14 اردیبهشت 1393
ثبت تاریخ شفاهی جنگ تحمیلی به شیوه فعلی آفت است
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) محمد درودیان، نویسنده و پژوهشگر جنگ تحمیلی، در «نشست تخصصی نقش مردم در دفاع مقدس و انعکاس آن در ادبیات پایداری» که عصر امروز، 13 اردیبهشت 93 به کوشش مجمع ناشران دفاع مقدس در سالن یاس بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد، با بیان اینکه در دوران دفاع مقدس «مقاومت» مهمترین مساله بود تصریح کرد: در زمینه مقاومت نیز مهمترین رویکرد، مقاومت مردمی و حضور مردم در جنگ بود.
وی با اشاره به اینکه در ابتدای دوران دفاع مقدس و در زمان بنی صدر، سپاه مجموعهای نامنظم بود که با حذف وی نظم خود را به دست آورد افزود: دفاع مقدس واکنش ما در مقابل تجاوز رژیم بعثی عراق بود ولی آنچه میان عراق و ایران رخ داد جنگ بود و عمل ایران دفاع مقدس بود.
دورودیان اضافه کرد: خون شهیدان و وجود آنان در دوران دفاع مقدس این جسارت را به نویسندگان میدهد که حقایق جنگ را مطرح کنند.
این نویسنده و پژوهشگر دفاع مقدس با طرح این سوال که «آیا ایران در جنگ با عراق غافلگیر شد؟» افزود: چه تعداد کتاب به این بّعد از جنگ پرداخته و این مهم را بررسی کرده تا در مقاطع و میدان های بعدی دچار حوادث آن زمان نشویم.
وی ادامه داد: پیوستگی و علاقه مردم با انقلاب اسلامی، دفاع مردمی در دوران دفاع مقدس را رقم زد.
درودیان با بیان اینکه مردم و باورهایشان موتور محرکه تمام فعالیتهای سیاسی و اجتماعی کشور هستند گفت: اکنون قدرت مردمی کشور تثبیت شده و همچنان امتداد دارد.
این نویسنده و پژوهشگر دفاع مقدس با اشاره به اینکه جنگ عراق علیه ایران به واسطه زمان 8 ساله، نقش مردم در ابعاد مختلف، وجود نهادها و سازمانها و تحولات اجتماعی گوناگون دارای ظرفیت های بسیار است تصریح کرد: این ظرفیت بیبدیل در تاریخ ایران بسیار تاثیرگذار است و تا صدسال هم ظرفیت و درونمایه هرگونه فعالیت هنری و ادبی را دارد و اگر ضعفی در اینگونه آثار ادبی، هنری و تاریخی دیده میشود، ناشی از ضعف ماست.
در این برنامه گلعلی بابایی با بیان اینکه از همان ابتدای جنگ، ردپای مردم در مقاومت ایران مشهود بود اظهار کرد: هرجایی که دشمن به کشور نفوذ کرد، مردم در مقابلش ایستادگی کردند، به همین دلیل هیچ یک از نیروهای ارتش و سپاه نمیتوانند ادعا کنند که در مقطعی از جنگ به طور مستقل موفقیتی بدست آوردهاند.
وی با اشاره به کمرنگ بودن نقش مردم در نشر دفاع مقدس، فیلمها و نمایشها افزود: «کتاب دا» نوشته زهرا حسینی، تنها بخشی از این نقش را دردوران دفاع مقدس مطرح کرده است.
بابایی با تاکید بر اینکه مقام معظم رهبری در تقریظهای خود نشان دادهاند که به عناصر مردمی جنگ توجه بسیار دارند تصریح کرد: همه امور در جنگ از اعزام نیرو، تشییع شهدا و ارسال کمکهای پشتیبانی توسط مردم صورت میگرفت که این نقش باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.
وی با اشاره به روایتهای شفاهی از جنگ و فعالیتهای این عرصه گفت: پرداختن به تاریخ شفاهی جنگ به شیوه کنونی، آفت است. تاریخ شفاهی میتواند منبع و مأخذی برای کارهای ادبی و هنری باشد اما به شیوه کنونی به ضرر برای نشر آثار دفاع مقدس تبدیل شده است.
ایبنا