15 آذر 1392
تسهیل دسترسی نویسندگان به اسناد مربوط به انقلاب اسلامی و دفاع مقدس
محمدعلی قربانی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در این باره اظهار کرد: در این دوره از جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور، هم تعداد آثار و هم سطح کیفی آنها نسبت به دورههای پیشین بسیار پایین بود؛ بهگونهای که تعداد آثار مناسب، انگشتشمار بودند.
وی ادامه داد: نکته قابل توجه اینکه در این دوره، از سوی بیشتر مراکز و نهادهایی که متولی تولید و انتشار داستان انقلاب در کشور هستند، یا اصلا اثری دریافت نشده بود یا اینکه تعداد اینگونه آثار بسیار محدود بود.
داور بخش رمان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس سیزدهمین جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور توضیح داد: متاسفانه در این دوره از جایزه، حدود 15 داستان انقلاب دریافت شد. بقیه آثار، زندگینامه داستانی بودند که بسیار سطحی تالیف شدهاند و اغلب با قالب داستان فاصله دارند.
قربانی دلیل این معضل را در قیمت بالای کاغذ در سال گذشته دانست و گفت: متاسفانه با بالا رفتن قیمت کاغذ، بسیاری از ناشران حوزه داستان دست از کار کشیدند و حتی یک اثر تالیفی نیز منتشر نکردند. از طرفی، بیشتر نویسندگان از منتشر نشدن برخی آثار خود که مدتها پیش به سازمان یا ناشر ویژهای برای چاپ و انتشار سپرده بودند، دلگیر بودند. در نتیجه، انگیزهای برای تولید اثر جدید نداشتند بلکه در انتظار انتشار اثر پیشین خود نشسته بودند.
وی در پاسخ به این سوال که «برای ارتقای سطح کیفی آثار در دورههای بعد چه پیشنهادهایی ارایه میکنید؟» گفت: اغلب نویسندگان حوزههای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در جریانها و حرکتهای انقلابی حضور فعال داشتند و از نزدیک آن دوران و فضا را درک کرده بودند؛ متاسفانه این افراد اکنون یا چشم از این دنیا بستهاند یا اینکه به دلیل کهولت سن دیگر قادر به انجام فعالیت ویژهای نیستند. در نتیجه، نویسندگان نوقلم و جوان به این عرصه ورود پیدا کردهاند که اطلاعات چندانی از آن دوران ندارند و اغلب یافتههای خود را از دیدهها و شنیدههای خود از مطبوعات و فیلمها کسب کردهاند.
داور بخش رمان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس سیزدهمین جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور ادامه داد: در چنین شرایطی ضرورت دارد سازمانها و ارگانهایی که اطلاعات، اسناد و مدارک مربوط به دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را به عنوان گنجینه در خود حفظ کردهاند، در اختیار این نویسندگان جوان قرار دهند و فرآیند دسترسی به آنها را تسهیل کنند. در این صورت میتوان به تولید آثار غنی که از زاویه جدید به انقلاب اسلامی و دفاع مقدس میپردازند، امیدوار بود.
قربانی در پاسخ به این سوال که «آیا تصور نمیکنید توسعه جایزه ادبی شهید غنیپور، هم از نظر کمّی و کیفی آثار و هم از نظر جوایز، نیاز به حمایتهای جدی دارد؟» گفت: جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور یک رویداد فرهنگی مسجدی و خودگردان است که اغلب اعضای این رویداد را مدیران فرهنگی کشور تشکیل دادهاند. با این وجود که میدانیم برخی آثار عرضه شده به این جایزه قابلیت کسب نمره حدنصاب را ندارند اما معتقدیم که هر رویداد و جایزهای باید برگزیده و شایستهقدردانی داشته باشد.
وی ادامه داد: در هر دوره میکوشیم در هر بخش دست کم 6 اثر را به عنوان نامزد دریافت جایزه معرفی کنیم. زیرا بر اساس اذعان بسیاری از نویسندگان بر این باوریم که همین امر به نوبه خود باعث ایجاد انگیزه در آنها برای خلق آثار بیشتر و بهتر میشود.
داور بخش رمان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس سیزدهمین جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور اظهار کرد: همه فرآیندهای این جایزه بدون هیچگونه کمکی از سوی نهاد یا سازمان ویژهای انجام میشود. در این راستا اگر مراکز یا نهادهایی بخواهند به اجرای این رویداد فرهنگی کمک کنند، در اصل به خودشان کمک کردهاند؛ زیرا این فعالیت، فعالیتی دِلی و خدایی است. البته ناگفته نماند افرادی که در این جایزه برگزیده میشوند خودشان بارها اظهار کردهاند که توقع دریافت جایزه سنگین مالی ندارند اما این مجموعه در حد توان خود هر سال جوایزی را اهدا میکند.
ایبنا