25 مرداد 1393
گزارشی از آثار مستندسازان ایرانی با موضوع جنگ ۳۳ روزه لبنان
جنگ 33 روزه رژیم صهیونیستی علیه مردم لبنان یکی از اتفاقات چندسال اخیر است که مورد توجه تعدادی از فیلمسازان انقلاب قرار گرفته است. در مستندهایی که در چندسال اخیر در مورد این رویداد ساخته شده است از جنبههای مختلفی به این حادثه پرداخته شده است. از نگاه تاریخی گرفته تا بررسی مسائل نظامی، از بررسی دلایل شکلگیری جنگ تا بررسی استفاده از سلاحهای کشنده و نامتعارف توسط رژیم صهیونیستی.
به مناسبت سالروز پیروزی حزب الله لبنان در این جنگ که به نام روز مقاومت اسلامی نام گرفته است، عمارفیلم تعدادی از این مستندها را معرفی کرده است که در ادامه میخوانید.
مستند 33 روز جنگ؛ تحلیل نظامی جنگ 33 روزه
مستند پنج قسمتی 33 روز جنگ به بررسی و تحلیل نظامی این جنگ میپردازد. این مجموعه خوش ساخت دربرگیرنده اظهارنظرهای چهرههای رسمی از دو طرف جنگ و گفتگوهایی با کارشناسان برجسته نظامی از چندین کشور میباشد.
این مستند اطلاعات نسبتاً جامعی از ابعاد و دلایل شکست نیروهای رژیم صهیونیستی در جنگ 33 روزه ارائه میدهد.
به گفته محمدرضا محمدی نجات، تهیه کننده و کارگردان مستند «33 روز جنگ»، این اثر به تازگی از شبکه المنار لبنان نیز پخش شده است.
مجموعه مستند نسیم حیات؛ روایت رشادتهای رزمندگان
این مستند به کارگردانی وحید فرجی و محمد صراف در شش قسمت حدود 25 دقیقهای، مقاومت مردم لبنان علیه اشغالگران در طی جنگ 33 روزه رژیم صهیونیستی بر علیه این مردم را روایت میکند.
قسمت اول این مجموعه با عنوان «عیتاالشعب» روایتی از حماسههایی است که جوانان روستای عیتاالشعب از ابتدای جنگ 33 روزه خلق نمودند، مردم روستا از مقاومت جوانانشان میگویند.
قسمت دوم با عنوان «شهید حسان» روایت زندگی یکی از شهدای مقاومت در روستای عیتاالشعب است. خانوادهٔ شهید محمود محمد عقیق (شهید حسان) از رشادتهای فرزندشان میگویند.
قسمت سوم از این مجموعه با عنوان «شهید حاج قاسم» روایتی عاطفی از زبان دختر، همسر و مادر یکی دیگر از شهدای حزب الله است.
قسمت چهارم این مستند با عنوان «شهید بلال» روایت مقاومت سلحشورانه شهید حاج علی محمود صالح میباشد که دلاورانه در برابر ورود تانکهای مرکاوا به روستا مقاومت کرد و نام خود را به عنوان تخریب کننده افسانه مرکاوا ثبت نمود.
در قسمت پنجم این مستند با عنوان «علی شعیب»، خبرنگار المنار حمله رژیم صهیونیستی به شهرک خیام و پایداری مردم آن را روایت میکند، شهرکی که تنها 3-4 کیلومتر با خاک غصب شده توسط این رژیم فاصله دارد.
قسمت ششم و پایانی این مستند با عنوان «دختران آفتاب»، کشتار بیرحمانه رژیم صهیونیستی در روستای قانا توسط دختران آن سرزمین روایت میشود. دخترانی که بسیاری از خانوادهشان در آن حمله به شهادت رسیدهاند.
حزب الله در این جنگ به پیروزی نرسید، مگر به واسطه حماسهها و رشادتهای رزمندگان مقاومت اسلامی و پایمردی زنان و مردانی که در بدترین شرایط در روستاها و شرایط جنوب لبنان ماندند و حاضر به خروج از صحنه نشدند.
