31 فروردین 1393
محسن رضایی: از نظر تاکتیکی امام تعجب کردم
در جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران نقش فرماندهی امام خمینی(ره) بود که ملت ایران را به مقابله با استکبار مقاوم کرد؛ ایشان راهبردی اندیشیدند، راهبردی سخن گفتند و به صورت راهبردی جامعه را به سمت هدف تعیین شده، حرکت دادند.
محسن رضایی که در دوران جنگ فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بر عهده داشت، در بخشی از کتاب «جنگ به روایت فرمانده» به نقش فرماندهی امام خمینی(ره) پرداخته است.
***
در مورد فرماندهی جنگ من و برادرمان شهید صیاد شیرازی دو نفری مسائل تاکتیکی را تصمیم میگرفتیم؛ یعنی واسطهای نداشتیم اما مسائل کلی جنگ را با امام هماهنگ میکردیم.
از عملیات «والفجر مقدماتی» به بعد دوباره به یک صورتی دخالت مسئولان کشور در جنگ شروع شد وگرنه همه این پیروزیها که گفته شد فرماندهی آن فقط با حضرت امام(ره) بود و در مراتب پایین با من و برادرمان شهید صیاد شیرازی و هیچ کدام از مسئولان در آن دخالت نداشتند.
امام خمینی(ره) ساعتها وقت میگذاشتند برای این کار و با اینکه سن بالایی داشتند ولی کاملاً عملیاتی بودند و نظرات راهبردی و کلانی داشتند. ضمن اینکه از نظر تاکتیکی نیز گاهی مطالبی میگفتند که ما کاملاً تعجب میکردیم.
به عنوان نمونه هنگامی که برای عملیات خیبر رفته بودیم خدمت ایشان گزارش بدهیم، همین طور که گوش میکردند، گفتند: «شما مطمئن هستید که از عقب به شما حمله نمیشود؟» من تعجب کردم که چرا امام(ره) بحث تاکتیکی مطرح میکنند. می خواستم بگویم که نه حواسمان هست ولی یک لحظه توقف کردم و گفتم شاید امام چیزی میدانند؛ لذا از همان جا با تلفن به دوستان گفتم که بروید پشت آن نیرویی را که داخل هور فرو رفته و مستقر شده را بررسی کنید.
هنگامی که نیروها رفتند، متوجه شدند یک تیمی از عراقیها آمده و در حال شناسایی منطقه است که در این جریان یک افسر عراقی را با چند سرباز گرفته بودن.
حضرت امام خمینی(ره) نظامی نبودند و در مسائل تاکتیکی دخالت نمیکردند اما به نظر من ایشان کاملاً به مسائل جنگ مسلط بودند.
فارس