02 اسفند 1392

جشنواره ادبی یوسف قلم‌ها را به سمت ارزش‌ها هدایت کرده است


جشنواره ادبی یوسف قلم‌ها را به سمت ارزش‌ها هدایت کرده است

به گزارش خبرنگار حمساه و مقاومت  فارس (باشگاه توانا)، ستاد برگزاری جشنواره ادبی یوسف در آئین پایانی برگزاری این جشنواره بیانیه‌ای را صادر کرد که متن آن بدین شرح است:

سلام بر یوسف فاطمه؛ که هنر وجاهتی ندارد، مگر برای تربیت یوسف تباران منتظر.

سلام بر یوسف قرآن؛ که ترسیم گر هنر رهایی انسان از بند شیطان است.

سلام بر یوسف انقلاب؛ که زیباترین هنر مردان خدا را شهادت نامید.

و سلام بر یوسف ملک شامران؛ که مداد و دمائش ردای هنر پوشید. هم از گنجینه مدادالعلما ارتزاق کرد، هم از بوستان داماءالشهدا. و این چنین در صفحه تاریخ، به زیبایی ماندگار شد.

نویسندگان ارجمند! هنرمندان، اندیشمندان و خانواده‌های معظم شهیدان!

امروز در حالی جشنواره ادبی یوسف، ششمین گام خود را جشن می‌گیرد که مفتخر است در طول 6 دوره فعالیت خود؛

_ استعداد‌های متعددی را کشف و شکوفا نموده،

_ قلم‌هایی را به سمت ارزش‌ها هدایت کرده،

_ حوزه ادبیات کشور را با چندین جلد مجموعه کتاب بهترین داستان‌های کوتاه دفاع مقدس

_ و نیز یک جلد کتاب نقد برترین‌های 5 دوره جشنواره یوسف غنا بخشیده است.

این همه نبوده مگر با همت مسئولین فهیم و دل‌سوز بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس و نویسندگان متعهد و ارزش مدار از جمله پیشکسوت نویسندگان انقلاب، زنده یاد امیرحسین فردی که از مبدعین و دبیران علمی این جشنواره بوده است.

یوسف شش طبق ادوار گذشته با فراخوان داستان کوتاه دفاع مقدس، در دو بخش آثار چاپی طی دو سال گذشته و آثار ارسالی چاپ نشده، مراحل کار خود را از پایان آذرماه 92 آغاز و تا 29 بهمن 92 به انجام رساند.

بخش آثار چاپی

در بخش آثار چاپی با احصاء 69 عنوان کتاب، حاوی مجموعا 749 عنوان داستان، داوری با مدیریت نویسنده ارجمند خسرو باباخانی و داوری نویسندگان متعهد از جمله  راضیه تجار، جهانگیر خسرو شاهی، محمدرضا شرفی خبوشان و محمد‌علی قربانی انجام و در مرحله اول 60 داستان انتخاب شد.

در مرحله دوم، هر پنج داور در نشستی حضوری پیرامون برترین‌ها بحث و تبادل‌نظر کرده و در مجموع 3 اثر را به عنوان آثار برتر و 5 اثر قابل تقدیر را انتخاب کردند.

بخش آثار ارسالی (چاپ نشده)

در این بخش نیز با دریافت 1060 اثر ارسالی، داوری با مدیریت عباس جعفری مقدم و داوری نویسندگان متعهد از جمله وجیهه علی‌اکبری سامانی، محمدحسن ابوحمزه، محسن پرویز، احمد شاکری، کامران پارسی نژاد و فیروز زنوزی جلالی انجام و در مرحله اول 167 اثر انتخاب شد و در مرحله دوم 31 اثر برگزیده شد.

مرحله سوم داوری که با بحث و تبادل نظر تمامی داوران مرحله دوم در یک نشست گرم و صمیمی چهار ساعته روی داد، 3 اثر برتر و 19 اثر قابل تقدیر شناخته شد.

بررسی کیفی آثار:

*از نگاه هیئت داوران، نقاط قوت آثار رسیده به ششمین جشنواره یوسف به شرح زیر قابل بیان است:

1_ حضور خیل قابل توجهی از نویسندگان جوان و خوش‌آتیه از سراسر این مرز و بوم.

2_ دور شدن نویسندگان از به تصویر کشیدن صحنه‌های فیزیکی و توجه به لایه‌های درونی‌تر.

3_ توجه ناشران غیردولتی و چاپ آثاری با مضمون دفاع مقدس نیز از برکات این جشنواره است.

4_ در این دوره نیز مانند جشنواره پنجم، سیاه‌نمایی و مقابله با ارزش‌های ناب دفاع مقدس به ندرت مشاهده شد و این نشان می‌دهد که نویسندگان ارزشی کشورمان به این باور رسیده‌اند که نسخه غربی ضد جنگ، ظرفیت به تصویر کشیدن دفاع مقدس ما را ندارد!

5_ اگرچه در جشنواره ششم نیز تا قله‌های ادبیات داستانی فاصله‌ای قابل توجه داریم، اما آثار این دوره، نسبت به پنج دوره گذشته، از قوت بیشتری برخوردار بود.

*همچنین هیئت داوران معتقدند که نقاط ضعف آثار در پنج گروه قابل دسته‌بندی است.

1_داستان‌ها اغلب قابل پیش‌بینی هستند و این به دلیل ساده‌انگاری نویسنده‌ها در انتخاب پیرنگ است.

2_ استفاده از پایان‌بندی لطیفه وار برای پایان داستان‌ها که اغلب باعث می‌شود داستان ها در حد لطیفه نازل شده و جذابیت خود را برای خوانش‌های بعدی از دست بدهد.

3_ برخی از آثار که تعدادشان قابل توجه است، از قالب داستان فاصله گرفته و به قالب زندگینامه و خاطره نزدیک‌تر است.

4_ مثل دوره‌های گذشته، آثار جشنواره ششم نیز نشان می داد که نویسندگان کمتر تحقیق کرده‌اند و آشنایی کافی با مناطق جنگی، جبهه‌های نبرد، عملیات‌ها، سازمان‌دهی نیروها، و ابزار و ادوات جنگی ندارند.

5_ نویسندگان بیشتر آثار، از عناصر اصلی دفاع مقدس غافل بودند. عواملی چون: «معنویت، سیر و سلوک، عرفان، ولایت‌مداری، شهادت‌طلبی و اخلاص» که دفاع مقدس هشت ساله مردم ایران را از دیگر جنگ‌ها متمایز می‌کند، کمتر مورد توجه نویسندگان قرار گرفته بود.


فارس