08 اسفند 1392

بررسی بیداری اسلامی و شاخص‌های آن در یک کتاب


بررسی بیداری اسلامی و شاخص‌های آن در یک کتاب

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، بیداری اسلامی به مجموعه تحرکات فکری-اجتماعی در جهان اسلام گویند که دارای ماهیتی اسلامی در حوزه اهداف، دغدغه‌ها، مسایل، شعارها و بازیگران است. نویسنده کتاب می‌کوشد که با روش‌های علمی، دیدگاه‌های حضرت امام خمینی(ره) و آیت‌الله خامنه‌ای در زمینه بیداری اسلامی را کشف، مطالعه و بررسی کند.

«مبانی نظری یا چارچوب نظری بیداری اسلامی بر اساس دیدگاه‌های امام خمینی (ره) و آیت‌الله خامنه‌ای چیست و به طور مشخص الگوی برآمده از آن چگونه است؟» سوال اصلی و محوری این کتاب است که نویسنده سعی می‌کند آن را پاسخ دهد و در این راستا نگاه ویژه‌ای به نقش رهبری، نخبگان و مردم در بیداری اسلامی هم دارد.

محورهای اساسی بحث این کتاب تعریف بیداری اسلامی و شاخص‌های آن، ضرورت و اهداف بیداری اسلامی، علل و عوامل ایجاد کننده بیداری اسلامی، عوامل موثر در ضعف یا شدت بیداری اسلامی، موانع و تهدیدهای فراروی بیداری اسلامی، نقش رهبری، نخبگان و مردم در بیداری اسلامی و پیامدهای محلی، منطقه‌ای و بین‌المللی بیداری اسلامی هستند.

این کتاب در یک مقدمه و چهار فصل با عناوین «بیداری اسلامی از نگاه امام خمینی(ره)»، «بیداری اسلامی از نگاه آیت‌الله خامنه‌ای»، «تحلیل تطبیقی دیدگاه‌های امام و رهبری در حوزه بیداری اسلامی» و «الگوی بیداری اسلامی از نگاه امام (ره) و رهبری» تنظیم شده است.

در فصل نخست کتاب، موضوع بیداری اسلامی از دیدگاه امام خمینی(ره) مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در این فصل محورها و دال‌های مرکزی بیانات امام (ره) با استفاده از روش تحلیل گفتمان مشخص و تبیین شده‌اند.

در فصل دوم کتاب بیانات و سخنرانی‌های آیت‌الله خامنه‌ای در زمینه بیداری اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند. همچنین تحلیل تطبیقی دیدگاه‌های امام (ره) و رهبری در حوزه بیداری اسلامی با استفاده از روش مقایسه دایمی، موضوعی است که در فصل سوم کتاب مورد واکاوی قرار گرفته است.

در فصل چهارم که فصل جمع‌بندی و نتیجه‌گیری است، الگوی بیدارسازی و بیداری اسلامی از منظر امام خمینی(ره) و رهبر انقلاب با تکیه بر دستاوردهای مختلف تحقیق ارایه می‌شود و این الگو، یک الگوی متحرک و دینامیکی است که علاوه بر داشتن عناصر ثابت و مشخص، می‌تواند در طی زمان با نیازها و ضرورت‌های زمان متکامل‌تر و پربارتر شود.

نویسنده در مقدمه این کتاب می‌نویسد: «آنچه در این کتاب آمده است تنها یک درآمد و آغازی بر مبحث مهم بیداری بزرگ اسلامی معاصر است که از زمان سید جمال‌الدین اسدآبادی در دو قرن اخیر شروع و با پیروزی انقلاب اسلامی یکی از آرمان‌های مهم آن تحقق و با آغاز بیداری اسلامی کنونی، مراحل دیگری از آن در حال شکل‌گیری است. این مراحل همگی باید به شکل یک فرایند طبیعی از بیدارگری، بیدارسازی و بیداری اسلامی مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته و مورد بحث و بررسی علمی دقیق قرار گیرند.»

چاپ نخست کتاب «مبانی نظری بیداری اسلامی از نگاه امام خمینی(ره) و آیت‌الله خامنه‌ای» به قلم حسن بشیر، در 396 صفحه، شمارگان یک‌هزار نسخه و بهای 11 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) و با همکاری پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، چاپ و در اختیار علاقه‌مندان این حوزه قرار گرفت.


ایبنا