26 اردیبهشت 1400

ارتباط برخی اعضای نهضت آزادی و دولت موقت با آمریکا


ارتباط برخی اعضای نهضت آزادی و دولت موقت با آمریکا

دولت موقت که بنا به توصیه برخی از دوستان به حضرت امام و موافقت ایشان، توسط مهندس بازرگان با عضویت وزرایی که غالبا عضو نهضت آزادی یا جبهه ملی بودند تشکیل شده بود، علیرغم کینه‌توزیها و دشمنیهای عمیق آمریکا با ملت ایران، بطور پنهان با عوامل اطلاعاتی آمریکا در خارج از ایران و نیز عناصر سفارت آمریکا در تهران ارتباط برقرار کردند. عمده این روابط از سوی عباس امیر انتظام «سخنگوی دولت موقت و مسئول دفتر امور خارجه و مسئول دفتر نخست‌وزیری » صورت می‌گرفت لکن دکتر ابراهیم یزدی، ناصر میناچی و مهندس بازرگان نیز تماسهایی داشتند. در این ارتباطات، اطلاعات مهم انقلاب به عوامل آمریکایی داده می‌شد و عوامل آمریکایی، خط‌ آمریکا و خواستهای او را به آنان القاء می‌کردند. در خلال گفتگوهای این عناصر با عوامل آمریکا، مطالبی در خصوص نگرش نهضت آزادی و عوامل روشنفکری نسبت به جهت‌گیری‌های انقلاب اسلامی و حضور روحانیون در سیاست و دولت و مجلس ارائه می‌گردید که برای ملت ایران، که بایستی همواره جمعیت‌ها و اشخاص را ورای شعارهای ظاهری آنان بشناسد تا از فریب آنان در امان بماند.
دولت موقت که بنا به توصیه برخی از دوستان به حضرت امام ( قدس سره ) و موافقت ایشان، توسط مهندس بازرگان با عضویت وزرایی که غالبا عضو نهضت آزادی یا جبهه ملی بودند تشکیل شده بود، علیرغم کینه‌توزیها و دشمنیهای عمیق آمریکا با ملت ایران، بطور پنهان با عوامل اطلاعاتی آمریکا در خارج از ایران و نیز عناصر سفارت آمریکا در تهران ارتباط برقرار کردند. عمده این روابط از سوی عباس امیر انتظام « سخنگوی دولت موقت و مسئول دفتر امور خارجه و مسئول دفتر نخست‌وزیری » صورت می‌گرفت لکن دکتر ابراهیم یزدی، ناصر میناچی و مهندس بازرگان نیز تماسهایی داشتند. در این ارتباطات، اطلاعات مهم انقلاب به عوامل آمریکایی داده می‌شد و عوامل آمریکایی، خط‌ آمریکا و خواستهای او را به آنان القاء می‌کردند. در خلال گفتگوهای این عناصر با عوامل آمریکا، مطالبی در خصوص نگرش نهضت آزادی و عوامل روشنفکری نسبت به جهت‌گیری‌های انقلاب اسلامی و حضور روحانیون در سیاست و دولت و مجلس ارائه می‌گردید که برای ملت ایران، که بایستی همواره جمعیت‌ها و اشخاص را ورای شعارهای ظاهری آنان بشناسد تا از فریب آنان در امان بماند، بسیار تجربه سنگینی است که باید قدر آن را بداند و همواره این درس را مرور کند. در ذیل به چند سند که از مجموعه اسنادی که توسط دانشجویان پیرو خط امام از لانه جاسوسی آمریکا بدست آمده و در جلد دهم « اسناد لانه جاسوسی » منتشر شده است، انتخاب گردیده است، توجه فرمایید:
طبقه‌بندی: محرمانه
تهیه شده: توسط ناس
تاریخ 9 آوریل 79 – 20 فروردین 58
از سفارت آمریکا در تهران
به وزیر خارجه واشنگتن
موضوع: ملاقات با معاون نخست‌وزیر " امیرانتظام "
1- تمام متن محرمانه‌ است.
