24 اردیبهشت 1393

«کردها، دیپلماسی، قدرت» به قلم استاد علوم سیاسی دانشگاه آلاباما


«کردها، دیپلماسی، قدرت» به قلم استاد علوم سیاسی دانشگاه آلاباما

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «سیاست کردها در خاورمیانه» نوشته پرفسور نادر انتصار، استاد ایرانی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباماست که عرفان قانعی‌فرد آن را ترجمه کرده است. این کتاب به همراه اضافات و ویرایش جدید به چاپ دوم رسیده است. 

در فهرست این کتاب به موضوع‌هایی همچون مقدمه‌ای تاریخی کردها، بررسی کردهای ایران، نشیب و فراز کردهای عراق، بررسی مسایل کردهای ترکیه، سیاست کردها در بافت منطقه‌ای و سرانجام بررسی امکان خودگردانی سیاسی و اداری کردهای عراق پرداخته شده است. کتاب مشهور این نویسنده تحت عنوان «ناسیونالیسم نژادی» در سال 1998 در لندن به زبان انگلیسی منتشر شد و مورد استقبال بسیاری از خوانندگان دانشگاهی این اثر تحقیقی قرار گرفت. 

سپس ترجمه همان کتاب به زبان کردی توسط عطا قره‌داغی و به زبان فارسی توسط عرفان قانعی‌فرد در سال 2004 منتشر شد. نویسنده معتقد است که «ممکن است افرادی دیگر بدون اطلاع من بخش‌هایی از آن را به زبانی دیگر و یا کردی و فارسی برگردانده باشند اما به هر حال این دو ترجمه مذکور مورد تایید من است.» 

ترجمه این کتاب که در ترکیه و سوریه به هیچ وجه اجازه انتشار نیافت اما ترجمه کردی و فارسی این اثر، مورد انتقاد گسترده کردهای عراق و ایران قرار گرفت زیرا وی در این اثر دانشگاهی علاوه بر بررسی زمینه‌های تاریخی و اشاره به جنبه‌های سیاسی و اجتماعی و حقوقی و گرایش‌های مناطق کردنشین در کشورهای ترکیه و سوریه و عراق و ایران و نحوه تعامل آن‌ها، پرداخته است و گاه آنان را به نقد کشیده است و در تحلیل خود خواننده را یاری می‌دهد که با توجه به منابع جدید و موجود و تحلیل‌های معتبر، خود نیز در صورت علاقه‌مندی به ادامه مطالعه آنان بپردازد.

در مقدمه کتاب، نویسنده «سیاست کردها در خاورمیانه » را ادامه کتاب تحقیقی خود (ناسیونالیسم قومی کردها) می‌داند و علت مبادرت نوشتن و ادامه تحقیقات خود را چنین ذکر می‌کند: «از بسیاری جهات شرایط کردها و نیروهای سیاسی ایجاد شده در دهه قبل به صورت قابل تاملی دستخوش تغییر شده‌اند مانند پایان جنگ سرد، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و سقوط صدام حسین که شاید هر کدام از این رخدادها، محاسبه قدرت سیاسی را در منطقه وارونه جلوه داد.» 

نویسنده این کتاب در ادامه اظهار می‌کندکه «دوران‌های تاریخی کردها روند رو به رشدی را به نسل جدید به ارمغان آورد و جنبش‌های اجتماعی و مشارکت سیاسی فعلی، به نوعی نظام اجتماعی قدیمی و سنتی را به چالش کشیده است.»

انتصار در پایان این کتاب را پژوهشی درباره تغییرات سه دهه اخیر می‌داند و مخاطبان اولیه خود را دانشگاهیان می‌داند اما آرزو دارد که خواندن ان کتاب موجب پیدایش گفتمان و نقدهایی در میان افکار عمومی شود، به‌ویژه افرادی که به بررسی و مطالعه مسایل ملی و قومیت‌ها در سیاست خاورمیانه علاقه دارند. 

کتاب «سیاست کردها در خاورمیانه» در سال 1391 در۴۴۰ صفحه با شمارگان دو هزار و 200 نسخه از سوی نشر علم منتشر شد و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت اما به‌زودی چاپ دوم آن به همراه اضافات و ویرایش جدید توسط نشر علم منتشر می‌شود. 

«کردها، دیپلماسی، قدرت» نیز مجموعه مقالات نادر انتصار و عرفان قانعی‌فرد است که قبلا به زبان‌های عربی، کردی، انگلیسی و فارسی درباره کرد و کردستان منتشر شده بود.-


ایبنا