28 مرداد 1392
اتمام فهرستنویسی ۲۰۰۰ کتاب چاپ سنگی اهدایی مقام معظم رهبری
مدیر بخش مخطوطات و نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی از اتمام فهرستنویسی مجموعه چاپ سنگی اهدایی از سوی مقام معظم رهبری و انتشار آن تا پایان تابستان سال جاری خبر داد.
محمدرضا فاضل هاشمی، مدیر بخش مخطوطات و نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی، در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، از اتمام فهرستنویسی مجموعه چاپ سنگی اهدایی از سوی مقام معظم رهبری به گنجینه این آستان خبر داد و گفت: مقام معظم رهبری علاوه بر اهدای 14 هزار منبع ارزشمند نسخ خطی، دو هزار اثر ارزشمند چاپ سنگی نیز به مجموعه کتابخانه آستان قدس رضوی اهدا کردهاند که کار فهرستنویسی این تعداد آثار به اتمام رسیده و به احتمال زیاد تا پایان تابستان به چاپ برسد.
وی با بیان اینکه تاکنون آثار چاپ سنگی اهداشده از سوی معظمٌله فهرستنویسی نشده بودند، ادامه داد: در فهرستنویسی این مجموعه علاوه بر نگارش تاریخ انتشار، به مکان، چاپخانه، موضوع کتاب، نوع کاغذ و... نیز توجه شده است تا برای پژوهشگران در حوزههای مختلف قابل استفاده باشد. بسیاری از منابع چاپ سنگی موجود در این مجموعه قرآن ویا جزوههای قرآنی هستند که در سالهای مختلف بعد از دوره قاجار تاکنون به طبع رسیدهاند.
این کارشناس نسخ خطی در کتابخانه آستان قدس رضوی به تاریخچه کتابهای چاپ سنگی در ایران اشاره و عنوان کرد: لیتوگرافی یا چاپ سنگی نوعی چاپ بوده که بهجای حروف یا ابزارهای کندهکاری بر لوحههای فلزی، از سنگ مرمر استفاده میشده و بر اساس خاصیت مخلوط نشدن و دفع متقابل آب و روغن صورت میگرفته است. چاپ سنگی برای نخستینبار توسط میرزا صالحبن حاج باقرخان شیرازی معروف به میرزا صالح تبریزی در تبریز به راه افتاد. ماشین مورد نیاز برای این کار در ابتدا از کشورهای غربی مانند روسیه وارد ایران شد و بیشتر مورد استفاده در چاپ قرآن و جزوههای قرآنی قرار گرفت.
خبرگزاری تسنیم