2- دو روز پیش ( 7 آوریل ) برای عرض ادب با امیرانتظام معاون نخست‌وزیر، یک ملاقات داشتم. او را مطلع ساختم که بر مبنای ملاقات اخیر وزیر ( آمریکائی ) و کاردار جدید ایران در واشنگتن و همچنین مکالمه‌های اخیر من در وزارت‌خانه، ایالات متحده علاقمند است روابط خود را با ایران به حالت عادی برگرداند. و نیز متذکر شدم که علیرغم تغییرات انقلابی که در ایران بوقوع پیوسته، منافع مشترک می‌تواند پایه‌های روابط خوبی در آینده باشد. استقلال، ثبات، تمامیت ارضی و پیشرفت اقتصادی ایران برای ما دارای اهمیت شایانی است.
3- هم‌چنین به او گفتم بخاطر برخی دلایل، از زمان انقلاب تاکنون روابط ما در سطح پایین و محدودی بوده است. مهمترین این دلایل این بود که آبروریزی و مشکل و دردسری در روند روزمره دولت جدید پیش نیاید. من متذکر شدم که در این دوره مسئولیتم از ارائه نظریاتی که او و دیگران در مورد گامهایی که هر دو طرف در جهت عادی کردن روابط می‌توانند بردارند، قدردانی می‌کنم. و نیز پیشنهاد کردم که گفتگوهای بی‌پرده ای در اینجا و در واشنگتن داشته باشیم و اجازه ندهیم که سو‌ء ظن‌ها عمیق‌تر شود.
برای نمونه به تبلیغاتی اشاره کردم که شوروی در سراسر ایران به راه انداخته و در آن آمریکا را متهم به دخالت در کردستان و ترکمن صحرا نموده است و مطبوعات ایران نیز این تبلیغات را تکرار می‌کنند آیت الله خمینی خود نیز اخیرا گفته که عوامل آمریکا مسئول ناآرامیها در این دو ناحیه هستند. 1
من از او خواستم که به آیت‌الله اطمینان بدهد که علاقه اصلی آمریکا به استقلال و تمامیت ارضی ایران است و اینکه در حال حاضر و در آینده عملی در جهت بی‌ثباتی ایران انجام نخواهیم داد. 2
4- امیرانتظام گفت که دولت وی نیز همچنان خواهان روابط خوبی با آمریکاست و در عین حال خواهان روابط خوبی با سایر کشورها می باشد. او متذکر شد که بازرگان اخیرا این تمایل را بطور علنی اظهار داشته است. او گفت در عین حال ایالات متحده باید این را درک کند که در طول 25 سال دولت آمریکا وابستگی نزدیکی با رژیم سلطنتی سابق داشته و در سال 1953 ( 1332 ) علیرغم خواست مردم، شاه را به قدرت رساند. بهمین دلیل این موضوع قابل درک است که احساسات ضد آمریکایی در ایران شدید و گسترده باشد و عادی کردن روابط می‌بایست با دقت صورت گیرد او از اطمینان خاطری که آمریکا در مورد درگیر نبودن در حوادث ناراحت کننده داد، سپاسگزاری نمود و اظهار امیدواری کرد که این موضوع حقیقت داشته باشد.
5- در مورد مسائل دیگری که با معاون نخست‌وزیر مورد بحث قرار گرفت، بطور جداگانه گزارش خواهد شد.
تاریخ: 24/6/79 محرمانه ماره 36550/4/58
از: سفارت آمریکا تهران
به: سفارت آمریکا استکهلم
موضوع: سفیر ایران (جدید) در سوئد
1- متن کاملا محرمانه است.
2- عباس امیرانتظام به عنوان معاون نخست‌وزیر در دولت موقت اسلامی و انقلابی مهدی بازرگان زمانیکه در فوریه این سال به قدرت رسید خدمت می‌کرده است. او مسئول دفتر ارتباطات مطبوعات ( به عنوان سخنگوی دولت ) و امور خارجه و نخست‌وزیری بوده است.
3- امیرانتظام در حدود 46 سال دارد، او در نیمه 1950 با مدرک مهندسی الکترونیک از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد، او سپس در دانشگاه پاریس بود که مدرک فوق لیسانس گرفت. و در دانشگاه کالیفرنیا در برکلی مدرک مهندسی ساختمان را گرفت. طبق گزارشی که به ما رسیده است او با یک آمریکایی ازدواج کرد و بعد از فارغ‌التحصیل شدن برای مدتی در منطقه سانفرانسیسکو کار کرد. وقتیکه به ایران بازگشت ابتدا برای یک شرکت مشاور خصوصی کار کرد. اما بعدا شرکتهای خودش را که در کار وارد کردن لوازم سنگین بود، تأسیس کرد.
