18 تیر 1400
احمد جبرئیل و صَرف دفاع از فلسطین
احمد جبرئیل (۱۹۳۸-۲۰۲۱) مشهور به ابوجهاد از قدیمترین مبارزان فلسطینی بود. وی در سال ۱۹۳۸ در شهرک «یازور» در نزدیکی شهر ساحلی «یافا» در غرب فلسطین به دنیا آمد متولد شد. جبرئیل مؤسس جبهه مردمی برای آزادی فلسطین فرماندهی کل و رهبر آن از زمان تاسیس این جبهه در سال ۱۹۶۸ بود.
جبرئیل از پدری فلسطینی و مادری سوری متولد شد. او در سال ۱۹۴۸ به دنبال نخستین جنگ میان اعراب و رژیم صهیونیستی، به همراه خانواده خود به سوریه مهاجرت کرد و در قنیطره سکونت گزید. وی از رهبران فلسطینی بود که به مبارزه مسلحانه برای آزادی فلسطین از لوث صهیونیستها ایمان داشت.
او در جوانی به نیروی هوایی سوریه ملحق شد و در 30 سالگی جبهه خلق برای آزادی فلسطین را تأسیس کرد و مبارزه با اشغالگران سرزمین پدری اش را بطور مستقیم ادامه داد.
جبرئیل در سال ۱۹۵۹ یک سازمان شبه نظامی تحت عنوان «جبهه آزادی فلسطین» تاسیس کرد و پس از شکست تلاشهای در راستای ادغام آن با «جنبش آزادی بخش فلسطین» (فتح) به رهبری «یاسر عرفات»، در سال ۱۹۶۷ در تاسیس «جبهه خلق برای آزادی فلسطین» به رهبری «جورج حبش» شرکت کرد و به عنوان فرمانده شاخه نظامی آن منصوب شد با این حال در سال ۱۹۶۸ با جدایی از این جبهه، «جبهه مردمی برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل» را بنیان نهاد.
وی در جریان جنگ داخلی سال ۱۹۷۵ لبنان، در این کشور بوده و در مقاومت در برابر تجاوز رژیم صهیونیستی طی سالهای ۱۹۷۸ و ۱۹۸۲ شرکت داشته در حالی که جبهه خلق برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل نیز عملیات نظامی زیادی علیه این رژیم انجام داده است. او بر اجرای دو قرارداد مبادله اسرا میان جبهه و رژیم صهیونیستی طی سالهای ۱۹۷۹ و ۱۹۸۵ نظارت داشته جایی که طی آنها، در مجموع ۱۲۲۶ اسیر فلسطینی، عرب و خارجی در زندانهای این رژیم از جمله شیخ «احمد یاسین»، بنیانگذار «جنبش مقاومت اسلامی» (حماس) در برابر چهار سرباز صهیونیست آزاد شدند. جبرئیل که در سال ۱۹۹۳ از لبنان به سوریه نقل مکان کرده و در سال ۱۹۹۶ نیز از آن جا راهی ایران شده، در سال ۲۰۰۲ بار دیگر به سوریه بازگشته جایی که در دیدارهای آشتی گروههای فلسطینی شرکت کرده و در سال ۲۰۱۱ نیز پیمان آشتی ملی برآمده از «نشست قاهره» را به امضا رسانده است.
دبیرکل جبهه خلق برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل، هم پیمان راهبردی ایران و سوریه، عضو بیشتر ائتلافهای فلسطینی مخالف رویکرد سازش و مذاکره با رژیم صهیونیستی و در کشمکش با رهبری سازمان آزادی بخش فلسطین بوده، از نظر این رژیم یکی از سرسختترین دشمنان آن به شمار میآمده و به همین دلیل نیز بارها برای ربودن و ترور وی تلاش کرده است.
در جریان درگیری در منطقه بحمدون سه سرباز اسرائیلی از سوی جبهه مردمی برای آزادی فلسطین اسیر شدند. در چنین شرایطی در سال ۱۹۸۴ میلادی نیروهای اسرائیلی دختر خواهر احمد جبرئیل را گروکان گرفتند اما با ایستادگی احمد جبرئیل در مجموع ۱۱۵۰ تن اسیر فلسطینی، لبنانی، سوری و ژاپنی آزاد شدند.
وی حضرت امام خمینی را اینگونه توصیف می نمود: " او اسلام را از انزوا نجات داد. دیدگاه مرتجعانه نسبت به این دین را از میان برد و مقوله دین افیون ملت ها را منسوخ کرد و اسلام را در سطح بین المللی به عنوان یک نیاز انسانی در زمینه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، مادی و معنوی مطرح کرد. سید روح الله خمینی توانست جهان اسلام را از خواب بیدار کرده، به مسلمانان حیات جدیدی ببخشد.
جنبش مقاومت اسلامی «حماس» مدعی است «احمد جبرئیل» عمر خود را صَرف دفاع از فلسطین کرد. این جنبش، جبرئیل را یک رهبر ملی برای فلسطین توصیف و تأکید دارد: جبرئیل عمر خود را برای تحقق آرمان های فلسطین سپری کرد.
احمد جبرئیل مشهور به ابوجهاد است که به مبارزه مسلحانه برای آزادی فلسطین از لوث صهیونیستها، ایمان داشت و تا آخرین سال های عمرش نیز دست از مبارزه نکشید. جهاد احمد جبرئیل، فرزند وی نیز در سال 1381 در بیروت به دست عوامل موساد ترور شد.
