16 دی 1392

توتو: حضور اسرائیل در فلسطین، یادآور سیستم آپارتاید آفریقای جنوبی


توتو: حضور اسرائیل در فلسطین، یادآور سیستم آپارتاید آفریقای جنوبی

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، اسقف اعظم دزموند مپیلو توتو Desmond Mpilo Tutu) متولد اکتبر 1930 از فعالان صلح و از مهمترین رهبران جنبش ضد آپارتاید آفریقای جنوبی است. او نه تنها در ضدیت با آپارتاید کشورش فعالیت داشته، بلکه در مقابل دیگر اقدامات نژادپرستانه در جهان عکس‌العمل نشان داده است. 

توتو پس از پیروزی بر آپارتاید در آفریقای جنوبی «کمیتهٔ حقیقت و سازش» را تشکیل داد که ماهیتی کاملاً مسیحی داشت. این کمیته اعلام کرد که تمام کسانی که در دوران آپارتاید مرتکب نقض حقوق بشر شده‌اند، اگر به خطاهای خود اعتراف کنند، مورد بخشش قرار خواهند گرفت.

توتو در سال 1985 طی نامه‌ای رسمی به «اف. دابلیو کلارک» آخرین رهبر دوران آپارتاید از او می‌خواهد در گذرنامه‌اش به جای ملیت آفریقای جنوبی، ملیت «تعیین نشده» ثبت و چاپ شود. او در همین نامه سیاست نژاد پرستانه را آماج انتقادات شدید قرار داده و در توصیف آن از تعابیری مانند «کاملا شیطانی»، « مخالف اصول اخلاقی» استفاده می‌کند و البته در پایان این نامه، خطاب به آخرین رهبر آپارتاید آفریقای جنوبی ذکر عبارت «خداوند به شما خیر عطا کند» را هم فراموش نمی‌کند.

این چهره صلح‌طلب و محبوب جهانی که نلسون ماندلا پس از رهایی‌ از زندان بلافاصله به خانه او رفت، در خصوص اقدامات رژیم صهیونیستی در قبال فلسطین می‌گوید: «من در سرزمین‌های اشغالی فلسطین شاهد جداسازی‌های نژادی جاده‌ها و خانه‌ها بوده‌ام و این‌ها برایم شرایطی را یادآوری می‌کند که ما در آفریقای جنوبی تحت سلطه نژادپرستیِ سیستم آپارتاید داشتیم.»

آنچه که از نظر رسانه‌ای درباره دزمند توتو جالب توجه بوده، این نکته مهم است که اندیشه‌های این رهبر مبارزه با آپارتاید در برابر سیستم تبعیض‌نژادی دوران اخیر کاملا پنهان و غیررسانه‌ای باقی‌ماند و هیچ حرفی از این موضع‌گیری‌های او نشد؛ استفاده رسانه‌های غرب از دزموند توتو عموما استفاده‌ای ابزاری بود.

به نظر می‌رسد که جریان اصلی رسانه‌ای جهان تنها مایل است مبارزات پیشین توتو در برابر آپارتاید کشورش را نشان دهد، نه تقابل این صلح‌طلب آفریقایی را با آپارتاید نو و گسترده جهانی. این برخورد تنها با توتو وجود نداشته، اندیشمندان زیادی با سلطه رسانه‌ای غرب به طور واقعی به دنیا معرفی نشدند که هم‌میهن و دوست توتو یعنی نلسون ماندلا هم یکی دیگر از آنان است. در زیر برخی دیگر از اظهارنظرهای توتوی صلح‌طلب آمده است که کسی بر آن‌ها دست نگذاشت و آن را در سطح جهانی مطرح نکرد؛

توتو درباره ناعادلانه بودن معیارهای دست‌یابی یا عدم دستیابی به انرژی هسته‌ای بارها و بارها اعلام کرده که «مواجهه دوگانه با داشتن تسلیحات هسته‌ای باید از بین برود و اگر قرار است کشوری سلاح هسته‌ای نداشته باشد باید همه کشورها سلاح اتمی خود را نابود کنند.»

رهبر مبارزه با آپارتاید آفریقای جنوبی ادامه می‌دهد: «بنابراین این سوال به ذهن می‌رسد که چرا یک کشور در حال تولید تسلیحات هسته‌ای باید به هشدارهای روسیه و آمریکا توجه کند، در حالی که خود این کشورها هزاران کلاهک هسته‌ای آماده شلیک در اختیار دارند! چطور فرانسه، انگلیس و... می توانند انتظار داشته باشند دیگر کشورها در زمینه تکثیر نشدن سلاح هسته‌ای به اظهارات آنها عمل کنند، در حالیکه خودشان میلیاردها دلار برای نوسازی تجهیزات هسته‌ای شان هزینه می‌کنند؟»

توتو در واکنش به مقاومت غرب و اسرائیل در برابر دستیابی ایران به انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز هم گفته است: «اسرائیل به چه دلیل اصرار دارد که ایران نباید فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای داشته باشد، وقتی که خود تل‌آویو زرادخانه‌های اتمی در اختیار دارد؟»


تسنیم