04 دی 1392

کودتای جان کری:ازمیانجیگری...


کودتای جان کری:ازمیانجیگری...

جان کری، وزیر خارجه آمریکا نهمین سفر دوره‌ای خود را برای مذاکرات اسراییل و فلسطین یازدهم دسامبر آغاز کرد. با این حال، طرح "ترتیبات امنیتی" که وی پیشنهاد کرد، نتیجه عکس داد و اکنون دارد تبدیل به بحرانی می‌شود که چونان بهمنی روز به روز بر دامنه‌اش افزوده می‌شود و مذاکره‌کنندگان فلسطینی را دچار این تردید می‌کند که نکند کری دارد کودتا می‌کند و به جای میانجی‌گری نقش دشمن را بازی می‌کند.

یاسر عبد ربه، دبیرکل کمیته اجرایی ساف گفت:ایده‌های کری موجب ایجاد بحرانی واقعی شده است و تلاش‌های وی را به بن‌بست و شکست کامل خواهد کشاند.

تشکیلات خودگردان با درخواست ازسرگیری مذاکرات و نیز دخالت آمریکا در این مذاکرات، درخواستی بی‌سابقه را مطرح کرد.اکنون مقامات فلسطینی با مشاهده به‌بن‌بست موجود در مذاکرات و نیز نحوه دخالت جان کری در مذاکرات، از طرح هر دو درخواستشان پشیمان شده‌اند.

سفر اخیر کری بیشتر برای کنترل خسارات ناشی از اعلام شکست طرح وی بود تا تسهیل مذاکرات دوجانبه میان اسراییل و تشکیلات خودگردان.وی ششم دسامبر گفت متخصصان مسایل امنیتی و دیپلمات‌های آمریکایی با هدایت ژنرال جان آلن، فرمانده سابق نیروهای آمریکایی در افغانستان این پیشنهاد را تهیه کرده‌اند و معتقدند می‌تواند به طرفین کمک کند به توافقی دست یابند.بر اساس برخی گزارش‌های درزیافته در رسانه های اسراییل مانند شبکه ده اسراییل، هاآرتص، معاریو، یدیعوت آحارنوت، و دبکافایل و نیز روزنامه رسمی فلسطینی الایام، طرح پیشنهادی کری شامل شش بند زیر است:

- ارتش‌زدایی از کشور آینده فلسطینیان.

- نظارت آمریکا بر عاری‌سازی این کشور از نیروی نظامی.

- قرارگرفتن گذرگاه مرزی فلسطین-اردن تحت کنترل مشترک اسراییل و فلسطین.

- حفظ حضور نظامی اسراییل در امتداد بخش غربی رود اردن بعد از تشکیل کشور فلسطین .

- نصب ایستگاه‌های هشداردهنده اسراییل در دامنه شرقی بلندی‌های کرانه باختری .

- تعویق بررسی وضعیت غزه (جدایی غزه از طرح کری برای کرانه باختری).

با این مفاد، آمریکا رسما اعلام می‌کند که شهرک‌های غیرقانونی اسراییل در کرانه باختری باید به اسراییل ملحق شود. این مساله را جرج بوش، رییس‌جمهور سابق آمریکا در نامه‌ای به آریل شارون، نخست وزیر سابق اسراییل در سال 2004 گفته بود و دولت فعلی باراک اوباما کماکان به مضمون آن متعهد است.

کری و دولت متبوع وی آشکارا در حال هماهنگ‌سازی کودتایی سیاسی هستند چون پیش‌شرطهای اسراییل را برای به‌رسمیت‌شناختن یک کشور فلسطینی دقیقا تصویب کرده و اولویت‌های طرف فلسطینی را نادیده گرفته اند. به این ترتیب، کری مرجع تصمیمات را که میز مذاکرات بود و اواخر ماه ژوئیه آن را برقرار ساخته بود بر هم زد. کری آن زمان گفت هدفش این است که در کمتر از نه ماه به فلسطینی‌ها و اسراییلی‌ها کمک کند به توافقی نهایی دست یابند.

اکنون باراک اوباما در موسسه سابان در واشنگتن می‌گوید "فرایندی موقت" در کار خواهد یود و فلسطینی‌ها خواسته‌هایشان را در توافقی خواهند یافت که قرار است غزه را از معادله جدا کند و فعلا هم کشور فلسطینی واقعی که وی زمانی قولش را داده بود تشکیل نخواهد شد. کری نیز درباره "چارچوب اصلی" و ایجاد "دستورالعمل" برای مذاکرات آتی سخن می‌گوید.

در واقع وی دارد یک "نقشه راه" ترسیم می‌کند. کری همچنین تلویحا گفت ممکن است مذاکرات از نه ماه هم بیشتر طول بکشد. این مساله از نظر فلسطینی‌ها چیزی نیست جز وقت‌کشی برای ایجاد هرچه بیشتر مناطق استعماری بر روی زمین‌های فلسطینیان.

طرح کری واکنش شدید "اردوگاه صلح‌طلبان" فلسطینی با هدایت فتح را در پی داشت که رهبری ساف را در دست دارد و در دو دهه گذشته، همه تخم‌مرغ های خود را در سبد آمریکا چیده است؛ چه رسد به اعضای جنبش فتح که از اول با ازسرگیری مذاکرات مخالف بودند، زیرا بیش از همه به میانجی‌گر آمریکایی اعتمادی نداشتند.

سازمان‌های غیرعضو ساف مانند حماس و الجهاد نیز از اساس با مذاکرات مخالف هستند. کری در سفرهای گذشته خود به اسراییلی‌ها درباره امکان بروز انتفاضه‌ای جدید هشدار داده است، اما الان خودش دارد زمینه را برای انتفاضه‌ای جدید فراهم می‌کند.

وی با این طرح نشان داد فقط به فکر امنیت اسراییل است. وی همچنین نشان داد امنیت اسراییل اولویت اصلی واشنگتن است، چه در مذاکرات هسته‌ای با ایران و چه در مذاکرات صلح با فلسطینیان. وی در مصاحبه مطبوعاتی خود در فرودگاه بن‌گوریون در ششم دسامبر بیست بار از واژه امنیت برای اسراییل استفاده کرد، اما اصلا درباره اشغال‌گری یا شهرک سازی اسراییل سخنی نگفت.

دغدغه امنیت اسراییل را نمی‌توان صرفا به عنوان تعهد صادقانه یک کهنه‌کار سیاست خارجی تعبیر کرد. واقع امر این است که کری دارد به مقامات فلسطین دیکته می‌کند که تنها راهشان این است که یا طرح وی را بپذیرند و یا پی کار خود بروند و البته اگر آنها گزینه اول را انتخاب کنند هدف نفرین مردم فلسطین قرار خواهند گرفت و اگر راه دوم را بروند، اسپانسرهای تشکیلات خودگردان به رهبری آمریکا به آنان پشت خواهند کرد.

ابومازن رئیس تشکیلات خودگران فلسطینی تا وقتی دوستانی نظیر کری دارد دیگر به دشمن احتیاج ندارد. جالب است که طرح کری موجب شده است فلسطینیان متفق‌القول شوند که اختلافات میان فلسطینیان باید برطرف شود و ساف در کرانه باختری با حماس در غزه به وحدت ملی برسد تا فلسطینیان بتوانند در برابر کودتای کری بایستند.

البته این مساله کماکان گروگان تصمیم‌گیری شخص ابومازن است که هنوز دارد خلاف جریان ملی شنا می‌کند زیرا تنها هدف حیات سیاسی وی ایجاد صلح از طریق مذاکره بوده است.


قدسنا