4- امیرانتظام یکی از مؤثرترین مدافعین عادی کردن روابط بین ایران و آمریکا در کابینه بازرگان بوده است. گاهگاهی بدلیل ارتباط آمریکایی‌اش به عنوان یک عامل آمریکا به او حمله شده است. اما او بطور کلی بوسیله این تهمت‌ها ترس به خودش راه نداده است. اخیرا در 21 ژوئن در یک مصاحبه مطبوعاتی با یک برخورد منطقی ضرورت تفاهم بین ایران و ایالات متحده را توضیح داد... لینگن
از: وزیر امور خارجه واشنگتن شماره: 6891
به: سفارت تهران – فوری، نسخه آن به کاخ سفید
گزارشگر: ونس VANCE
موضوع: مذاکره با امیرانتظام
تاریخ: 9 آگوست 79 برابر با 18 مرداد 58
خلاصه: انتظام نظراتی برای بهبود روابط ایران و آمریکا دارد. او به عنوان یک سفیر فوق‌العاده از طرف دولت موقت انقلابی ایران در اروپا خدمت می‌کند. انتظام نسبت به نفوذ مذهب افراطی در دولت و خمینی اظهار نگرانی می‌کند، اصطکاکهای قابل ملاحظه‌ای بین گروههای خیلی مذهبی (رادیکال) افراطی اطراف خمینی و کسانی که صرفا " مسلمانان خوب " در نهضت آزادی خوانده می‌شوند و هم اکنون دولت را اداره می‌کنند، وجود دارد. انتظام ظاهر شدن دوباره بختیار در صحنه سیاست را مسئله مهمی قلمداد نمی‌کند. اگر دولت بطور جدی عمل کند، خطر چپ مسئله‌ای نخواهد بود.
انتظام در مورد انتخابات، تشکیلات دولت موقت، تهدیدات خارجی و روابط خارجی سخنانی ایراد کرد...
انتظام در مورد انتخابات، تشکیلات دولت موقت، تهدیدات خارجی و روابط خارجی سخنانی ایراد کرد. هم اکنون پیشنهادهای اساسی اقتصادی بمنظور بهبود اوضاع اقتصادی بوسیله شورای انقلاب تحت بررسی است.
( جزوه‌های بیوگرافی – خلاصه تمام )
1- تمام متن سری است
2- در 5 آگوست ( 4 مرداد ) استمپل مقام سرویس خارجی، به منظور تبادل نظر با امیرانتظام ( سفیر ایران در سوئد ) در مورد مسائل جاری ایران، بسوی سوئد پرواز کرد. در دو روز گذشته حدود 5/4 ساعت گفتگو شد گزارشهای تلگرافی زیر مهمترین قسمتهای این گفتگوهاست و بصورت موضوعی تنظیم شده است.
3- استمپل گفتگو را با اطمینان خاطر و حسن نیت دولت آمریکا نسبت به دولت ایران شروع کرد. سپس گفتگوی مختصری در خصوص روابط ایران با آمریکا در پی آن انجام گرفت. مهمترین نکاتی که بوسیله امیرانتظام عنوان شد، عبارتند از:
الف: عادی کردن روابط با آمریکا باید به آهستگی پیش برود، تا سوء ظن کسانی را که نظر خوبی نسبت به آمریکا ندارند، برنیانگیزد.
ب: در رابطه با ارتباط با دولت موقت احتمالا بهترین شیوه حفظ تماس با خود نخست‌وزیر هر 20-15 روز یکبار می‌باشد. مسلما الان خیلی زود است که بشود با آیت الله خمینی ملاقات کرد.
ج: تبادل سفیر احتمالا در پاییز مناسب خواهد بود. شاید زمانی که دولت جدید دائمی مستقر شده باشد انتظام افرادی نظیر " ریچارد کاتن " و " رمزی کلارک " را بعنوان سفیر پیشنهاد [می] کند.
