16 مهر 1401
ده قاب کمتر دیدهشده از بنیصدر
یک سال قبل، ۱۷ مهرماه ۱۴۰۰ ابوالحسن بنیصدر در سن ۷۸ سالگی درگذشت. او سال ۶۰ همراه با مسعود رجوی از ایران فرار کرد و پس از مدتی همکاری با منافقین، از آنها جدا شده و مستقلّا علیه جمهوری اسلامی به فعالیت پرداخت.
در اسنادی که پس از تسخیر سفارت آمریکا بدست آمد، مشخص شد شهریور ۱۳۵۸ یک مامور سیا در تهران با بنیصدر سه ملاقات داشته تا او را برای «جذب و همکاری با سیا» ارزیابی کند. سابقه آشنایی این دو، به دیداری ابتدایی در دوران استقرار امامخمینی در پاریس بازمیگشت که مامور سیا خود را را یک تاجر آمریکایی فعال در اروپا و البته مرتبط با بخشهای بازرگانی و حکومتی آمریکا معرفی کرده و با بنیصدر گپ زده بود. نتیجهی سه دیدارِ شهریور ۵۸ این دو نفر در تهران، پذیرش پیشنهادِ مشاورهی اقتصادی بنیصدر به شرکت تاجر آمریکایی با حقوق عجیب و غریب ماهیانه ۱۰۰۰ دلار بود.
مطابق آنچه دانشجویان پیرو خط امام در جزوه افشاگری اسناد بنیصدر گفتهاند، از ۱۱ سند مربوط به او، هفت سند که متعلق به دیدارهای پاریس و پیشنهادات سیا برای دیدار با بنیصدر در تهران بود؛ دیماه ۵۸ بدست آمدهاند. یعنی درست اندکی پیش از انتخابات ریاستجمهوری که ابوالحسن بنیصدر نیز یکی از نامزدهای آن است. آن زمان دغدغه دانشجویان پیرو خط امام این است که آیا بنیصدر در تهران با عوامل سیا ملاقات داشته و مرتبط شده است یا نه؟
تام آهرن، رئیس ایستگاه سیا در تهران که در اختیار دانشجویان است در پاسخ به این سوال، ملاقات بنیصدر و مامور سیا در تهران را تایید کرده و از موافقت بنیصدر با پیشنهاد حقوق ماهیانه ۱۰۰۰ دلار برای مشاوره به شرکت صوری آمریکایی خبر میدهد. اما دانشجویان چون احتمال میدادند آهرن ممکن است دروغ بگوید تا بخواهد انتخابات ریاستجمهوری و همچنین اعتبار افشاگری دانشجویان را خدشهدار کند، احتیاط کرده و اسناد را منتشر نمیکنند. حجتالاسلام موسوی خوئینیها، روحانی محبوب آنها نیز با پیشنهاد اینکه این اسناد به اطلاع امام برسد، بخاطر فقدان دلایل کافی برای اثبات این ادعا مخالفت میکند.
اوایل اردیبهشت ماه ۱۳۶۰ در جریان روند بازیابی اسناد سفارت آمریکا در تهران، چهار سند بدست میآید که مربوط به گزارشات ایستگاه سیا در تهران از دیدارهای بنیصدر و مامور سیا است. «با به دست آمدن این اسناد و با توجه به عملکردها و سخنان آقای بنی صدر، لازم بود که امام امت در جریان امر قرار بگیرند، این اسناد به اطلاع ایشان رسید و ایشان فرمودند که اسناد فعلا محفوظ بماند و همچنان مطابق امر امام عمل شد.» پس از بالاگرفتن آتش اختلافات بنیصدر و منافقین با نظام و ورود آنها به فاز مسلحانه برخورد با جمهوری اسلامی، طرح عدم کفایت بنیصدر در مجلس مطرح میشود. در این جلسه برای نخستینبار این اسناد توسط حجتالاسلام موسوی خوئینیها مطرح و تعدادی از آنها قرائت میشود.