حقانی در پاسخ به فارس: نه توطئه نگار هستیم نه توطئه‌انکار/ دست انگلیس برای مردم ایران رو شده است


حقانی در پاسخ به فارس: نه توطئه نگار هستیم نه توطئه‌انکار/ دست انگلیس برای مردم ایران رو شده است

موسی حقانی در پاسخ به فارس گفت: ما معتقدیم تاریخ‌نگاری ایران در چارچوب توطئه‌نگاری تحلیل نمی‌شود همچنین نقش توطئه‌انکاری را نیز نمی‌پذیریم.
 
به گزارش خبرنگار تاریخ خبرگزاری فارس، نشست خبری همایش «کالبد شکافی سیاست انگلیسی‌ها در ایران» طی دو قرن اخیر از سال‌های 1800 تا 2012 در خبرگزاری تسنیم برگزار شد.
موسی حقانی معاون پژوهشی مؤسسه ی مطالعات تاریخ اظهار داشت: این همایش به رویکرد انگلیس از سال 1800 میلادی تا به امروز که نسبت به منطقه‌‌ای جغرافیای خودمان داشت، می‌پردازد.
وی افزود: ایران قدرتمند مانع اهداف استعماری انگلیسی‌ها در منطقه می‌شد به همین دلیل مبنای سیاست انگلیس تضعیف و نابودی ایران بود.
حقانی با بیان اینکه دست دولت انگلیس از سال 1300 هجری شمسی برای مردم ایران رو شده است، گفت: در این همایش به دنبال اهداف صرفا سیاسی نیستیم نزدیک یک قرن است که مردم ما به انحای مختلف نسبت به سیاست‌های انگلیس حساس هستند.
وی افزود: انگلیس در مواقع گوناگون تاریخی در ایران سیاست دخالت جویانه‌ای داشته است.
معاون پژوهشی موسسه مطالعات تاریخ ایران، گفت: در این همایش نقش دولت استعماری انگلیس در حوزه‌های مختلف سیاسی، فرهنگی، ادبی، اقتصادی مورد واکاوی قرار می‌گیرد.
وی افزود: دبیرخانه همایش تاکنون 320 چکیده مقاله و 175 مقاله کامل دریافت کرده است. از این تعداد 30 مقاله برگزیده شده است.
حقانی ادامه داد: فراخوان دریافت مقاله بیش از 2 سال گذشته منتشر کردیم و قصد داریم در این همایش نقش سیاست‌های انگلیس در زمینه فرهنگ، اقتصاد، سیاست که در ایران تأثیرگذار بوده است را بررسی کنیم.
حقانی گفت: این همایش تقریبا مصادف با تجدید روابط با ایران و انگلیس در 7 و 8 آبان برگزار می‌شود. البته اهداف ما در این همایش فراتر از مسائل روز است.
وی افزود: همزمان با برگزاری همایش اسناد تاریخی که اواخر دهه 40 و 50 در زمینه نقش انگلیس در ایران به جا مانده است و به شکل محدود منتشر شده‌ است، در نمایشگاه جمع و جوری به دید عموم گذاشته می‌شود.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس که برخی روشنفکران در مورد نقش استعمار در ایران دچار دگردیسی شده‌اند و نقش استعمار را کمرنگ کرده‌اند، گفت: رویکرد کلی ما پاسخ به این نوع نگاه‌ها است و یکی از سخنرانی‌های همایش به رد کمرنگ کردن نقش استعمار می‌پردازد.
وی افزود: ما معتقدیم تاریخ نگاری ایران در چارچوب توطئه‌نگاری تحلیل نمی شود همچنین نقش توطئه‌انکاری را نیز نمی‌پذیریم. برخی تاریخ‌نگاران وابسته به رژیم پهلوی با توجه به مسئله توطئه‌نگاری انقلاب اسلامی را محصول انگلیس می‌دانند.
وی افزود: متاسفانه روشنفکرانی که نقش استعمار را در تحولات ایران کمرنگ می‌کنند، نمی‌توانند نقش این همه اسناد آشکار را که د ایران موجود است که استعمار در جزئی‌ترین مسائل ایران دخالت می‌کرده است را نادیده بگیرند.
حقانی برای روشن شدن موضوع به ذکر مثال پرداخت و افزود: حتی استعمار انگلیس در تعیین استاندار فارس نیز دخالت می‌کرد و تعرفه گمرکی ایران در انگلیس تعیین می‌شد. به طور مثال زعامدارن وقت انگلیس 5 درصد تعرفه گمرکی ایران را در دوره‌ای خاص به 3 درصد تقلیل داده است.
وی گفت: اگر بخواهید به نقش استعمار و سیاست‌های انگلیس پی ببرید می‌تواند خاطرات برخی دست‌نشاندگان انگلیس از جمله اسد‌الله علم و محمدرضاشاه پهلوی را بنگرید که حتی انگلیسی‌ها با دست‌نشاندگان خود در برخی مواقع به خوبی رفتار نمی‌کردند و این افراد ناراحت می‌شدند اما متاسفانه چون سلطه آنها را پذیرفته‌ بودند نمی‌توانستند اقدامی انجام دهند.
حقانی افزود: کسانی که چنین نگاهی دارند در خوشبینانه‌ترین حالت دانش کافی در حوزه سیاست ندارند ‌که تمام مسائل کشور را به سیاست داخلی ایران حواله می‌دهند و حتی گاهی این افراد به غیر از این که حاکمیت سیاسی را نشانه‌ رفتند فرهنگی دینی را در کشور مورد هدف قرار می‌دهند.
وی خاطرنشان کرد: در ابتدای این مراسم حجت‌الاسلام محمدیان نماینده ولی فقیه در دانشگاه غلامعلی حداد عادل سخنرانی خواهند کرد.
حقانی ادامه داد: نقش بریتانیا در تاریخ ایران و نهادهای پنهان تاثیرگذار در سیاست‌ها، پیامدهای امنیتی حضور ایران در انگلیستان، نفت و نقش انگلیسی‌ها در غارت ایران از جمله محور‌های همایش است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: نقش انگلیسی‌ها در تحرکات روس‌ها و جدا کردن بخش‌های شمالی از ایران، پیامدهای اقتصادی حضور انگلیستان در اشغال ایران در خلال جنگ جهانی دوم و قیام‌هایی که علیه انگلیسی‌ها صورت گرفت، سیاست‌های انگلیس در افغانستان و عراق، نفوذ در مطبوعات، مقاومت نهاد مرجعیت در مقابل سیاست انگلستان نیز در همایش مورد بررسی قرار می‌گیرد. و از لبنان، عراق، افغانستان و ارمنستان تیز در مراسم حضور دارند.


فارس