12 بهمن 1394
بازرگان در اتاق بازپرسی
تاریخ 20/1/42
نام و شهرت بازپرست: سرهنگ ستاد مقدم
نام و شهرت متهم: آقاى مهندس مهدى بازرگان
ساعت 9 صبح روز 20/1 از آقاى مهدى بازرگان بشرح زیر در اطاق بازپرسى دادستانى ارتش تحقیقات گردید.
س ـ با تفهیم تبصره ذیل ماده 125 اصول محاکمات خود را معرفى نمائید.
ج ـ بسماللّه الرحمن الرحیم و یداحم الحاکمین قبل از معرفى خود لازم مىدانم تقاضا نمایم اجازه و امر فرمایند از طرف اینجانب به طبق تبصره ماده 112 دادرسى کیفرى از جناب آقاى سرهنگ بازنشسته بزرگمهر دعوت نمایید به عنوان وکیل مدافع در جلسه بازپرسى حضور بهم رسانند. و همراهى نمایند، زیرا که اینجانب اطلاع و تخصصى در امور قضائى ندارم. اما معرفى خود: مهدى بازرگان فرزند مرحوم عباسقلى شناسنامه 20674 بخش 4 تهران ساکن تهران داودیه. خیابان ظفر. شغل استاد دانشگاه تولد 1286
س ـ برابر پرونده متشکله شما متهم هستید که اقداماتى بر ضد امنیت داخلى مملکت انجام دادهاید در مقابل اتهام نسبتا هرگونه دفاع یا توضیحى دارید بفرمایید.
ج ـ بنده تا آنجا که از نظریات عملیات لازم اطلاع دارم قصد و کارى بر ضد امنیت داخلى مملکت نکردم و این اتهام را غیر وارد مىدانم.
س ـ توضیح فرمایید تاکنون در جمعیتهاى مختلف عضویت داشتهاید یا خیر و اگر داشتهاید در آن جمعیت یا جمعیتها چه سمت و مسئولیتى واگذار گردیده است.
ج ـ مقصود جنابعالى یقینا جمعیتهاى سیاسى است. بنده عضو جمعیت نهضت آزادى ایران و جبهه ملى ایران مىباشم در نهضت آزادى ایران عضو شوراى و هیئت اجراییه هستم و در جبهه ملى به عضویت شوراى انتخاب شده بودم .
س ـ باتوجه به مندرجات جواب داده شده بالا جنابعالى مسئولیت اقداماتى را که به عنوان جمعیتهاى زیر بوده انجام شده، بهعهده مىگیرید یا خیر.
ج ـ البته از جهت همبستگى و انضباط جمعى قبول مسئولیت شرکت آن چه را که در شوروى و هیئت اجراییه این جمعیتها به تصویب رسیده و انجام شده باشد مىنمایم و مسئول آنچه خودم انجام دادهام هستم.
س ـ جنابعالى غیر از جمعیت نهضت آزادى در ایران جمعیتهاى دیگرى را تشکیل دادهاید یا خیر و اگر دادهاید نام و علت آن را مرقوم فرمایید.
ج ـ غیر از نهضت آزادى ایران هیچ گونه جمعیت سیاسى تشکیل نداده و عضویت ندارم اما از جمعیتهاى غیر سیاسى آنچه خاطرم مىآید در تأسیس کانون مهندسین ایران و انجمن اسلامى مهندسین و معلمین و شعبه فارغالتحصیلان مدرسه سانترال پاریس شرکت داشتهام. این جمعیت به ترتیب صنفى و فنى، دینى و دوستانه است.
س ـ در تحقیقاتى که سابقا بازجویان از شما کردهاند ضمن فعالیتهاى خود نامى هم از حزب ایران نمودهاید توضیح فرمایید چه فعالیتهایى به نفع این حزب انجام دادهاید.
ج ـ همان طورى که در بازجوئیها توضیح دادهام سابقا گاهگاه در سخنرانىهاى حزب ایران حاضر مىشدم (حتى یک سخنرانى نیز ظاهرا در سال 1327 در آن حزب ایراد کردم) با بسیارى از مؤسسین حزب ایران نیز سابقه دوستى و رفاقت داشته و دارم اما عضویت و فعالیت دیگرى نداشتهام.
س ـ توضیح فرمایید نظر شما در مورد تشکیل جمعیت نهضت آزادى چه بوده ضمن تشریح تاریخچه جمعیت مزبور و مدت زمانى که فعالیت مىکنید به ذکر مسئولین
ج ـ نهضت آزادى ایران در سال 13391 (قاعدتا) به منظور انجام وظائف اجتماعى دینى، و فعالیتهاى سیاسى قانونى بر طبق قانون اساسى ایران تأسیس گردیده است. یقینا در پرونده نسخهاى از مرامنامه و مجلس افتتاحیه نهضت آزادى ایران وجود دارد که شرح کامل و دقیق در آنجا داده شده است. در اوراق بازجوئى نیز اسامى مسئولین شوراى هیئت اجرائیه را آنچه در نظر بود نوشتهام.
