشود و آثار داوری شده در این جشنواره این نکات را داشته و همه این موارد در رأس قضاوت لحاظ شده است.
وی افزود: انقلاب موضوع گستردهای کاست که تمام موضوعات را زیر مجموعه خود قرار میدهد و جشنوارهای با این گستره نیازمند دخیل شدن ارگانهای مختلف است، نمیگویم فراتر از شعر فجر اما در همان حدی نیز باید به آن پرداخته شود.
دبیر این جشنواره بیان کرد: انقلاب یک اتفاق همگانی است، درست است رهبر و مبارزانی داشته اما اتفاقی است که همه در آن دخیل بودند. وقتی به شعر انقلاب رجوع میکنیم، چهره های سرشناسی میبینیم ولی حرکت به این سمت و داشتن دغدغه یک مسئله عام است از این رو برگزاری یک جشنواره با عنوان شعر انقلاب هیئتی بوده و انسان احساس میکند باید به همه شرکتکنندگان آن جایزه بدهند اما نهایتا این امر هم رقابتی است. جشنوارهای است به صدها متقاضی اما ما هم در اجرا محبوبیت داریم. برای همین سختگیری میشود.
وی افزود: باید از طیف وسیعی تقدیر میشد چون شاعران در حوزه انقلاب کم نگذاشتهاند و اصنافی بودند چرا که شعر یکی از پیشروترین هنرها است. من امیدوارم برای دوره آتی قانون و قواعدی جدید وضع شود و ضمن آسیبشناسی دورههای گذشته برای دورههای بعد زمینه وضع قواعد جدید فراهم شود.
دبیر این جشنواره داوری آسان را بر اساس خودگذاری عنوان و تصریح کرد: همه داوران آثار را دیده و امتیاز نهایی با سختگیری اعطا شده است. در این دوره 514 اثر واصل شد که 24 اثر در زمینه پژوهش، 83 مجموعه شعر و 407 اثر تک اثر ارسال شد. 169 شرکتکننده در این جشنواره حاضر شدند که 57 نفر زن و 112 نفر مرد هستند. در جشنواره امسال به این دلیل که حوزه هنری کودک و نوجوان کار خود را آغاز کرد، بخش کودکان و نوجوان از جشنواره حذف شد.
وی گفت: در بخش شعر کلاسیک و نو در هر بخش 6 داور و در بخش پژوهشی نیز 3 داور آثار را بررسی کردند که ناصر فیض، حسین اسرافیلی، محمود حبیبی کسبی، سعید بیابانکی، فاضل نظری و علیرضا قزوه داوران بخش کلاسیک و آرش شفاهی، علی آبان، فریبا یوسفی، مصطفی علیپور، سید احمد نادمی و عبدالملکیان داوران شعر نو، سپید و نیمایی بودهاند و در بخش پژوهش، یوسفعلی میرشکاک، محمود اکرامیفر و اسماعیل امیری آثار را بررسی کردند. مجموعا 18 برگزیده داشتیم که در هر بخش 6 نفر معرفی خواهند شد و به نفر اول مجموعه شعر 3 میلیون تومان، نفر دوم 2.5 تومان و نفر سوم 2 میلیون اعطا میشود و در بخش تک اثر نفر اول به ترتیب 700، نفر دوم 600 و نفر سوم 500 هزار تومان اعطا میشود و به سنت دو دوره گذشته از دو پیشکسوت شعر با نامهای محمدرضا عبدالملکیان و حسین اسرافیلی تقدیر خواهد شد.
*غزوه: سرزمین ما با غنیسازی اورانیوم غنیسازی ادبی هم میشود.
علیرضا غزوه مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری ضمن بیان اینکه شعر انقلاب پا به پای داستان انقلاب به کوشش امیرحسین فردی شکل گرفت اظهار داشت: زنده یاد فردی از بزرگان ادبیات و داستان انقلاب بود. تاکید بر کلمه انقلاب و حفظ ارزشهای آن در ادبیات ما مورد تاکید ایشان بود.
وی با اشاره به اینکه باید شعر و داستان را با ویژگیهای انقلاب تطبیق دهیم و تلاش کنیم از خط انقلاب و تفکر امام دور نشویم، گفت: ادبیات میتواند فضای جامعه را ترسیم کند و خوشبختانه در این سه دهه مسیر خوبی را طی کرده و در حال ایجاد یک سبک است. با استفاده از تجربه بزرگان که قبل از ما و انقلاب در خط بیداری بودند.
غزوه ضمن تاکید بر اینکه این سبک میتواند در دهه آینده شکل بگیرد، خاطرنشان کرد: ویژگیهای ادبیات ما در 4 دهه اخیر خاص است. ادبیات ما اکنون ویژگی دارد که در هیچ دوره گذشته نبوده است. یکی از آنها که شاخص هم هست و مورد توجه پژوهشگران داخلی و خارجی قرار گرفته، ادبیات دفاع مقدس و آئینی است یعنی تغییر در ادبیات ما در بخش دفاع مقدس و آئینی به حدی شاخص، نو و تازه است که در هیچ دوره گذشته ما شاهد آن نبودهایم. ادبیاتی که نام میخواهد و ایجاد سبک در دهههای آینده ناگزیر است. ادبیاتی که نامش بیداری و سبک آن جمهوری باشد.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری ضمن تاکید بر اینکه تلاشهایی که در همایشهای از این دست صورت میگیرد کمک میکند تا این سبک به سرعت شکل بگیرد، افزود: در کنار این موارد دانشگاهها و پژوهشگران در حال گرویدن به ادبیات امروز ایران دفاع مقدس و شعر و داستان انقلاب هستند. پژوهشها پیرامون شعر انقلاب در حال رسیدن به صدها تحقیق و رساله است که برای شعر و داستان انقلاب پشتوانه محسوب میشود.
وی در خاتمه سخنان خود ضمن اشاره به داوری آثار بر اساس کدگذاری افزود: در بین هزاران شاعر جوان شرکت کننده مدام چهرههایی شاخص میشود و شعر انقلاب در حال حاضر پرتپش و آینده دار است و مطمئنم در دورههای آتی چهرههایی چون قیصر امینپور، سیدحسن حسینی و سلمان هراتی را خواهیم دید.
غزوه پیشنهاد کرد سال آینده از چهرههای شاخص شعر فارسی جوانان هم تجلیل شود.
گفتنی است، آئینی پایانی سومین جشنواره سراسری شعر انقلاب چهارشنبه 8 آبان ساعت 16 در حوزه هنری برگزار میشود.
فارس