26 تیر 1393

روایت تردید ایرانیان نیویورک در انتخاب هاشمی یا احمدی نژاد


روایت تردید ایرانیان نیویورک در انتخاب هاشمی یا احمدی نژاد

کتاب «خیابان 42» با موضوع خاطرات مرتضی غرقی خبرنگار واحد مرکزی خبر منتشر شد. غرقی که سال هاست در مقام خبرنگار خارجی صدا و سیما فعالیت می کند، در این کتاب برخی خاطرات خود را در طی سال‌های 1383-1389 روایت می کند. این مقطع تاریخی همزمان با انتخاب احمدی نژاد به عنوان رییس جمهوری و حواشی سفر وی به نیویورک و نیز تصویب قوانین مختلف علیه کشورمان و تشدید تحریم های اقتصادی ایران توسط غرب است.

وجه تسمیه نام کتاب هم این است که «خیابان چهل و دوم» محل دفتر صدا و سیما در نیویورک و یکی از خیابان های اصلی منهتن است که یک سوی آن به سازمان ملل متحد و سوی دیگر آن به میدان تایمز منتهی می شود. در هر دو طرف این خیابان بازیگران حرفه ای و بین المللی افکار مردم جهان را به بازی گرفته اند. در سازمان ملل سیاستمداران و در میدان تایمز هنرپیشگان، ایفای نقش می کنند.

مطالب این کتاب حاوی خاطرات سیاسی مرتضی غرقی خبرنگار واحد مرکزی خبر در سازمان ملل متحد و رفتارهای مقامات آمریکایی با خبرنگار صدا و سیما در نیویورک طی سالهای 1383-1389 متمرکز شده است.

نویسنده کتاب «خیابان 42» که در دوران حاکمیت دولت اصولگرای نهم و دهم در آمریکا به سر می برد، از دشواری های کار رسانه ای در امریکا و دستاوردهای آن برای کشور روایت هایی را ارایه می کند. نگاه  وی به اجتماع و سیاست در آمریکا و سازمان های بین المللی و نقش آنها در مسایل جهانی یکی از جذابیت های کتاب است که در کنار لحن صمیمی کتاب، امکان مطالعه آن را برای همه علاقه‌مندان به مباحث اینچنینی ممکن می کند.

ماموریت خبری غرقی زمانی در آمریکا آغاز شد که برنامه هسته ای ایران در سازمان ملل متحد مطرح شده بود.همچنین دوران دو رییس جمهوری آمریکا، یعنی بوش و اوباما و مواضع آنان در قبال کشورمان و آغاز روند افول اقتصادی آمریکا از جمله رویدادهای مهم این دوران محسوب می شود. از این رو، در این کتاب سعی شده تا گوشه هایی از تجربیات سیاسی و اجتماعی نگارنده در سازمان ملل و آمریکا از سال 1383 تا 1389 به نگارش درآید.

غرقی در این کتاب شرح چگونگی دریافت پیشنهاد ماموریت در دفتر صدا و سیما در نیویورک و نیز دریافت ویزای سفر به آمریکا و فعالیت‌های مطبوعاتی خود در این کشور را نیز شرح داده است.

واکنش ایرانیان مقیم آمریکا به پیروزی احمدی نژاد در انتخابات

در ابتدای کتاب «خیابان 42»، غرقی شرحی از واکنش ایرانیان مقیم آمریکا به انتخاب احمدی نژاد به عنوان ریاست جمهوری ایران داده است که در ادامه بخشی از آن را می‌خوانیم:

انتخابات ریاست جمهوری ایران در 22 خرداد سال 1384یعنی شش ماه بعد از ورود من به نیویورک شور و حال عجیبی در میان ایرانیان مقیم آمریکا ایجاد کرده بود. کارکنان نهادهای ایرانی و ایرانیان مقیم، تمایلات فکری خود را در قبال دو جناح سیاسی بروز می دادند. رده های پایین در نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد که معمولا کارشناسان و بخش های اداری هستند، بیشتر سنگ احمدی نژاد را به سینه می زدند اما در رده های بالاتر همگی تمایل داشتند هاشمی رفسنجانی برنده این رقابت سیاسی شود. ایرانیان عادی مقیم آمریکا هم بیشتر از احمدی نژاد طرفداری می کردند. تحولات داخلی ایران به درون نمایندگی هم سرایت کرده بود و کارشناسان به جای پیگیری مسایل سازمان ملل به طور مداوم به این سایت و آن سایت سرکشی می کردند تا ببینند که کدام یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوی در ایران از بقیه جلوتر است.

تصویب لایحه تشدید تحریم های اقتصادی ضد ایرانی

خبرنگار واحد مرکزی خبر همچنین به تشریح تصویب لایحه تشدید تحریم های اقتصادی ضد ایران در کنگره آمریکا پرداخته که بخش هایی از آن را با هم می خوانیم:

کنگره آمریکا با هدف اعمال فشار برای توقف برنامه هسته ای ایران در بیست و هشتم آذر 1385 برای چندمین بار لایحه تشدید تحریم اقتصادی ایران را تصویب کرد. بر اساس این لایحه، هرگونه همکاری دولت ها در زمینه ایجاد تسهیلات فنی، منابع مالی و مشروعیت سیاسی برای توسعه سلاح هسته ای ایران منع و به دولت اجازه داده شد برای شرکت هایی که در بخش انرژی ایران سرمایه گذاری می کنند مجازات هایی را اعمال کنند. بر اساس این لایحه دولت امریکا با هیچ کشور و دولتی که به برنامه هسته ای ایران کمک یا سلاح و موشک به ایران منتقل کند، توافقنامه تجاری امضا نمی کند.

کتاب «خیابان42» نوشته مرتضی غرقی در 275 صفحه و شمارگان هزار و 500 نسخه توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی در بهار 1393 روانه بازار نشر شده است. قیمت این کتاب هفت‌هزار و 200 تومان است.


ایبنا