س ـ آیا جمعیت نهضت آزادى جزو جمعیتهاى تشکیلدهنده جبهه ملى رسمامىباشد یا خیر.
ج ـ تأسیس نهضت آزادى ایران بعد از جبهه ملى ایران بوده است. نهضت آزادى ایران در عین طرفدار بودن جبهه ملى ایران هنوز عضویت در جبهه ملى ایران ندارد.
س ـ براى این بازپرس روشن فرمایید با آنکه این جمعیت جزء جمعیتهاى جبهه ملى نبوده پس عضویت شما در شوراى مرکزى بر مبنى چه رسم و قاعده یا توافقاتى بوده است.
ج ـ بنده را یکى در جبهه قبل از تشکیل کنگره اخیر به صفت شخصى براى عضویت در شوراى مرکزى جبهه ملى دعوت کردند و با این سمت بر طبق آیین نامه در کنگره شرکت کردم و سپس از طرف کنگره به عضویت شوراى انتخاب شدم.
س ـ توضیح فرمایید جمعیت نهضت آزادى آیا غیر از تهران در سایر نقاط کشور فعالیت یا سازمانى دارد، یا خیر و اگر اطلاع دارید حدود اعضاء این سازمان را تقریبا نیز مرقوم فرمایید.
ج ـ نهضت آزادى ایران جمعیت تازه تأسیس و کم نفرات است و فرصت و امکانات توسعه و تشکیلات دادن را نداشتهایم خارج از تهران شعبه و سازمانى و مسئولینى ندارد ولى ممکن است افراد طرفدار و علاقمند نیز کمى باشند.
س ـ باتوجه به اینکه قبول در هر جمعیت که داراى مرام و باور دینى مصوبه و تدوین شده است مستلزم تشریفات خاصى است از جنابعالى که به عنوان بالاترین مقام در این جمعت عضو بودهاید سؤال مىشود که کسانى که اساسنامه و مرامنامه تدوین شده به جمعیت شما مورد قبولشان مىباشد در حدود چه تعدادى هستند.
ج ـ فکر مىکنم کسانى که اساسنامه و مرامنامه نهضت آزادى ایران مورد قبولشان باشد خیلى زیاد هستند ولى چون اولاً فرصت و امکاناتى جهت توسعه و سازمان دادن پیدا نشده است و با آنکه در اساسنامه شرایط عضویت و قسم خوردن و صدور کارت عضویت ذکر شده تا به حال حتى در مورد یک نفر هم این عمل انجام نگردیده است. و ثانیا در ایران غالب مردم باتوجه به اوضاع و احوال از ورود و فعالیت رسمى در جمعیت سیاسى غیر دولتى خوددارى مىنمایند و نمىخواهند نامشان برده شود.
س ـ توضیح فرمایید علت اینکه جمعیت شما تاکنون جزو اعضاى جمعیتهاى وابسته به جبهه ملى نشد. چه مىباشد و آیا اقدامى از طرف جمعیت شما در مورد عضو شدن در جبهه ملى انجام گردید. یا خیر و اگرانجام نشده چه علت داشته و اگر انجام شد. چه اقداماتى به عمل آمده و چرا تاکنون با این امر موفق نشده است.
ج ـ جواب این سؤال بیشتر با خود جبهه مىتواند باشد. از طرف نهضت پس از تأسیس تقاضاى عضویت در جبهه به عمل آمد که اینطور شنیدم که چون در شوراى مرکزى به طور کلى تصمیم گرفته بودند. تقاضاهاى عضویت جمعیتها به کنگره موکول شود. این عمل انجام نگردید. در کنگره اصولاً تصویب نمودند ولى فرصت اقدام حاصل نشد.
س ـ توضیح فرمایید. از طرف جمیع افراد ملت ایران حق یا حقوقى به نام جمعیت نهضت آزادى یا شما یا افراد شما داده شده است یا خیر.
ج ـ البته چنین حق و حقوق تعریفى از طرف جمیع افراد ملت ایران به نهضت آزادى ایران و هیچ جمعیت و فردى داده نشده است.
س ـ شما و جمعیت وابسته به شما خود را تابع مقررات و قوانین جاریه مملکت مىدانند یا خیر.
ج ـ البته بر طبق قانون اساسى
س ـ به موجب قوانین و مقررات جاریه تشکیل دستجات و اجتماعات و فعالیتها تابع مقررات خاص و مستلزم کسب اجازه از مقامات مسئول مىباشد آیا شما در موقعى که قصد تشکیل جمعیت نهضت آزادى را داشتید (یا سایر جمعیتهاى دیگر) با توجه به مقررات مزبور کسب اجازه فرمودید یا خیر.