جهاد احمد جبرئیل(۱۹۶۱ میلادی، دمشق، سوریه) از اعضای جبهه خلق برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل در لبنان و فرزند بزرگ احمد جبرئیل بود. وی در سال ۱۹۶۱ میلادی، در دمشق در سوریه به دنیا آمد. وی در لیبی دوره های نظامی را در سال های ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۳ پشت سر گذاشت و با درجه سرهنگ دومی فارغ التحصیل شد. زمان کشته شدن، وی در دانشگاه لبنان در رشته حقوق تحصیل می کرد. وی متأهل و دارای دو فرزند به نام احمد و علی بود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت شهادت ایشان طی پیامی به احمد جبرئیل عنوان داشتند: "با تاثر و تاسف خبر عروج خونین فرزند مجاهد و برومندتان آقای جهاد احمد جبرئیل را دریافت نمودم. برای شما که جهاد مستمر و پرافتخاری را در راه آرمان فلسطین در طول دهها سال پی گرفتهاید، این حادثهی دردناک نیز نشان دیگری از سرافرازی و اخلاص است و بر قدر و منزلت شما در نزد خدا و خلق خواهد افزود انشاءالله. این اولین و آخرین جنایت و حرکت تروریستی صهیونیستهای غاصب نبوده و نخواهد بود. اما همه آگاهند که اینگونه ترورها عزم مردم متدین و فداکار فلسطین را در راه مقاومت و جهاد تا پیروزی نهایی راسختر میکند و نشانههای فروپاشی دشمن اشغالگر را آشکارتر میسازد و به یقین دشمن صهیونیستی از اینگونه حرکتهای مذبوحانه طرفی نخواهد بست. از خداوند متعال میخواهم که به شما اجر، صبر و توانایی روزافزون دهد و آن شهید را مشمول رحمت خود فرماید.
احمد جبرئیل دبیر کل جبهه خلق برای آزادی فلسطین با اشاره به مواضع صریح و شفاف جمهوری اسلامی ایران در قبال اسرائیل و آمریکا مدعی بود که باید از کشور جمهوری اسلامی ایران درس گرفت.
او آرزو داشت تا روزی فرا برسد که تمام امت اسلام به مانند جمهوری اسلامی ایران به آمریکا نه بگویند و تمامی درخواست های خود را با صراحت اعلام کنند و اظهار امیدواری کرد روزی برسد که آمریکا دست از حمایت اسرائیل بردارد و واقعیت را بپذیرد.
دبیر کل جبهه خلق برای آزادی فلسطین تأسیس اسرائیل را با هدف گردآوری یهودیان نمی داتست بلکه تشکیل اسرائیل را یک طرح امپریالیستی تلقی می کرد که بر منطقه سیطره پیدا کند و در همین راستا این رژیم را به حدی مسلح کردند که به یک قدرت بازدارنده تبدیل شود.
احمد جبرئیل معتقد بود که مردم مسئولیت خود را برای مقاومت انجام داده اند و اضافه می کرد: این مقاومت بود که تمام امت های پایدار را به پیروزی رساند که مردم در لبنان، عراق، فلسطین، افغانستان و کلیه جهان توانستند به پیروزی نائل شوند.
وی تأکید داشت که 60 سال اسرائیل جنگ را به کشورهای عربی کشاند اما اکنون جنگ به داخل اسرائیل کشیده شده و طرح صهیونیستی رو به زوال است.
حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب در 17 تیرماه 1400طی پیامی در پی درگذشت احمد جبرائیل دبیر کل جبهه خلق برای آزادی فلسطین عنوان داشتند: " درگذشت مبارز خستگیناپذیر آقای احمد جبرائیل را به ملت فلسطین و همهی مجاهدان و فعالان عرصهی پر شور مبارزات فلسطین و همهی عناصر مقاومت در منطقهی غرب آسیا و به بازماندگان او تسلیت عرض میکنم. این مرد شجاع پر تلاش، عمر خود را به مبارزه برای میهن مغصوب و ملت مظلوم خود گذراندند. از خداوند برای او پاداشی جزیل میطلبم و رحمت و مغفرت الهی را برای او مسالت میکنم.
شایان ذکر است که این مبارز خستگی ناپذیر تا آخرین لحظه عمر خود دست از تلاش برای آزادی قبله اول مسلمین برنداشت واز زمره وفاداران حقیقی به آرمان فلسطین و حامیان راستین محور مقاومت بود که در طوفان حوادث نیز بر این صراط استوار ماند.
جبهه مردمی برای آزادی فلسطین (فرماندهی کل) در سال 1968 توسط احمد جبرئیل با انشعاب از جبهه مردمی برای آزادی فلسطین تأسیس شد. این سازمان در سوریه تشکیل شد و دفتر مرکزی آن در دمشق و پایگاه نظامی آن در جنوب لبنان قرار دارد. تمرکز بر روی فعالیت های نظامی و کاهش فعالیت های سیاسی خواسته اصلی احمد جبرئیل فرمانده شاخه نظامی جبهه مردمی برای آزادی فلسطین بود و همین مسئله باعث اختلاف او با جرج حبش دبیر کل سازمان بود که به انشعاب و ایجاد گروه جدید منجر شد. احمد جبرئیل به همراه طرفدارانش از سازمان خارج شدند و سازمان جدیدی را با افزودن نام فرماندهی کل به اسم سازمان پیشین اتخاذ کردند. این سازمان با جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) و جهاد اسلامی روابط نزدیکی دارد.
موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی