24 آذر 1399
چو بد کردی مباش ایمن ز آفات
احسان الله خان نمونه تاریخی قربانیان اعتماد به بیگانگان
احسان اللّه خان در ۲۴ آذر ۱۳۱۵ در باکو دستگیر شد. او متهم شد به «دست داشتن در فعالیتهای ضد شوروی، عاملیت بریتانیا و بعدها آلمان، عضویت در محفل تروتسکی- زینویف، فعالیت ضد کمینترن و ضد حزب کمونیست ایران» وی در مراحل نخست بازجویی زیر شکنجههای سخت جسمی قرار گرفت ولی با وجود این، همهٔ اتهامات را کلاً رد کرد. بازجویی در باکو پنج ماه به طول انجامید. در فروردین ۱۳۱۷ برای بازجوییهای بیشتر روانهٔ مسکو شد. در مسکو همان اتهامات به او زده شد، و او نیز، همچون پیش همهٔ اتهامات را رد کرد و بر بیگناهیاش پای فشرد.
احسان اللّه خان از بازداشتگاه به میکویان، که شخصیتی نافذ در دستگاه شوروی بود و با او از ایران آشنا بود، نامهای نوشت، همچنین نامههایی خطاب به یژوف Yozhev) )، رئیس ان.ک.و. د، و نیز استالین نوشت. او در این نامهها از سوابق خود به عنوان یک انقلابی وفادار و متعهد و اینکه ملقب به «رفیق سرخ» بوده یاد کرد. از این رهبران درخواست کرد که به نفع او مداخله کنند و اجازه دهند در «دادگاهی منصفانه و علنی» محاکمه شود. همهٔ آن نامهها البته بیپاسخ ماند. سرانجام در ۱۹ اسفند ۱۳۱۷ محاکمهاش در مسکو آغاز شد. در آن زمان او به شدت بیمار بود. در دادگاه مسکو، بار دیگر، همه اتهامات وارده را رد کرد و داشتن هرگونه ارتباط با سرویسهای اطلاعاتی آلمان و بریتانیا را تکذیب کرد. دادگاه او فقط ۲۰ دقیقه طول کشید. قاضی او را به مرگ محکوم کرد. صبح همان روز ۱۹ او را در مسکو به جوخهٔ اعدام سپردند.
احسان الله خان دوستدار نمونه تاریخی از اعتناد به قدرتهای خارجی برای ایجاد تحول در داخل کشور بود او که تصور می کرد می تواند با اتکاء به بلشویکهای حاکم بر روسیه که تازه به قدرت رسیده بودند ، از طریق تجزیه ایران دولت مرکزی را ساقط کند اما وقتی سران روسیه ترجیح دادند با رضاخان کنار بیایند و قرار داد 1921 را با ایران امضاء کردند. مجبور شد برای امنیت جانی به شوروی مهاجرت کند و در باکو اقامت گزید اما از انجا که قدرتهای سلطه جو اعیادی خود را رها نمی کنند او در جریان تصفیه های استالینی قربانی شد .