ج ـ نهضت آزادى ایران و سایر جمعیتهایى که بنده عضو آنها مىباشم از روز اول جمعیتهاى آشکار و قانونى بودهاند که مقامات مسئول اطلاع داشتهاند و منع نکردهاند. اما در مورد مقررات خاص که مستلزم کسب اجازه باشد و بدون آن نتوان عضو شد تا آنجایى که بنده شنیدهام الزام قانونى ندارد و بیشتر از جمعیت احراز شخصیت حقوقى و افتتاح حساب در بانک و غیره مفید است. کماآن که در مورد کانون مهندسین انجام گردیده است و مثل اینکه انجمن اسلامى مهندسین و جامعه اسلامى مسلمین نیز تقاضاهایى دادهاند. اما بطور کلى فکر مىکنم قانون اساسى حق فعالیتهاى انتخاباتى و حزبى را مادامى که قانونا و رسما غیر قانونى تشخیص داده نشدهاند. (مثل حزب توده) براى افراد کشور باز و مجاز کرده است.
س ـ مستند به اظهارات شما براى تشخیص اینکه جمعیتهاى متشکله قانونى است یا غیر قانونى چه مقام یا سازمانى به نظر شما صلاحیت تعیین را دارند.
ج ـ منظور بنده از قانونى نمودن این جمعیتها این است که در چارچوب قوانین کشور و با ردیفهاى مشروع و مجاز تشکیل شده است. اصولاً هرگونه فعالیت فردى یا دسته جمعى افراد در امور معاشى و فنى و صنفى و سیاسى و دینى مادام که خلاف آن به ثبوت نرسد و از طرف قواى مقننه و قضائى بر خلاف قانون تشخیص داده نشده و تصریح و اعلام نشده باشد فکر مىکنم در حکم مجوز و قانون محسوب مىشود.
س ـ مجددا سؤال مىشود براى اینکه معلوم شود فعالیت جمعیتى قانونى یا غیر قانونى است به نظر شما چه مقام و چه سازمانى صلاحیت این کار را دارد و در ثانى تعیین فرمایید سران نهضت آزادى براى اینکه اثبات نمایند جمعیت آنها مفسده و غیر قانونى نبوده. به کدام یک از سازمانهاى انتظامى و مسئول کشور مراجعه کرهاند.
ج ـ همان طور که عرض شد مؤسسین نهضت خود را قانونا ملزم به این عمل نمىدانستهاند وگرنه از طرف دیگر فکر مىکنم مقامات قضائى هستند که صلاحیت تشخیص عدم قانونى بودن یک جمعیت و اعلام آن را دارند.
س ـ با آنکه در صفحه 3 تحقیقات فرمودهاید که شما و جمعیت نهضت آزادى تابع مقررات و قوانین جاریه کشور مىباشید توضیح فرمایید با آنکه به موجب مقررات خاص هرگونه اجتماعى مستلزم کسب اجازه از شهربانى است علت عدم اجراى این مقررات چه بود. به علاوه اینکه در بالا توضیح دادهاید که مؤسسین نهضت خود را قانونا ملزم به این عمل نمىدانستند مستندات شما چه مىباشد.
ج ـ مجددا تأیید مىنماید که اینجانب و جمعیت نهضت آزادى ایران خود را تابع قوانین جاریه و دستورات کشور در حدود قانون اساسى مىدانیم و چون تخصص قضائى نداریم باید تحقیق کنیم که آیا صرف مقررات و آنچه به تصویب مجلس رسیده و یا احیانا بر خلاف موازین قانون اساسى باشد در حکم قانون است یا خیر. در مورد بخصوص کسب اجازه تأسیس جمعیت همان طور که عرض شد چون مقامات انتظامى اطلاع کامل از تشکیل و فعالیتهاى این انجمنها داشتند و حتى مأمورین آنها را به مدت یا گاهى به میل خود با آدرسهاى رسمى در اجتماعات مربوطه شرکت مىکند و بیاد ندارم که تذکر و اخطارى دائر برخلاف قانون بودن از این عمل به ما داده باشند و هر زمان که اینجانب را بازداشت کردهاند این دعوى بیخود مىنمود و حتى ایرادى از ما نگرفتهاند به عنوان یک فرد عادى و با اشکال غیر فنى قضائى استنباطم این است که عمل خلاف قانون انجام ندادهام.
س ـ نشریات وابسته به جمعیت نهضت را بنام تعیین فرمایید.
ج ـ نهضت نشریات رسمى منظم ندارد ولى اعلامیههایى گاهبهگاه بیرون داده است که بنده عنوان و تاریخ آنها را بیاد ندارم و اگر ارائه شود عرض خواهم کرد. از جمله نشریات یکى همان کتاب اعلام مرامنامه و افتتاح نهضت است و بعد اعلامیههایى به مناسبت 30 تیر و نامه سرگشاده بهعنوان اعلیحضرت همایونى است. تحقیقات در ساعت 1300 خاتمه داده شد.
1ـ آن چه در اسناد نهضت و تاریخچه آمده است، تأسیس نهضت در اردیبهشت 1340 بوده است. شاید آقاى بازرگان حضور ذهن نداشتند و ...