4- انتظام گفت چند چیز است که آمریکا برای نشان دادن صمیمیت خود نسبت به رژیم جدید می‌تواند انجام دهد. و اینها می‌تواند به دولت موقت ایران در برخورد با جنبشهای انقلابی داخل و خارج که نسبت به اعمال گذشته آمریکا عمیقا « نفرت دارند، کمک کند. شرح نطقه نظرها » الف – تهیه اطلاعاتی در مورد هر نوع تهدید داخلی که با حمایت خارجی صورت می‌گیرد.
ب – حداکثر کمک در مورد لوازم یدکی مورد نیاز ارتش.
ج – مبلغ 3/1 میلیارد دلار جریمه دیر کرد مربوط به بار پرداخت وامها را لغو کنید (SIC)
د- در تهیه مواد اولیه مورد نیاز صنایع، که برخی شرکتهای آمریکایی از فرستادن آنها خودداری می‌کنند، کمک شود.
ه- دفتر صدور ویزا در تهران را دوباره باز کنید زیرا هزاران ایرانی می‌خواهند که به آمریکا بروند. انتظام گفت: خود او شخصا می‌خواهد که دانشجویان زیادی به آمریکا و دیگر کشورهای انگلیسی زبان بروند. مثلا هندوستان امسال بجای 1500 ویزا که پارسال می‌داد 6000 ویزا برای دانشجویان ایرانی صادر کرد. او اظهار امیدواری کرد که آمریکا از آن پیروی کند.
5- استمپل گفت: که پیشنهادهای انتظام را گزارش خواهد کرد. و به دولت ایران اصرار خواهد کرد که در مورد لوازم یدکی نظامی و مواد اولیه کارخانه‌ها با سفارت در تماس باشند. برداشت ما چنین بود که جز در مواردی که صورت حسابها پرداخت نشده باشد، هیچ وقفه‌ای نباید صورت پذیرد.
در مورد سئوال مربوط به تکنسین‌های خارجی استمپل یادآور شد که فعالیت دادگاه انقلاب علیه خارجیان و زندانی کردن آنها یا جلوگیری از خروج آنها از کشور در مورد هیأت‌های تجاری آمریکا هم صورت گرفته و نهایتا به ضرر حل مسائل خواهد بود. در مورد ویزا به انتظام گفته شد که تسهیلات جدید آمریکا تا آخر آگوست آماده خواهد شد ولی پیش از گشایش باید مسائل امنیتی آن کاملا حل شود.
این بدان معنی است که کمیته‌های گاردهای فعلی سفارت باید بروند و بجای آنها پلیس یا افراد ارتشی متحدالشکل در بیرون محوطه گمارد شوند. انتظام یادداشت کرد و گفت که در ملاقات آینده‌اش در تهران در هفته آینده مسأله را فقط بخاطر جلب " رضایت خاطر ما " حل خواهد کرد.  استمپل به او توصیه کرد که در مورد بازگشتش به تهران با کاردار " لینگن " تماس بگیرد.
6- انتظام گفت که او از طرف نخست‌وزیر بعنوان " سفیر فوق‌العاده " در اروپا خدمت می‌کند تا انقلاب را به مقامات حساس توضیح داده و با مشکلاتی که در تمام این کشورها ظاهر می‌شود، درگیر شود تا این تاریخ تنها کسانی بعنوان سفیر انتصاب شده‌اند که یا ( مذهبی افراطی، فناتیک ) بودند و یا افراد قدرت‌طلب که هیچ نزدیکی با انقلاب ندارند او به این خاطر سوئد را بعنوان پایگاه انتخاب کرده چون که در روابط ایران و سوئد عملا هیچ مشکلی وجود ندارد و این دست او را باز می‌گزارد.
7- انتظام خیلی نگران نفوذ مذهب بر سیاست ایران بود. انتقال اخیر افراد شورای انقلاب به دولت و برعکس حالتی بود که در آن شورای انقلاب قدرت بیشتری بدست آورد تا از دست بدهد. شورای اخیر خبرگان شامل اکثریتی از روحانیون است و انتظار می‌رود که در یکماه آینده بررسی‌های خود را در مورد قانون اساسی تمام کند.
