08 اردیبهشت 1393

راوی «زندان الرشید»: زبان رمان در بیان ناگفته‌ها از هر چیز دیگری تأثیرگذارتر است


راوی «زندان الرشید»: زبان رمان در بیان ناگفته‌ها از هر چیز دیگری تأثیرگذارتر است

 سردار علی‌اصغر گرجی‌زاده راوی کتاب «زندان الرشید» امروز در خبرگزاری تسنیم حضور پیدا کرده دیداری با مدیرعامل و خبرنگاران این خبرگزاری داشت. سردار گرجی‌زاده در ابتدای گفت‌وگو با مدیرعامل این خبرگزاری با اشاره به خاطره‌ای از پسری به‌نام «عابدی» که کار عکاسی را در زمان جنگ انجام می‌داد، گفت: عابدی در بسیاری از برنامه‌ها حدود 200 عکس می‌گرفت در حالی که حداکثر ظرفیت فیلم‌‌های آن زمان 36 عدد بیشتر نبود و زمانی که از او در مورد دلیل این کارش سؤال می‌کردم می‌گفت: اکثر اوقات فیلمی در کار نیست و فقط برای فیگور، این کار را انجام می‌دهم.

مجید قلی‌زاده، مدیرعامل خبرگزاری تسنیم در این دیدار گفت: اگر دوربین‌های دیجیتالی حال حاضر در آن زمان بود چه تصاویر زیبا و بی‌نظیری از جنگ ثبت می‌شد.

وی در مورد کتاب "زندان الرشید" افزود: انصافاً این کتاب از آن کتاب‌هایی است که اگر دست بگیریم دیگر آن را زمین نمی‌گذاریم. من این تجربه را درباره چند کتاب دیگر هم داشتم. همین چند روز پیش هم که اقدام به خواندن این کتاب کردم همین فضا برایم ایجاد شد.

گرجی‌زاده، راوی کتاب زندان الرشید با اشاره به تعدادی از کتاب‌های نوشته شده در مورد خاطرات جنگ تحمیلی گفت: یکی از زیبایی‌های رمان این است که تمام شخصیت‌ها در ذهن مخاطب کتاب حک می‌شود.

گرجی‌زاده با اشاره به خاطره‌ای از شهید آوینی در بیان اهمیت رمان و جایگاه کتاب در منظر رهبر معظم انقلاب افزود: شهید آوینی زمانی به اهواز آمدند و به شخص من گفت: ما همراه با عده‌ای از نویسنده‌ها جلسه‌ای خدمت مقام معظم رهبری رفته‌ بودیم و ایشان گفته بودند: من کتاب بینوایان را سه، چهار بار خوانده‌ام و این کتاب یک معجزه و شاهکار است و شما باید وارد حوزه رمان شوید.

این آزاده تصریح کرد: این مسئله زمانی از زبان مقام معظم رهبری مطرح شده بود که در آن زمان هنوز باب خاطره‌نویسی و رمان‌نویسی باز نشده بود. اکنون ما می‌فهمیم که چرا ایشان آن‌موقع این‌گونه از این حوزه حمایت می‌کردند.

وی افزود: این اتفاقات باعث می‌شود که سعی کنیم از این شیوه برای بیان ناگفته‌های جنگ یا انقلاب استفاده کنیم. راجع به خود انقلاب تعداد کمی رمان نوشته شده است در حالی که در مورد انقلاب گفتنی‌های زیادی وجود دارد. به‌نظر من این بهتر از تاریخ به انقلاب خدمت می‌کند، مثلاً من بخش قابل توجهی از برخی از کتاب‌های خاطرات جنگ را به‌طور کامل در حافظه خود دارم. من محتوای بسیاری از کتاب‌ها را فراموش می‌کنم اما این‌گونه نوشتارها در ذهن حک می‌شود و بسیار ممتاز است.

گرجی‌زاده ادامه داد: برخی از ابعاد جنگ به‌طور متوازن باید بیان بشوند و به‌نظر من فیلم «اخراجی‌ها1» با کمی افراط توانسته که این توازن را رعایت کند و برخی شخصیت‌هایی که در آن جنگ مطرح کرده واقعی است و فیلم‌های قبل از این بیشتر یک‌سویه بوده و آنها نتوانسته‌اند که فضای درست را نمایش دهند، مثلاً در مورد آزاده‌ها فیلم‌هایی که ساخته شده بیشتر فضای یک‌سویه را نشان داده است اما نشان نمی‌دهد که آنها توانسته‌اند بر این فضا حاکم بشوند و بعثی‌ها را حتی به‌سخره بکشانند. لذا شاید برای بعضی‌ها این مسائل عادی نیست که ما با خمیر نان ساندویچی، هیتر دستی و شکر چایی برای سربازان بعثی حلوا درست کرده باشیم و به آنها بگوییم: برای امام فاتحه بخوانید بعد بخورید. این‌ها گفتنی‌هایی است که با این کتاب‌ها فرهنگ ما را راحت‌تر انتقال می‌دهد. گاهی اوقات در خط مقدم آن‌قدر می‌خندیدیم که انگار نه انگار در خط مقدم نشسته‌ایم.

در ادامه این دیدار گفت‌وگویی با سردار گرجی‌زاده که امروز فرمانده سپاه حفاظت هواپیمایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز هست، صورت گرفت که مشروح آن در روزهای آینده روی خبرگزاری منتشر می‌شود. گزارش تصویری از بازدید سردار گرجی‌زاده از خبرگزاری تسنیم را می‌توانید در اینجا مشاهده کنید.


تسنیم