12 بهمن 1392
اولین یار امام که از هواپیمای حامل امام خارج شد که بود
به گزارش خبرنگار تاریخ خبرگزاری فارس، یاران امام خمینی(ره) در همراهی ایشان در به پیروزی رساندن انقلاب از هیچ تلاش و کوششی دریغ نمی کردند.
آنها با تأسی از فرهنگ محرم زمینه آگاه سازی مردم و هدایت آنها به مسیر انقلاب را فراهم می کردند.
شهید عراقی از جمله یاران امام(ره) است که جوانی خود را در راه انقلاب گذاشت او مشقات فراوانی را متحمل شد تا شکوه انقلاب را با چشمان خود ببیند.
همواره ایام محرم در بین مردم از شور و اشتیاق خاصی نسبت به سرور آزادگان و شهدای کربلا برخوردار بوده است. و این خود زمان مناسبی است تا از این فرصت کمال استفاده در راه روشنگری صورت پذیرد.
در نقل خاطرات شهید عراقی چنین آمده است: «بچه ها مقدمات دسته عاشورا را فراهم کردند. این دفعه از مسجدشاه قرار شده بود راه بیفتیم بیاییم خیابان سیروس و از آنجا هم بیاییم مجلس و از آنجا برویم به طرف دانشگاه. عکسهای بزرگی از حاج آقا انداخته و آماده شده بود و پلاکاردها هم همان پلاکاردهای سال گذشته یک مقدارش بود.
شهید عراقی عنصری زندان آزموده بود که سابقه او به دوران زندان همراه با فدائیان اسلام، زندان در شهرستان قزوین، زندان در عاشورای 1343 باز می گشت. هنگامی که رهبر کبیر انقلاب به کشور بازگشتند، شهید عراقی از جمله یاران نزدیکی بودند که ایشان را همراهی می کردند.
نشریه امید جوان این بازگشت را چنین ترسیم کرده است: «در آن روز لحظه ای که پرواز انقلاب در فرودگاه نشست و همه چشم ها و دوربین ها به روی درب خروجی هواپیما نشانه رفته بود، تا اینکه اولین نفر از هواپیما خارج شد روی پله ها ایستاد و به این طرف و آن طرف نگاهی انداخت و در حالی که از پله ها پائین می آمد باز همه چیز و همه کس را مواظب بود. در آن لحظه این سؤال برای همه خبرنگاران داخلی و خارجی مطرح بود که او کیست؟... بعدا فهمیدیم کسی که قبل از همه از هواپیما خارج شد حاج مهدی عراقی از یاران صمیمی حضرت امام(ره) بود.»
در یکی از اسناد ساواک به تاریخ 20/7/44 در مورد شهید عراقی آمده است.
از: ساواک
به تیمسار ریاست اداره دادرسی ارتش (بازپرس شعبه3)
تاریخ: 20/7/44
شماره: 35225/316
درباره: مهدی فرزند حاج غلامعلی شهرت ابراهیم عراقی
عطف به 1316/303-7/7/44
سوابقی از نامبرده بالا در خرداد ماه سال 42 در ساواک موجود نمی باشد. لکن مشارالیه به اتهام اقدام بر ضد امنیت داخلی مملکت و ایراد ضرب و جرح به مأمورین انتظامی در خرداد ماه سال 43 دستگیر و طبق قرار صادره از طرف بازپرسی شعبه 7 اداره دادرسی ارتش بازداشت و در مورد اقدام بر ضد امنیت داخلی کشور قرار منع پیگرد وی صادر گردیده است. ضمنا یاد شده از جمله متهمین شرکت در توطئه قتل مرحوم منصور نخست وزیر فقید بوده که طبق رأی صادره از دادگاه تجدید نظر شماره 1 اداره دادرسی ارتش به اعدام محکوم لکن به فرمان مطاع شاهانه مشمول یک درجه عفو واقع و در نتیجه محکومیت وی به حبس دائم با کار تبدیل می گردد.
رئیس سازمان اطلاعات و امنیت کشور سپهبد نصیری
از طرف..
شهید عراقی که عاشق مخلص و مرید صادق امام«ره» بود در هر صحنه ای که وارد شد براساس ادای تکلیف، حضور یافت، و لحظه ای از انجام وظیفه غفلت نکرد. در یکی از اسناد ساواک آمده است.
به عرض می رسد تاریخ 2/6/37(1357)
از 383
موضوع اظهارات محمدمهدی ابراهیم عراقی
نامبرده بالا در یک مذاکره خصوصی در مورد نحوه تماس و اخذ اعلامیه ها و سخنرانی آیت الله خمینی اظهار داشت: پس از هر سخنرانی از طریق تلفن فردی که برای رژیم ناشناخته است با نجف تماس گرفته شده و سخنرانی بطور کامل قرائت و نوشته می شود تا بدون وقفه در داخل کشور همزمان تکثیر و انتشار یابد. در این مورد بعضی اوقات از نجف مطالب مزبور به انگلستان دیکته شده و از انگلیس به حاجی عراقی و دارو دسته اش می رسد.
