تاریخ انقلابی الازهر در یک کتاب منتشر شد
تاریخ انقلابی الازهر و هدایتها و حمایتهای آن از قیام علیه استعمارگران و حکومتهای متعدد در کتاب «دانشگاه و جامع الازهر» در مصر منتشر شد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری البدیل، «عبدالعزیز محمد الشناوی» نویسنده مصری کتابی را با عنوان «دانشگاه و جامع الازهر» به عرصه کتاب در مصر ارائه داده است.
این کتاب که توسط «هیئت کل کتاب» مصر منتشر شده تاریخ مسجد و دانشگاه الازهر و نقش آن در حیات سیاسی مصریها را با بررسی تاریخ تاسیس الازهر در دوره فاطمیون و فرایند حرکت الازهر در دورههای ایوبیون و ممالیک بررسی کرده است.
بنابر این گزارش، در این کتاب همچنین به حمله فرانسه به مصر و موضع الازهر نسبت به آن و دلایل انقلاب الازهر علیه استعمارگران فرانسوی در آن دوره اشاره کرد.
در آن دوره الازهر مامن مخالفان و ناراضیان استعمار فرانسه بود و به گونهای که هر کس مورد تعقیب فرانسویها قرار میگرفت در جامع الازهر پناهنده میشد.
در انقلابهای موسوم به «قاهره 1» و «قاهره2» که با هدایت الازهر صورت گرفت پس اختلافات شدید فرانسویها مصریها به دلایل متعددی از جمله عدم آشنایی به زبان یکدیگر و اختلاف در سنتها و آداب، مخالفتها منجر به اقدامات زننده و توهینآمیزی نسبت به اسلام شد که الازهر در آن نقش بزرگی برعهده داشت.
در یک حادثه که منجر به انقلاب «قاهره 2» شد در پی فشار استعمارگران فرانسه و «ژنرال کلیپر» فرمانده فرانسوی به علمای الازهر و دریافت مالیاتهای سنگین از آنها و نهایتا ترور فرمانده فرانسوی دستور بسته شدن الازهر به دلیل امکانات این دانشگاه بر تحریک مردم صادر شد.
پس از آن قیام مردمی شکل گرفت و فرانسویها مصر را ترک کردند و بار دیگر الازهر باز شد که البته پس از آن مصر محل جولان انگلیسیها، عثمانیها و مملوکیها شد اما تا مدتها رهبری تجمعات مردمی علیه اقدامات حکومتی را بر عهده داشت.
فارس