مجموعه مستند ضاحیه؛ نمایی از مقاومت مردم
مستند «ضاحیه» روایتی از 33 روز مقاومت مردم شیعهٔ لبنان است، روزها و شبهایی که بمباران بود و تنها سلاح آنها ایمان.
این مستند 6 قسمتی به کارگردانی مرتضی شعبانی، شامل قسمتهای «زینب، کلاس درس، جوانههای نو، بچههای قانا، روزهای عیترون و ضاحیه» است. در این شش قسمت با مردمی گفتگو میشود که خانه یا عضوی از خانواده خود را از دست دادهاند، اما همچنان مقاوم ایستادهاند و و هرگاه دوربین در روبروی آنها قرار میگیرد میگویند «ما از اسرائیل نمیترسیم...»، «با سیدحسن نصرالله هستیم تا مرگ»، «فدای سر سیدحسن».
مستند سلام حزب الله؛ اثبات سستتر از خانه عنکبوت بودن اسرائیل
این مستند 24 دقیقهای، به کارگردانی حسین مهدویان به بررسی ریشههای وقوع جنگ 33 روزه علیه حزب الله میپردازد. این مستند از آنجا آغاز میشود که در دوازدهم جولای 2006 میلادی، رزمندگان حزب الله دو سرباز اسرائیلی را در مرز لبنان و فلسطین اشغالی به اسارت گرفتند. مقاومت اسلامی این اقدام را پاسخی میدانست به خیانت صهیونیستها به هنگام تبادل اسرا در سال 2004؛ همانطور که سیدحسن نصرالله وعده داده بود و اسرائیلیها به خوبی میدانستند که او به قول خود عمل میکند. این مستند در ادامه به چگونگی شکل گیری حزب الله لبنان و آنچه از آن زمان تا اولین پیروزی حزب الله لبنان در بیرون راندن رژیم صهیونیستی از جنوب لبنان، میپردازد.
از اولین روز اقدام حزب الله، اسرائیل که از یافتن سربازان خود مأیوس شده بود، از هوا، دریا و در زیر شدیدترین آتش توپخانه، شهر صور و بعد از آن تمام نقاط لبنان را مورد حمله قرار داد، اما در نهایت با مقاومت مردم و رشادتهای سربازان حزب الله، صحبت سید حسن نصرالله در مورد سستتر بودن اسرائیل از خانه عنکبوت به اثبات رسید.
مستند مقاومت اسلامی در لبنان؛ یک روایت تاریخی کوتاه از حزب الله
مستند کوتاه «مقاومت اسلامی در لبنان» روایتی تاریخی از اولین جرقههای شکل گیری حزب الله لبنان در ژوئن 1982 و اعلام موجودیت آن در 1985 است و به شکست فتنهٔ صهیونیستی آمریکایی سال 2005 ختم میشود که موجب افزایش محبوبیت حزب الله در لبنان شد.
این مستند کوتاه 5 دقیقهای توسط مرتضی پایهشناس تولید شده است.
مستند فرزندان جبل عامل؛ مرور رشادت رهبران حزب الله
مستند «فرزندان جبل عامل» مروری مختصر بر مقاومت فرزندان جبل عامل، امام موسی صدر، سید عباس موسوی و سید حسن نصر الله است. این مستند با نگاهی تاریخی، سرگذشت شکل گیری مقاومت اسلامی شیعیان در جنوب لبنان به رهبری امام موسی صدر را روایت میکند.
در این مستند تصاویر کمتر دیده شدهای از امام موسی صدر و شهید چمران استفاده شده است.
حسین محمودیان و سید احسان اصغرزاده کارگردانهای این مستند 28 دقیقهای هستند.
