22 آبان 1395
رونمایی از «فصلنامه مطالعات سیاست خارجی»
آئین رونمایی از «فصلنامه مطالعات سیاست خارجی» روز شنبه 22 آبان 1395 در ساختمان مشروطه مجلس شورای اسلامی برگزار شد. این مراسم با حضور سفرای سوریه، تونس و فلسطین، تعدادی از نمایندگان مجلس، و همچنین جمعی از فرهیختگان و پژوهشگران تاریخ معاصر ایران ترتیب یافت. در این مراسم آقای دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی طی سخنانی بر لزوم گردآوردن نخبگان در حوزه سیاست تاکید کرد و اظهار داشت:
حوزه سیاست به ویژه سیاست خارجی امری مشکل است. در بین علومی که برای حکمرانی نیاز است علم سیاست مشکلترین آنها است چرا که باید نظرات همه صاحبنظران را جمعآوری کند. لذا اهتمام به جمع شدن نخبگان حوزه سیاست و فکر کردن درباره موضوعات سیاسی از دریچههای مختلف کاری فانتزی نیست.
لاریجانی به تغییر شرایط در حوزه سیاست خارجی در چند دهه اخیر اشاره کرد و گفت: پیشتر بلوک شرق و غرب در دنیا حاکم بودند لذا تحلیلها سادهتر بود و این قطببندی سیطره خود را در حوزه سیاسی نشان میداد اما این سازمانبندی به هم ریخت.
وی با یادآوری مطرح شدن مدیریت جهانی پس از میان رفتن دنیای دو قطبی و عدم تداوم آن تصریح کرد: امروز با ارادههای مختلف در عرصه سیاست جهانی مواجهایم. ما چه در صحنه بینالمللی و چه منطقهای با حکومتها و قدرتهای غیرحکومتی خوشخیم و یا بدخیم همچون تروریستها مواجه هستیم. ولی به هر حال وجود دارند و تأثیر میگذارند. جنس آنها باید شناخته شود و نیز حوزه نفوذ آنها باید به دقت تحلیل و تأثیرگذاری آنها مشخص شود و کار در این زمینه خیلی فرمایشی نیست چرا که در غیر این صورت نمیتوان راهنمای درستی از داخل آن تدوین کرد.
لاریجانی گفت: اینگونه نیست که چون ما دلمان میخواهد شرایط به این سمت پیش رود، پس مطابق آن تحلیل کنیم؛ زیرا اینگونه تحلیل خیلی زود رنگ میبازد پس باید نیروهای حکومتی و غیر حکومتی را شناخت.
وی با اشاره به زمینههایی که موجب به وجود آمدن پدیده ها شده و یا قدرتها را به سمتی سوق میدهد، خاطرنشان کرد: این زمینهها ممکن است اجتماعی یا اقتصادی باشد اما ما کمتر به روندها توجه کرده و تحولات را نقطهای میبینیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: همانند پدیده تروریسم که یک زمان تروریستها در غارها زندگی میکردند اما تبدیل به پدیدهای شدند که شاخ و برگ پیدا کردند. اما اینکه آیا روند رشدشان صعودی است؟ کیفی است؟ و یا زیربناهایشان چیست؟ کمتر مورد توجه ما قرار میگیرد.
وی افزود: برخی تحولات در منطقه رخ میدهد که شکل ظاهری آن امنیتی است اما پایههای اقتصادی و فرهنگی دارد و باید نحوه نشو و نمای آنها را فهمید. پس نیازمند بحثهای تکنیکیتر در حوزههای اجتماعی و اقتصادی هستیم که حتی تحولات انتخابات هم متأثر از تحولات در این حوزهها است.
لاریجانی گفت: با توجه به پیچیدگیهای سیاست خارجی در ریشههای تحولات، اقتضا میکند که گروههای زیادی را جمع کرده و درباره مسائل تفکر کرده و آنها را واکاوی کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: این کار به دستگاه دیپلماسی و به کسانی که میخواهند سیاست خارجی را عمیقتر بررسی کنند، کمک میکند.
پس از سخنان رئیس مجلس شورای اسلامی با حضور وی و سفرای سوریه، تونس و فلسطین از شماره اول «فصلنامه مطالعات سیاست خارجی» رونمایی شد.
یادآوری میشود درنخستین شماره «فصلنامه مطالعات سیاست خارجی» که به مدیرمسئولی حجت الاسلام احمد خزایی و سردبیری حجت الاسلام حسین صفدری منتشر میشود، یک مصاحبه سیاسی با بشار اسد رئیس جمهور سوریه تحت عنوان « سوریه و آینده تحولات منطقه» و همچنین مقالاتی با عناوین زیر دیده میشود :
وضعیت جاری فلسطین و موازنه های نوین قدرت (دکتر منیر شفیق)، زمینه های ساختاری و پیامدهای راهبردی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (دکتر ابراهیم متقی)، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و راهبرد دولت جدید آمریکا در غرب آسیا (دکتر رضاداد درویش)، جایگاه توافق کمپ دیوید 2015 در استراتژی خاورمیانه ای آمریکا (دکتر محمد جمشیدی)، عربستان و سیاست خارجی آن کشور در دوره جدید (گفتگو با کارشناسان)، سابقه، زمینه ها و علل عادی سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی (دکتر سعدالله زارعی)، راهبرد امنیت ملی فدراسیون روسیه در معادلات غرب آسیا (دکتر محمدتقی نادری).