04 اسفند 1392
خاطرات دکتر شمسالدین مجابی
در تدوین و نگارش تاریخ انقلاب اسلامی سه دسته منابع مورد نیاز است: نخست اسناد و منابع مکتوب و غیرمکتوب (صوتی و تصویری) که مستندات این انقلاب عظیم بهشمار میروند. دوم، خاطرات و یادداشتهای افراد و شخصیتهای دستاندرکار انقلاب در گویاسازی و شرح و بسط ابعاد و زوایای تاریخ انقلاب اسلامی و سوم، منابع کتابخانهای که محقق نیازمند مراجعه به آن میباشد.
مرکز اسناد انقلاب اسلامی از بدو تأسیس خود تلاش بسیاری در تهیه و انتشار منابع و مآخذ تاریخنگاری انقلاب اسلامی کرده است. از جملهی این خاطرات، خاطرات دکترسیدشمسالدین مجابی است که در نوع خود ویژگیها و شیوههای خاصی دارد که آن را از سایر خاطرات مشخص میسازد.
خاطرات دکتر سیدشمسالدین مجابی ناگفتههای بسیاری از حوادث تاریخ معاصر ایران را روایت میکند که در منابع دیگر به این دقت و صراحت یافت نمیشود. بخشی از این حوادث در فاصلهی سالهای 1342 تا 1346 رویداده است که با آزادی راوی از زندان خاتمه مییابد. بخش مهم خاطرات ایشان به وقایع اتفاق افتاده در پاریس میپردازد. در این بخش فعالیتهای دانشجویان ایرانی اعم از چپ و مذهبی و فعالیتهای ساواک روایت شدهاست. در این میان، گفتههای منتشرنشدهی بسیاری از سازمان مجاهدین خلق (منافقین)، بنیصدر و قطبزاده بیان میگردد. بخش مهم خاطرات دکتر سیدشمسالدین مجابی به دورهی اقامت امامخمینی در فرانسه و در ادامه به انقلاب اسلامی تا پیروزی و بعد از آن مربوط میشود که به این دقت روایت نشده است.
مرکز اسناد انقلاب اسلامی