مستند سه سوی میدان جنگ؛ تیر خلاص مقاومت
مستند «سه سوی میدان جنگ» به کارگردانی محمدحسین مهدویان، روایت نبرد سنگین نیروهای مقاومت با سربازان اسرائیلی در دشت خیام است که در آخرین روزهای جنگ 33 روزه اتفاق افتاد. یک سوی میدان جنگ همان جایی است که ارتش اسرائیل قصد دارد با تانکهای پیشرفتهاش وارد شود. ضلع دیگر، روستای مسیحی نشینی است که از قضا دو خبرنگار مسیحی در آنجا زندگی میکنند و شاهد اتفاقات هستند. ضلع آخر هم سنگر رزمندگان حزب الله است که منتظرند تانکهای اسرائیلی وارد دشت خیام شوند.
این مستند 49 دقیقهای از نگاه دو خبرنگار مسیحی و رزمندگان حزب الله به روایت دقیق نبرد در دشت خیام میپردازد. نبردی که تیر خلاص مقاومت رزمندگان حزب الله در جنگ 33 روزه را بود.
مستند بازگشت از نهاریا؛ وعدهای که عملی شد
مستند «بازگشت از نهاریا» هم داستان آزادی سمیر قنطار و یارانش از چنگ اسرائیلی هاست. همان کسی که سیدحسن نصرالله قول داده بود که رزمندگان مقاومت او را آزاد خواهند کرد. حزب الله باید با گروگان گرفتن چند سرباز، اسرائیلیها را وادار میکردند در ازای رهایی آنها سمیر قنطار را آزاد کنند. جنگ 33 روزه از سوی رژیم صهونیستی و به بهانهٔ آزادی این گروگانها و برای سرکوب و خلع سلاح مقاومت اسلامی در جنوب لبنان آغاز شد.
این مستند 30 دقیقهای کاری از مهدی نقویان و محمدحسین مهدویان است.
مستند خانهای در حولا؛ گزارش یک نبرد
مستند «خانهای در حولا» گوشهای دیگر از مقاومت رزمندگان حزب الله در جنگ 33 روزه را روایت میکند. صحنهای که در آنچهار رزمنده مقاومت با گردانی از ارتش اسرائیل تن به تن جنگیدند.
این مستند جذاب، ترکیبی از تصاویر پخش شده از این عملیات در تلویزیون رژیم صهیونیستی با تصاویری از بیان جزئیات عملیات از زبان رزمندگان حزب الله است. این مستند 25 دقیقهای، اثر دیگری از محمدحسین مهدویان است.
مستند جنگ پنهان؛ روایتی از قربانبان حقوق بشر آمریکایی
مستند «جنگ پنهان» در جستجوی بازخوانی پرونده بمبهای خوشهای جنگ جولای در لبنان است. یک سال پس از پایان جنگ، گروه فیلم برداری در جستجوی یافتن قربانیان این بمبها و انعکاس وضعیت خطرناک و بحرانی مناطق جنوب رودخانه لیطانی که بیشترین حجم این بمبها را در خود دارد، فعالیت خود را آغاز نمود.
جنگ 33 روزه در لبنان در سال 2006 یک آزمایشگاه جدی و تمام عیار برای تمرین و آزمایش انواع سلاحهای آمریکایی بود.
انواع بمبها، موشکها و راکتها از جنوب تا شمال لبنان برای انهدام زیر ساختها و هدف قرار دادن غیرنظامیان مورد حمله قرار گرفت. یکی از مهمترین و مخربترین ِ این سلاحها، استفاده رژیم صهیونیستی از بمبهای خوشهای به طور وسیع و بیسابقه در طی 33 روز تهاجم بوده است. قربانیان از گروههای مختلف سنی، طبقاتی و مشاغل مختلف بودهاند.
کودکان به دلیل آگاه نبودن به مخاطرات این بمبها و جدی نگرفتن آن، آسیبهای جبران ناپذیری دیدهاند.
این فیلم 48 دقیقهای تلاش دارد از جنبههای گوناگون به آسیبهایی که مردم جنوب لبنان از بمبهای خوشهای، به جامانده از جنگ جولای 2006 دیدهاند، بپردازد.
