25 اردیبهشت 1402
سفر رسمی شاه و فرح به آمریکا در سال ۱۳۵۴
روزنامه اطلاعات؛ ۲۷ اردیبهشت 1354:
«دیدار رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از ایالات متحده آمریکا، امروز وارد سومین روز خود شد. شاهنشاه و شهبانو پنجشنبه هفته گذشته[۲۵ اردیبهشت] وارد واشنگتن شدند و در محوطه کاخ سفید، مورد استقبال رسمی قرار گرفتند...سفر شاهنشاه آریامهر به آمریکا، هفتمین سفر معظم له به آن کشور بود...شاهنشاه و پرزیدنت فورد در ساعت ۱۰ و ۳۵ دقیقه به وقت محلی پس از عبور از روی یک فرش قرمز رنگ، در جایگاه مخصوص قرار گرفتند...پس از نواخته شدن سلام شاهنشاهی و سرود ملی آمریکا، شاهنشاه و پرزیدنت فورد در حالی که به وسیله فرمانده واحدهای گارد احترام همراهی میشدند از این واحدها سان دیدند و مجدداً به طرف جایگاه مخصوص عزیمت کردند...
در این هنگام، پرزیدنت فورد در پشت تریبون که علامت ریاست جمهوری روی آن به چشم میخورد قرار گرفته و بیاناتی بدین شرح ایراد کردند:«برای من مایه افتخار است که به میهمانان عالیقدر خودم، اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو، یک بار دیگر به مناسبت تشریففرماییشان به پایتخت کشورمان خوشآمد میگویم. دیدار آن اعلیحضرت و علیاحضرت شهبانو از آمریکا، انعکاسی از مناسبات صمیمانه و قلبی است که بین رهبران دو کشور و نیز میان دو دولت ایالات متحده و ایران طی دوران متمادی وجود داشته است. دوستی میان ما، دوستی کهن و آزمایش شده است که به طور مسلّم در آینده نیز به همین صمیمیت باقی خواهد ماند. از هنگام آخرین دیدار آن اعلیحضرت از واشینگتن تاکنون جهان شاهد تحوّلات بسیاری بوده است ولی در تمامی این دوران، تعهد دولت ایالات متحده آمریکا به گسترش صلح[!] و پیشرفت جهان[!] همچنان ادامه یافته است. تعهد ما نسبت به تداوم مناسبات و همکاریهای سازنده با دوستانی چون ایران، حتی در زمانی که جهان در حال دگرگونی است همچنان ادامه یافته است. ما این دوستی را همچنان بر شالوده منافع و آرزوهای مشترکمان بنا میکنیم. ایالات متحده و ایران همکاریهای خود را در زمینههای گوناگون توسعه داده و تشدید کردهاند...».
در پاسخ پرزیدنت فورد، شاهنشاه آریامهر بیاناتی بدین شرح ایراد فرمودند:«...این نخستین بار نیست که از کشور شما دیدن میکنم...در گذشته دور ما به آمریکا به چشم دوست خود و نیز دوست همه مللی که بخاطر آزادی و نیکبختی میکوشند مینگریستیم. این احساس کشور ما درباره کشور شما و مردمش اکنون از هر زمان دیگر قویتر است. مایلم شما بدانید که در این دوستی از سوی ما هرگز تغییری پدید نخواهد آمد، زیرا این دوستی بر اساس منافع خودخواهانه بنا نشده است[!]، بلکه بیشتر بر پایه آرمانهای مشترکمان استوار گردیده است...».
پس از پایان بیانات شاهنشاه که با کفزدنهای رئیس جمهوری و جمعیت حاضر در محوطه کاخ سفید روبرو شد، شاهنشاه و پرزیدنت فورد و علیاحضرت شهبانو و خانم رئیس جمهوری وارد کاخ سفید شدند و روی بالکن کاخ مدتی به ابراز احساسات جمعیت با تکان دادن دست پاسخ گفتند.»