انتظام گفت که طرح فعلی شامل انجام رفراندوم قانون اساسی در نیمه سپتامبر و بعد انتخابات ریاست جمهوری و مجلس در یکماه یا یکماه و نیم خواهد بود خمینی آدم خوبی است و اعتقاد به برتری آخوندیسم در هر مورد ندارد. ولی او تحت فشار دائمی از جانب اطرافیان تندرو که خواهان برکنار کردن " مسلمانان خوب و خالص " و روی کار آوردن روحانیون می‌باشند، است. 3
انتظام به این حقیقت اقرار کرده که روحانیون در انتخابات آینده بیش از نیمی از کرسی‌های مجلس را به دست خواهند آورد. و به آمریکا و دیگران تذکر داد که مجبور خواهند بود به مدت چهار سال با روحانیون درگیر باشند. انتظام با تردید اظهار امیدواری کرد که میانه‌روها بعد از انتخابات بتوانند دولت را به دست آورند او این مسئله را برای بازگردانددن اعتماد به طبقه متوسط و نیز برای حیات اقتصادی ضروری می‌داند.
8ـ در جواب سئوال مستقیمی درباره بختیار در صحنه سیاست، انتظام مسئله را منتفی دانسته گفت که بختیار می‌کوشد کتاب خاطراتش را به اتمام برساند. او بختیار را تهدیدی برای دولت موقت نمی‌داند.
جبهه ملی و جبهه دموکراتیک قادر به رقابت با احزاب مذهبی در انتخابات نیستند و در صدد ایجاد آشوب نمی‌باشند. حزب جمهوری اسلامی به رهبری آیت‌الله بهشتی قوی‌ترین گروه خواهد شد. این مسئله انتظام را آزار می‌دهد. چون (بهشتی، رفسنجانی، موسوی) از مهم‌ترین روحانیونی هستندکه اصرار دارند که خمینی دولتی متشکل از روحانیون داشته باشد. انتظام گفت خوب است خمینی به تهران بیاید جایی که دولت موقت بتواند وی را بیش از سه ساعت در هفته ببیند.
9ـ‌در مورد ریاست جمهوری انتظام گفت که طالقانی و بهشتی در انتخابات شرکت خواهند کرد با وجود اینکه طالقانی خودش می‌گوید «نه» به عقیده انتظام بازرگان در مورد شرکت در انتخابات بی‌میل است معهذا شرکت خواهد کرد و وی بهترین انتخاب خواهد بود. اگر دولت موقت قاطع عمل کند و قدم‌های حساب شده بردارد فداییان و چپ‌ها مسئله‌ای نیستند انتظام خصوصا نگران حمایت خارجی شوروی، لیبایی‌ها و عراقی از گروه‌های قومی مخصوصا کردها و عرب‌ها بود.
(خوزستان)
به استثناء دخالت خارجی، اقوام و اقلیت‌های مذهبی مشکلات بزرگی نخواهد بود. انتظام گفت که عده زیادی از قانون اساسی جدید خوشحالند و کردها گر دولت موقت ارتش را به حرکت در آورد، حاضر به مصالحه خواهند بود.
10ـ انتظام نتایج دگرگونی‌های اخیر در دولت موقت را شرح داد او گفت پنج نفری که از شورای انقلاب وارد دولت موقت شده‌اند، حالا شناخته شده اند اما کسانی که از دولت به شورا رفته‌اند شناخته نشده‌اند. او به خاطر مسائل امنیتی از دادن نام آنها خودداری کرد. شورا به وسیله 25 نفر تثبیت شده است و به همین تعداد می‌ماند (این بیشتر از آن چیزی است که ادعا شده است) ارتباط بین شورا و دولت موقت بهتر شده است. آیت‌الله رفسنجانی معاون وزارت کشور شده و مسئولیت سپاه پاسداران را از دکتر چمران که معاون نخست وزیر بوده و اخیرا به سمت وزارت دفاع هم منصوب شده به دست گرفته است. دیگر معاون وزارت دفاع آیت‌الله خامنه‌ای است. همچین آیت‌الله مهدوی کنی نیز به وزارت کشور رفته که تصدی کمیته‌ها به عهده وی بوده است و همان نقش را در وزارت کشور به عهده دارد. این برنامه بیش از آنچه که انتظام فکر می‌کرده موفق بود.
