
22 فروردین 1404
چرایی اعدام رییس سازمان تربیتبدنی دوره پهلوی
شاداب عسگری- در تاریخ 21 فروردین 1358، آخرین جلسه محاکمه تعداد 11 نفر از مقامات سیاسی و نظامی ارشد رژیم پهلوی شامل رئیس مجلس شورای ملی، دو رئیس ساواک، رئیس سازمان تربیت بدنی، شهردار تهران، رئیس دادگاه فدائیان اسلام و افسران حزب توده، فرمانده گارد جاویدان، وزیران امور خارجه و کشاورزی و دو سناتور که بازجوئی و بازپرسی از آنها به پایان رسیده و با تکمیل سوابق حداقل یک مرحله دادگاه بدوی نیز تشکیل گردیده بود، این فرصت داده شد تا در دادگاه حضور یافته و آخرین دفاعیات خود را مطرح سازنند. یکی از این افراد سپهبد بازنشسته علی حجتکاشانی سپهبد ارتش شاهنشاهی ایران و از سال ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۶ معاون نخستوزیر و تا ۲۷ مرداد ۱۳۵۵ رئیس سازمان تربیت بدنی است، از جمله اتهامات او فساد مالی و همکاری او با ساواک بود . دادگاه، بعد از شنیدن آخرین دفاعیات او ، وارد شور شده و قضات با اجماع کامل اورا مجرم شناخته و محکوم به اعدام کرد. حکم صادره نیز در 22 فروردین 1358 به مرحله اجراء درآمد.
سپهبد بازنشسته علی حجتکاشانی:
خانوادهاش از متمولین مشهدی بوده و همسرش نیز دختر یکی از وزرای دوره قاجار بود. از مشاغل مهم وی میتوان به فرماندهی مرکز پیاده شیراز، وابسته نظامی ایران در بلژیک، بازرس ویژه ستاد بزرگ، رئیس هیئت نمایندگی نظامی ایران در کشور مغرب، معاون نخستوزیر و رئیس سازمان تربیت بدنی اشاره داشت. در سوابق خدمتی، ارزیابی او را در حد خوب و نقاط ضعفاش را مواردی همچون خودخواهی، بددهنی، تندخویی، عصبانیت، خودرأیی، یکدنده بودن و مادی برشمردهاند. وی که در میان اهالی جامعه ورزش معروف به «تیمسار حجت» بود از اردیبهشت سال ۱۳۵۱ و مقارن نهمین سال نخستوزیری امیرعباس هویدا معاون او و رئیس سازمان تربیت بدنی شد.
سازمان تربیت بدنی نیز مانند ساواک و اوقاف زیر نظر نخستوزیری بود و با این نگاه بخشی از اتهامات هویدا، دامان آنان را هم میگرفت. اتهام مالی نیز مرتبط با سوءاستفاده گسترده مالی وی در جریان ساخت دهکده بازیهای آسیایی تهران در سال ۱۹۷۴ بود. از جمله اقداماتی که او در اینخصوص اجرایی کرده بود، واگذاری قرارداد احداث پنج سالن در شمالغرب استادیوم آزادی بهمبلغ سی میلیون تومان بدون رعایت مقررات و با ترک مناقصه توسط تیمسار حجت به فرزندش مهندس رضا حجت، واگذار میشود.
از دیگر اتهامات مطرح پیرامون تیمسار حجتکاشانی، موضوع وابستگی و همکاری او بهعنوان یک نظامی با درجه بالای سپهبدی با ساواک بود که باعث بهوجود آمدن یکی از تاریکترین نقاط زندگی تیمسار حجت یعنی درگیری مسلحانه «خرمدره» گردید. ریشه اصلی این درگیری مسلحانه که در اردیبهشت سال ۱۳۵۴ روی داد، کشته شدن علیرضا پهلوی برادر شاه در یک سانحه هوایی بود اما برخی منابع علاوه بر آن، اختلافات فکری و مذهبی مجموعه کاترین عدل، بهمن حجت کاشانی و علی پاتریک پهلوی با نظام شاهنشاهی را، از دیگر دلایل این درگیری عنوان میکنند. این درگیری در نهایت با کشته شدن بهمن حجت کاشانی و کاترین عدل و بازداشت برادرزاده محمدرضا پهلوی به دست ساواک پایان میپذیرد. سپهبد حجت در دادگاه چنین گفت: «در مورد کاترین عدل و برادرزادهام باید بگویم خیلی دیر فهمیدم که آنها مجاهد بودند و با استبداد شاه میجنگند».