25 آبان 1400

یادی از فرمانده لشکر علی‌بن ابیطالب(ع)


یادی از فرمانده لشکر علی‌بن ابیطالب(ع)

 روز 28 آبان 1363 «مهدی زین‌الدین» فرمانده لشکر علی‌بن ابیطالب(ع) در خطوط مقدم جبهه جنگ به درجه شهادت نائل آمد. وی که در ۱۳۳۸ خورشیدی در خرم‌آباد به دنیا آمد، از کودکی استعداد فراوانی در فراگیری علوم داشت. خواندن قرآن را خیلی زود از مادرش آموخت. پس از طی دوران تحصیلات ابتدایی در زادگاهش تحصیلات متوسطه را در شهر قم آغاز کرد و از آنجا که در دوره دبیرستان به حزب رستاخیز نپیوست از دبیرستان اخراج شد. عضویت در حزب برای دانش‌آموزان دبیرستانی در آن دوره اجباری بود. پس از مدتی کوتاه با تغییر مدرسه و رشته تحصیلی به درس خواندن ادامه داد. علیرغم مشکلات همان سال ۱۳۵۶ در کنکور سراسری شرکت کرد و در رشته پزشکی نفر چهارم دانشگاه شیراز شد. همزمان با این موفقیت، پدرش را به جرم فعالیت‌های سیاسی علیه رژیم شاه به سقز تبعید کردند. مهدی که خانواده را در تنگنا دید به اجبار از دانشگاه صرف‌نظر کرد و به خرم‌آباد نزد خانواده‌اش برگشت. او با اداره مغازه کتاب‌فروشی پدر می‌بایست چرخ زندگی را می‌چرخاند و خانواده‌اش را سرپرستی می‌کرد.

  بازگشت مهدی به خرم‌آباد همزمان با تبعید آیت‌الله سید اسدالله مدنی به آنجا بود. مهدی ضمن آشنایی از محضر ایشان بهره‌ها برد. او با اوج‌گیری انقلاب اسلامی همراه خانواده به قم برگشت و به دلیل شرایط خاص شهر در کنار مردم به مبارزه علیه شاه پرداخت.

 پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مهدی به عضویت جهاد سازندگی قم در آمد و بعد از مدتی با تشکیل سپاه پاسداران عضو رسمی آن نهاد شد. وی با استعدادی که از خود نشان داد مسئول واحد اطلاعات سپاه پاسداران قم شد و در کشف توطئه‌های ضد انقلاب تلاش فراوانی به خرج داد. با شروع حرکت تجزیه طلبی در کردستان، برای آزادسازی شهر سنندج از دست دشمنان به آنجا رفت. پس از آغاز جنگ تحمیلی همراه ۱۰۰ نفر دیگر از نیروهای آموزش دیده جزو نخستین گروه اعزامی از قم به جبهه‌های نبرد بود. مهدی زین‌الدین به سبب پشتکار استعداد و اخلاص خود پس از مدت کوتاهی مسئول اطلاعات عملیات سپاه شهر دزفول شد. او در چندین عملیات بزرگ و مهم دوران جنگ تحمیلی شرکت فعال و موثر داشت. زین الدین در عملیات فتح‌المبین، بیت‌المقدس (آزادسازی خرمشهر)، رمضان، محرم، و فجر مقدماتی، والفجر های 2 و 3 و 4 شرکت داشت. وی سپس به فرماندهی لشکر علی بن ابیطالب انتخاب شد. چهره خندان و امیدوار او در سختی‌ها و مشکلات روحیه‌بخش نیروهای رزمی بود. به نظم و انضباط رزمندگان اهمیت فراوان می‌داد. نظریاتش را صریح و محکم و بدون تردید ابراز می‌کرد.

  در سوم اسفند ۱۳۶۲ که عملیات مهم خیبر آغاز شد، او فرمانده لشکر علی بن ابیطالب بود این عملیات آبی خاکی در جزیره مجنون اولین عملیات در دوران دفاع مقدس بود که در روز انجام شد. مهدی زین‌الدین پس از نبردی سخت و آزادسازی جزایر مجنون همراه نیروهایش به پاسخگویی پاتک‌های دشمن همت گماشت و هفت شب و روز زیر باران گلوله توپ و خمپاره‌ها دوام آورد تا اینکه در همان عملیات به شهادت رسید. دومین شهید از خانواده زین‌الدین مجید داشت که او نیز در عملیات خیبر مجروح شد. پس از شهادت مهدی مجید نیز بعد از ۲۴ ساعت به شهادت رسید. این شهیدان در بهشت زهرا به خاک سپرده شدند. بزرگراهی در تهران نیز به نام شهید مهدی زین‌الدین احداث شده است


دائره‌المعارف انقلاب اسلامی، دفتر ادبیات انقلاب اسلامی، انتشارات سوره مهر، جلد دوم، 1389، ص 254