محرمانه تهران 11089
موضوع ـ یزدی و انتظام ملاقات اطلاعاتی
از: سفارت آمریکا تهران
به: وزیر امور خارجه آمریکا
1ـ تمام متن محرمانه است 26/7/1358
2ـ بعدازظهر 15 اکتبر کاردار به همراه G. CAVE,R SMITH برای دو ساعت با وزیر خارجه یزدی و سفیر ایران در سوئد عباس امیر انتظام ملاقات کردند دکتر چمران هم قرار بود بیاید وی در کردستان بوده است.
3ـ کاردار مقدمتا توجه یزدی را به تفسیر تندی که در تاریخ 15 اکتبر از رادیو پخش شده بود جلب نمود یزدی موافقت کرد به مقاله نظری بیندازد و برخورد با مطبوعات مسئله اصلی در طی ملاقات بود. یزدی اصرار داشت که توطئه‌ای از طرف مطبوعات آمریکا بر علیه (انقلاب) ایران تدارک دیده شده و گفت که موقعی که نیویورک بوده عده زیادی از نمایندگان وسائل ارتباط جمعی آمریکا با وی ملاقات کردند وی نگفت چه کسانی و در کجا و کی ملاقات داشتند ما اثری از گزارش مطبوعاتی در مورد چنین ملاقاتی در موقع اقامت او در نیویورک پیدا نکردیم.
4ـ یزدی پرسید چه عکس‌العملی از طرف دولت آمریکا نسبت به ملاقات‌های وی با سایروس ونس و مقامات برجسته آمریکایی مشاهده شده؟ به یزدی گفته شد که از نظر مقامات آمریکایی خوب نبوده. ما توقع داشتیم که ملاقات با وزیر خارجه آمریکا پایه بهبود روابط ایران و آمریکا را بریزد. اما مواضعی که یزدی اتخاذ کرده به ما نشان داد که هر بهبودی در روابط دو جانبه ایران و آمریکا یک مرحله از آنچه پیش بینی می‌کردیم کندتر خواهد بود مسائل از واقعیات خود بزرگتر تصور شده بودند. در این ملاقات یزدی از ملاقات‌های اخیر آرامتر به نظر می‌رسید.
5ـ در زمانی‌ که گفتگو برای حل مشکلات قطعات یدکی و سایل نظامی جریان داشت وی (یزدی) تصدیق کرد بعضی از این مشلکات به علت عدم هماهنگی مؤثر از طرف دلوت ایران بوده اما او مؤکدا اظهار کرد که عملا در جستجوی شواهدی از حسن نیت آمریکا در جهت حل مشکلات می‌باشد. او از شنیدن مشکلات در منطقه امنیتی MOV خیلی ناراحت شد. وی گفت که نه سفارت و نه وزارت دفاع به وی در این رابطه حرفی نزده است. کاردار بر آمادگی دولت ایالات متحده در جهت حل مشکلات تأکید کرد. یزدی خاطر نشان کرد که مایل می‌باشد توسط گروه سه طرفه‌ای متشکل از سفارت، وزیر خارجه MONO, MFA وزارت دفاع یک هیأت فعالی برای مقابله با مشکلات تشکیل گردد.
6ـ هم امیر انتظام و هم یزدی به نظر می‌رسید که از ملاقات CAVE, SMITH راضی بودند یزدی مخصوصا نسبت به خلاصه‌ای که در مورد مسائل انرژی آمریکا بوده خیلی علاقه‌مند بود ولی از تأثیری که فسخ کردن قرار داد گاز شوروی بر روی برنامه‌های انرژی شوروی می‌گذارد بی‌خبر بود. او گفت ایرانیان می‌کوشند که قیمت نفت گار را از 72 سنت در هزار فوت مکعب بالاتر ببرند او همچنین نگران اتفاقات سیاسی که به خاطر اینکه شوروی بین 83-81 وارد کننده نفت خواهد شد ممکن بود صورت گیرد نگران بود و می‌پرسید منتظر چه جور فشارهایی باید باشد؟ او اشاره کرد که نظرات شوروی اخیرا خیلی دوستانه بوده.