احتراما به استحضار می رسد سجده ای2/6/37(1357)
عراقی باید با تمام امکانات مراقبت شود ثابتی
بنابراین گزارش، محمد مهدی ابراهیمی عراقی فرزند غلامعلی در 1309 هجری شمسی در یکی از محلات جنوب تهران دیده به جهان گشود.
او دوران دبیرستان را در دارالفنون نیمه تمام رها کرد و بخاطر مشکلات اقتصادی و معیشتی به تلاش معاش روی آورد.
عراقی در سن 16 سالگی با فدائیان اسلام آشنا شد و با شهید نواب صفوی مرتبط شد.
او به سرعت توانست به داخل شورای مرکزی فدائیان اسلام راه یابد. در دوران حکومت مصدق وی رابط فعال نواب صفوی و آیتالله کاشانی با دولت بود. در جریان بازداشت نواب صفوی در سال 1330 مهدی عراقی به همراه 52 نفر دیگر معترضانه وارد زندان قصر شدند و در محوطه آن متحصن شدند. اما با یورش مأموران بسیاری از متحصنین از جمله مهدی عراقی بازداشت شدند. عراقی تا تیر 1331 به مدت 6 ماه در زندان بود.
حاج مهدی عراقی در سال 1335 ازدواج کرد. امیر، محمود و حسام سه فرزند عراقی، حاصل این ازدواج هستند.
پس از رحلت آیتالله بروجردی در 1340، مرحوم عراقی مجذوب شخصیت امام خمینی شد.
او با رهنمودهای حضرت امام و با هدف ایجاد وحدت در صف گروههای مبارز توانست چند گروه اسلامی را متشکل ساخته، زمینه شکلگیری مجموعهای به نام «جمعیت مؤتلفه اسلامی» را فراهم آورد.
او همچنین در حادثه حمله به فیضیه در فروردین 1342 همراه با تعدادی از مبارزین، حراست از بیت امام را به عهده گرفت.
عراقی سپس به تهران آمد و تظاهرات بزرگ تاسوعا و عاشورای حسینی علیه رژیم شاه را سازمان داد.
وی در آن زمان در تعطیل کردن بازار تهران تصمیم گیرنده اصلی بود و در حرکت دادن علماء و مراجع از حوزهها به سوی مراکز شهرها و شهرستانها، نقش مؤثری داشت.
پس از آزادی امام از زندان در مرداد 1342 نیز افراد جمعیت مؤتلفه اسلامی که تحت نفوذ مرحوم عراقی بودند، مسئولیت مراقبت از بیت امام را بر عهده داشتند.
حاج مهدی عراقی در تظاهرات اولین سالگرد حادثه 15 خرداد در تهران همراه با دهها نفر دیگر دستگیر شد و 2 ماه در زندان بود. او پس از تبعید امام به ترکیه، برای پیگیری مبارزه علیه رژیم شاه شاخه نظامی جمعیت مؤتلفه را سازمان تازهای بخشید. اولین دستاورد این اقدام، ترور حسنعلی منصور نخستوزیر وقت در بهمن همان سال به فاصله کمتر از 3 ماه پس از تبعید امام بود.
عراقی پیش از آن در عملیات اعدام، هژیر (1328) و رزمآرا (1329) نیز نقش داشت. در پی ترور حسنعلی منصور بسیاری از اعضای جمعیت مؤتلفه بازداشت شدند و از جمله عراقی در 19 بهمن دستگیر شد و به مدت 13 سال در زندان ماند. او در زندان شکنجه و محکوم به اعدام شد.
در اعتراض به صدور حکم اعدام عراقی حوزه علمیه قم تعطیل شد و طلاب در منزل مراجع تحصن کردند. سپس حکم اعدام عراقی به حبس ابد تغییر کرد و وی به زندان قصر منتقل شد.
او در 1348 مدتی به زندان برازجان منتقل شد اما در بهمن 1355 از زندان آزاد شد. با شروع انقلاب به توصیه شهید بهشتی برای سر و سامان دادن به وضع محل اسکان امام خمینی رهسپار نوفللوشاتو در پاریس شد.
او مدیریت داخلی بیت امام را بر عهده گرفت و سپس به توصیه مشارالیه برای سازماندهی تظاهرات تاسوعا و عاشورای 1357 به تهران بازگشت. او پس از انجام موفقیتآمیز این تظاهرات مجدداً رهسپار فرانسه شد و سپس همراه امام به تهران بازگشت.
پس از پیروزی انقلاب، عراقی ابتدا به حکم امام خمینی به ریاست زندان قصر منصوب شد. سپس به ریاست شورای مرکزی بنیاد مستضعفان درآمد و در همین سمت بود که مدتی سرپرستی امور مالی روزنامه کیهان را بر عهده گرفت.
او در صبح روز چهارم شهریور 1358 هنگامی که به اتفاق فرزند خود حسام عازم محل کار خود بود، توسط سه موتور سوار که عضو گروه فرقان بودند ترور شد و همراه با فرزندش به شهادت رسید.
وی در قم در جوار حرم حضرت معصومه دفن شد.
فارس،