این مستند، اثر دیگری از وحید فرجی است. وی با استفاده از تجربیات به دست آمده از این مستند، در سال 92 اثر ارزشمند «تولد در زمین سوخته» را ساخت که تأثیرات منفی استفاده از تسلیحات حاوی اورانیوم ضعیف شده را در جنگهای سه دهه اخیر (به خصوص عراق و شهرهای بصره و فلوجه) بررسی میکند و در هشت قسمت 30 دقیقهای، به اثرات اورانیوم ضعیف شده، از منظر پزشکی، حقوق بینالملل، سیاسی و امنیتی، اجتماعی و انسانی و همچنین فعالیتهای صلحطلبانه و ضد جنگ میپردازد.
مستند سواحل اشک و زیتون؛ مستندی در وسط میدان جنگ
یکی از معروفترین آثار مستند درباره جنگ 33 روزه لبنان، مستند «سواحل اشک و زیتون» ساخته رضا برجی است.
این مستند 76 دقیقهای روایتی است از 33 روز جنایات وحشیانهٔ ارتش رژیم صهیونیستی از آغازین روزهای جنگ تا پایان آن، مقاومت و حضور مردم در بیروت و سایر شهرهای لبنان، آوارگان جنگی و کشتار مردم بیگناه روستای قانا. فیلم با تصاویر شادمانی مردم و شور و شعف آنان از شکس ارتش رژیم صهیونیستی پایان مییابد.
مستند جنگ 33 روزه؛ واکاوی فرهنگ مقاومت
مستند «جنگ 33 روزه» ضمن واکاوی فرهنگ مقاومت، دلایل محبوبیت حزب الله و سیدحسن نصرالله در بین مردم لبنان بررسی و کنکاش میشود.
در این مستند ضمن گفتگو با مسئولان حزب الله لبنان، کارآمدی گفتمان مقاومت اسلامی در جنگ نامتقارن و در عرصهٔ نزاع دیپلماتیک با قدرتهای غربی نشان داده میشود.
این مستند شب گذشته از شب افق به نمایش درآمد.
مستند 12 تموز؛ چرایی شروع جنگ 33 روزه
مستند 42 دقیقهای «12 تموز» به چرایی شکل گیری جنگ 33 روزه رژیم صهیونیستی علیه لبنان و نحوه عمل مقاومت اسلامی در لبنان تا پیروزی میپردازد. نام این مستند به محتوای آن بر میگردد جنگی که به مدت 33 روز از 12 تموز شروع و در 14 آپ به پایان میرسد. در ایران از این فیلم به عنوان جنگ 33 روزه و در اسرائیل و حزبالله لبنان به ترتیب از آن با عنوان «جنگ دوم لبنان» و «وعده صادق» یاد میکنند.
به گفته سعید ابوطالب، کارگردان این اثر سوژه ساخت این مستند از جایی آغاز شد که پیش از جنگ 33 روزه به همراه یک گروه از ایران برای پیگیری موضوعی به لبنان و نزد سید حسن نصرالله رفته بودند. در آن زمان اسرائیل مانوری نظامی نیز برگزار کرده بود و آقای نصرالله تاکید کرده بود که اسرائیل قصد حمله به لبنان را دارد.
گفتنی است این مستند در چهارمین جشنواره مردمی فیلم عمار به عنوان برگزیده انتخاب و مورد تقدیر قرار گرفته بود.
مجموعه مستند بنت الجبیل؛ و اما بعد از جنگ
مستند «بنت الجبیل» کاری از گروه حماسه و دفاع شبکه یک سیماست که در 6 قسمت و با موضوع تغییرات ساختار سیاسی لبنان بعد از جنگ 33 روزه رژیم صهیونیستی علیه این کشور تهیه شده است. در این مستند بیش از 45 شخصیت مهم لبنان از جمله رهبران احزاب بزرگ سیاسی و طوایف سیاسی و موافقین و مخالفین مقاومت درباره ساختار سیاسی لبنان و نقش حزب الله در جنگ 33 روزه صحبت میکنند.
سعید ابوطالب کار تهیه و کارگردانی این مستند را بر عهده داشته است.
تسنیم