7ـ در مورد اینکه روس‌ها وقتی که با نیاز وارد کردن نفت روبرو می‌شوند ممکن است چکار کنند موضعی که از طرف آمریکا گرفته شد این بود که اساسا ما علاقمند به بیان اطلاعات و واقعیات هستیم. ایرانیان خودشان باید نتیجه‌گیری بکنند. ما به یزدی خاطرنشان ساختیم که برای روس‌ها خیلی مشکل خواهد بود که پول نفت را در ارز قوی بدهند چون این جلوی پیشرفت اقتصادی را می‌گیرد. در حال حاضر 40% از در آمد تبادلات ارزی شوروی از نفت می‌آید و نتیجتا از دست دادن چنین در آمدی ضربه سهمگینی به برنامه‌های اقتصادی آنها خواهد بود. مسئله‌ای که این موضوع را حاد می‌کند این است که این ضربه نسبتا زود می‌آید. اول ما فکر می‌کنیم روس‌ها سعی خواهند کرد که نفت را در شرایط سهلی بخرند و احتمالا روی ایران فشار خواهند گذاشت تا با چنین قراردادی موافقت کنند. یزدی فکر می‌کرد که این خیلی بعید است که ایران با چنین برنامه‌ای موافقت کند.
8ـ طی بحث نفت موضوع رییس قبل شرکت نفت حسن نزیه توسط کاردار پیش کشیده شود یزدی توضیح داد که نزیه خطای مهمی کرده که با ایدئولوژی اسلامی انقلابی در افتاده است. آنطور که یزدی بیان کرد این یک اشتباه نابخشودنی از طرف نزیه بوده یزدی سعی کرد وضع نزیه و آندرویانگ در آمریکا را با هم تشبیه کند کاردار جواب داد که چنین تشابهی خیلی غلط است وقتی از محل نزیه پرسیده شد یزدی جواب داد که او زنده است و در تهران می‌باشد.......
پی نوشت ها:
1 - حضرت امام به حق آمریکا را مسؤول ناآرامی‌ها و اغتشاشات معرفی کردند که بمرور زمان که برخی از اسناد دخالت آمریکا در این قضایا افشا شده این حقیقت را به اثبات رساند و در این جا عامل آمریکایی سعی می‌کند – همانطور که در طول تاریخ سده‌های اخیر در روشنفکرانی چون تقی‌زاده، میرزا آقا خان کرمانی، سپهسالار و فروغی القاء کردند – خط و شعار و مرگ را به شوروی نسبت دهد در حالیکه با شعار " نه شرقی و نه غربی " و مرگ بر شوروی، او هم همانند آمریکا از انقلاب اسلامی، سیلی می‌خورد.
2- تحریک عراق به شروع جنگ تحمیلی هشت ساله، کودتای نوژه، تهاجم به طبس و... نشان می‌دهد که به قول استکبار مخصوصا آمریکای سیلی خورده، از انقلاب اسلامی هرگز اطمینان نباید کرد و هر کس غیر از این کند ساده‌اندیش بوده و دچار خسارت جبران ناپذیر خواهد شد. نمونه این کشورها که انقلاب کردند و به آمریکا نه نگفتند و گرفتار شدند کم نیست.
3- نیاز به توضیح نیست که اطلاق " مسلمانان خوب و خالص " به افراد نهضت آزادی !! و تندرو به روحانیون مفهومی جز ظاهر آن دارد. " مسلمان خوب و خالص " از دید نهضت آزادی کسانی هستند که نسبت به احکام دینی و اجرای حدود الهی در جامعه حساس نبوده و با آمریکا و جنایتهای متعدد او بدیده اغماض و رأفت می نگرند !! و از محاکمه و اعدام سردمداران و جنایتکاران رژیم شاه امثال نصیری و هویدا، متأسف هستند !! و تندرو به کسانی اطلاق می‌شد که مخالف حضور مجدد آمریکا در ایران بوده و اعتماد به او ندارند و بر اجرای اسلام پافشاری می‌نمایند. طرح مطلبی که در مورد حضرت امام شده است کودنی و کور باطنی این افراد بظاهر تحصیل کرده و روشنفکر را نشان می‌دهد که چنین سیمایی از امام در ذهنشان ترسیم کرده‌اند.


سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی 4 اسفند 1386