بازتاب ترور شهید مطهری در اسناد لانه جاسوسی



افزایش نگرانی‌ها پس از ترور شهید مطهری
 به روایت سند لانه جاسوسی
محرمانه 3 می 1979ـ 13 اردیبهشت 1358
از : سفارت آمریکا، تهران ـ 4611
به: وزارت امور خارجه، واشنگتندی‌سی ـ فوری
موضوع: افزایش نگرانی‌ها پس از ترور مطهری
1- (محرمانه- تمام متن-این یک تلگراف گزارشی است).
2- خلاصه: ترور آیت‌الله مطهری افزایش شدید نگرانی‌هابین اعضای دولت و رهبران مذهبی را به دنبال داشته است. گروه فرقان اعلام کرده است که یزدی، انتظام و قطب‌زاده اهداف بعدی این ترورها خواهند بود. سوءظن به آمریکا در حال افزایش است. پایان خلاصه.
3- بنا به اذعان منابع مختلف خبری و مشاهدات ناظرین، ترور آیت‌الله مرتضی مطهری در شب، نیمه‌شب، روز 1 می، نتایج و بازتابهای زیر را به دنبال داشته است:
4- با عنایت به اینکه آیت‌الله مطهری در حالی مورد ترور قرار گرفت که تحت تدابیرشدیدامنیتی و حفاظتی قرار داشت، اعضای دولت موقت و رهبران مذهبی به طرزی کاملاً آشکارا نگران امنیت خود شده‌اند. گزارشات مربوط به عضویت آیت‌الله مطهری در شورای انقلاب اسلامی هنوز تکذیب نشده است و استنباط عمومی این است که گروهک فرقان (حداقل ضاربین آیت‌الله مطهری) از این موضوع اطلاع داشته‌اند. حتی نیروهای مجاهدین محافظ سفارت نیز دچار سراسیمگی کاملاً واضح شده‌اند و از طرفی تیراندازی‌های شبانه در مناطق مرکزی شهر افزایش یافته است. بر اساس اظهارات ناظرین، مناطق شمالی شهر عمدتاً آرام است. چند خبرنگار از بروز تنش و درگیری در شهرهای حومه تهران خبر داده‌اند البته این درگیریها چندان خشونت‌آمیز نبوده است.
5-گروهک فرقان صبح روز 2 می با برقراری تماس تلفنی با دفتر روزنامه آیندگان و خبرگزاری آسوشیتدپرس مسئولیت ترور آیت‌الله مطهری را برعهده گرفت؛ این تماس نگرانی‌های امنیتی قابل ملاحظه‌ای در پی داشت. (شایان ذکر است که تنها یک هفته پیش، گروهک فرقان مسئولیت ترور سپهبد قرنی را برعهده گرفته بود.) فرد تماس گیرنده با دفاتر رسانه‌ها خاطرنشان کرده است که ابراهیم یزدی وزیر امور خارجه، عباس امیرانتظام معاون نخست‌وزیر و قطب‌زاده مدیررادیوتلویزیون در صدر لیست اهداف بعدی این گروهک قرار دارند.
به گفته یکی از منابع، مطالبی شنیده شده است مبنی بر اینکه این گروهک لیستی شانزده نفره از اهداف ترور خود تهیه کرده و خاطرنشان کرده است که معالجه سرطان شوم آخوندی مستلزم حذف و نابودی این شانزده نفر است. حدس و گمانه‌زنی های زیادی در خصوص شناسایی گروهک فرقان مطرح است. مدرک محکم و مستدلی در دست نیست اما قویترین گمانه‌زنی‌هاحاکی از انتساب این گروهک به رژیم سابق است.
6-نتایج و عواقب این افزایش تنشها، به ویژه اگر هویت گروهک فرقان و یاضاربین نهایتاً به نحوی افشا گردد که مؤید ارتباط آنها با شاه سابق باشد، تعمیق و تثبیت مظنونیت ایالات متحده آمریکا را در پی خواهد داشت. شاهد و گواه این قضیه این است که ظرف 36 ساعت گذشته برقراری تماس با منابع مذهبی برای ما بسیارمشکل شده است (که البته بخشی از آن طبیعی است چرا که عده زیادی مشغول مراسم کفن و دفن هستند). چپگرایان و مسلمانان افراطی این وقایع را به مثابه مصادیقی در تأییددیدگاه خمینی دایر بر مداخله ایالات متحده آمریکا و دیگرقدرتها در امور داخلی کشورتلقی می‌نمایند. در صورتی که این دیدگاه از رونق و شیوع بیشتری برخوردار گردد (که البته تاکنون این طور نبوده است) موقعیت و شرایط امنیتی نمایندگی آمریکامجدداً در هاله‌ای از ابهام قرار خواهد گرفت. شایان ذکر است که در حال حاضر نوک پیکان توجهات معطوف شناسایی گروهک عامل ترورهاست.
7-نگرانی دیگر دولت موقت انقلاب اسلامی، مشکلات احتمالی نشأت گرفته از اقدامات تیمسارپالیزبان و تیمساراویسی است که هر دوی آنها در حال حاضر فراری هستند. تیمسارپالیزبان مظنون به این است که در جریان شورش نسبی دو هفته گذشته ترکمن هاایفای نقش نموده است.
البته جریانات اسلامی آن قدر قوی و محکم هستند که احتمال مداخله عناصر بیگانه در بین گروههای داخلی را تقلیل دهند. نکته جالب توجه اینکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که توسط ابراهیم یزدی بنا نهاده شد، هم اکنون عملاً تحت اختیار و اراده آیت‌الله رفسنجانی قرار گرفته است و به عنوان بازوی حمایتی حزب جمهوری اسلامی (حزب خمینی) شناخته می‌شود.
بر اساس اطلاعات موجود، حزب متعلق به شریعتمداری ، یعنی حزب جمهوری خلق مسلمان، تاکنون با هیچ گروه و دسته‌ای ائتلاف نکرده است. در صورتیکه احزاب به رقابت خود در خصوص ائتلاف با نیروهای مسلح ادامه دهند، نیروهای زیادی در این کشور در مقابل یکدیگرصف‌آرایی خواهند کرد.


مجموعه اسناد لانه جاسوسی – کتاب دهم